Η ΕΕ συμμετείχε στις συνεδριάσεις των διασκέψεων των μερών (COP) των συμβάσεων της Βασιλείας, του Ρότερνταμ και της Στοκχόλμης στη Γενεύη από τις 6 έως τις 17 Ιουνίου. Η ΕΕ είχε σημαντική συνεισφορά σε διάφορες σημαντικές αποφάσεις που εγκρίθηκαν στην εν λόγω «τριπλή COP» και οι οποίες συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση των χημικών ουσιών και των αποβλήτων. Σε αυτές περιλαμβάνεται μια απόφαση-ορόσημο στο πλαίσιο της σύμβασης της Βασιλείας για τον έλεγχο του παγκόσμιου εμπορίου ηλεκτρονικών αποβλήτων και την πρόληψη της ανεξέλεγκτης απόρριψής τους. Η ΕΕ υποστήριξε τις εργασίες για τα πλαστικά απόβλητα στο πλαίσιο της ίδιας σύμβασης και πρότεινε με επιτυχία να ξεκινήσει η ανάπτυξη παγκόσμιων προτύπων για τη διαχείριση των μεταχειρισμένων ελαστικών, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή μικροπλαστικών. Στο πλαίσιο της σύμβασης της Στοκχόλμης, αποφασίστηκε η καταχώριση της ουσίας PFHxS, η οποία ανήκει στην οικογένεια PFAS, γνωστών και ως «παντοτινών χημικών ουσιών», ως έμμονου οργανικού ρύπου (POP), ώστε να συμπεριληφθεί στους εξελισσόμενους κανόνες της ΕΕ για τους έμμονους οργανικούς ρύπους, κανόνες για τους οποίους είναι σε εξέλιξη τριμερείς διαλόγοι.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα αυτής της τριπλής COP δείχνουν ότι η ΕΕ και οι διεθνείς εταίροι της έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίσουν ένα κυκλικό μέλλον χωρίς τοξικές ουσίες για όλους μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η παγκόσμια συνεργασία και η πολυμερής προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να πρωτοστατεί διεθνώς και να συνεργάζεται με όλες τις χώρες για την επίτευξη φιλόδοξων αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.»
Βάσει κειμένου που πρότεινε η ΕΕ, η σύμβαση της Στοκχόλμης ανανέωσε επίσης τις εκκλήσεις για την εξάλειψη, έως το 2025, των πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB), χημικών ουσιών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε παλαιό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, όπου χρησιμοποιούνταν ως έλαια. Η σύμβαση της Βασιλείας ενέκρινε επίσης κατευθυντήριες γραμμές αιχμής σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων υδραργύρου, των αποβλήτων μπαταριών μολύβδου-οξέος ή των αποβλήτων που περιέχουν έμμονους οργανικούς ρύπους (POP). Με βάση σχετική πρόταση της ΕΕ, θα ξεκινήσει επίσης εργασίες για τη διαχείριση μπαταριών εκτός των μπαταριών μολύβδου-οξέος, ιδίως των μπαταριών λιθίου, οι οποίες είναι όλο και πιο σημαντικές στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα και να υλοποιήσουμε την ψηφιοποίηση. Οι προσπάθειες της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα, με τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων ενόψει της διάσκεψης των μερών των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα (COP15), ο οποίος ξεκινά αύριο. Η διαρκής ομάδα εργασίας θα συνεδριάσει στο Ναϊρόμπι από τις 21 έως τις 26 Ιουνίου για να οριστικοποιήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ανάπτυξη του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020. Στο πλαίσιο της σύμβασης για τη βιοποικιλότητα, η Επιτροπή διαπραγματεύεται εξ ονόματος της ΕΕ και των κρατών μελών της. Η δέσμευση της Επιτροπής για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως καθορίζεται στηνευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020, που αποτελεί βασική συνιστώσα τηςΕυρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις