«Μοναδικές στιγμές μας χάρισαν τα είδη που αυτό τον καιρό φωλιάζουν στις δύο πολύ σημαντικές αυτές προστατευόμενες περιοχές» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη του ΚΠΕΝ, Ελένη Γαληνού.
Στις αλυκές στον Πολυχνίτο παρατηρήθηκαν τα θαλασσοπούλια του κόλπου και στη συνέχεια η δραστηριότητα μεταφέρθηκε σε τρείς άλλες θέσεις γύρω από τις αλυκές. Εκεί οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις φωλιές από Αβοκέτες και Καλαμοκανάδες (πού και πώς ήταν κατασκευασμένες), πώς οι γονείς άλλαζαν βάρδιες στο κλώσσημα και πώς απωθούσαν πιθανούς θηρευτές (γλάρους και κουρούνες) που πλησίαζαν. «Έντονη η δραστηριότητα στη νησίδα όπου τα ποταμογλάρονα φώλιαζαν το ένα πολύ κοντά στο άλλο, με πουλιά συνεχώς να φέρνουν ψαράκια που κυνηγούσαν στη θάλασσα» λέει η κ. Γαληνού.
Η παρατήρηση έγινε από την κατάλληλη απόσταση και προφυλάξεις ώστε να μην ενοχληθούν τα πουλιά σε αυτή την τόσο ευαίσθητη φάση του βιολογικού τους κύκλου.
Επίσης, παρατηρήθηκαν φλαμίνγκο από πολύ κοντινές αποστάσεις, νανογλάρονα και βαρβάρες, μαυροπελαργοί, σταχτάρες, μαυρολαίμης, κά, καθώς και τρία είδη χελιδονιών που έρχονταν στον υγρότοπο για να πάρουν τη λάσπη που χρειάζονται για τις φωλιές τους. «Με μεγάλη χαρά παρατηρήσαμε τα πρώτα μωρά της φετινής περιόδου, έξι νεοσσούς αβοκέτας, από δύο διαφορετικές οικογένειες» σημειώνει η κ. Γαληνού.
Στις αλυκές της Καλλονής παρατηρήθηκαν ακόμη περισσότερα είδη σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις στη δυτική και νότια πλευρά της. «Εδώ, αβοκέτες και καλαμοκανάδες φώλιαζαν το καθένα στη δική του μεγάλη αποικία, με τους καλαμοκανάδες να δίνουν τις καλύτερες ευκαιρίες για παρατήρηση. Σταθήκαμε τυχεροί και εντοπίσαμε ένα μικτό σμήνος από μεταναστευτικά παρυδάτια: αμμοσφυριχτές, νανοσκαλίδρες και μαχητές. Την τιμητική τους είχαν οι μελισσοφάγοι που τρέφονταν ασταμάτητα στις γειτονικές εκτάσεις, όπου αρκετά ζευγάρια έχουν φτιάξει τις φωλιές τους» σημειώνει η υπεύθυνη του ΚΠΕΝ.
Ας σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θα δεχθεί τις πρώτες φετινές επισκέψεις από σχολεία, στο πλαίσιο του γιορτασμού την Ημέρας Περιβάλλοντος. Οι μαθητές θα κάνουν παρατήρηση πουλιών σε γειτονικούς υγροτόπους και στη συνέχεια εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προγράμματα με θέμα τα πουλιά των υγροτόπων της Λέσβου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις