Πρόκειται για πόρους που προορίζονται να υποστηρίξουν δράσεις κι επενδύσεις µετάβασης στο πλαίσιο της «Πράσινης Συµφωνίας» της ΕΕ και προβλέπονται στον µεταβατικό κανονισµό της ΚΑΠ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα συγκεκριμένα κονδύλια θα χρηματοδοτήσουν στοχευµένα προγράµµατα ενίσχυσης εκσυγχρονισµού των αγροτικών εκµεταλλεύσεων με επενδύσεις σε µηχανήµατα και εξοπλισµό ακριβείας, και υπολογίζονται να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα το α’ εξάµηνο του 2021.
Κι όταν μιλάμε για εκσυγχρονισμό και εκμηχάνιση εννοούμε σπαρτικές µηχανές για απευθείας σπορά, µηχανήµατα για κατεργασία του εδάφους σε λωρίδες, διανοµείς λιπάσµατος µεταβλητής δόσης, ψεκαστικά µηχανήµατα µε ηλεκτροστατική φόρτιση, εξοπλισµός επιλεκτικής ζιζανιοκτονίας, συστήματα υποστήριξης λήψης αποφάσεων για έλεγχο άρδευσης-λίπανσης ή ασθενειών κ.α.
Εξάλλου αυτό το επενδυτικό πρόγραµµα είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια του Thessaloniki Helexpo Forum κάνοντας λόγο για ανάγκη επενδύσεων «στη ψηφιακή τεχνολογία και την ευφυή γεωργία, κάτι που απαιτεί χρήµατα, µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων και του Ταµείου Ανάκαµψης. Χρειαζόµαστε εκµηχάνιση, σύγχρονους ελκυστήρες, οι οποίοι έχουν ενσωµατώσει την τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας» είχε σημειώσει εμφατικά ο υπουργός.
Χρηματοδότηση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών
Επιπλέον οι εν λόγω πόροι αναμένεται να στηρίξουν χρηματοδοτικά και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Ροδάκινα, σταφίδες, σύκα, ρόδια και οινάµπελα φέρονται να έχουν θέσει ισχυρή υποψηφιότητα στην περίπτωση που κλειδώσει ένα εθνικό πρόγραµµα αναδιάρθρωσης, και τα κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης µέσω του ΠΑΑ µπορούν να αξιοποιηθούν.
Μάλιστα και η υφυπουργός Φωτεινή Αραµπατζή είχε µιλήσει για στήριξη 50 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας στη συνάντησή της µε το προεδρείο της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισµών όσον αφορά τη σταφίδα.
Σηµειώνεται πως την ανακοίνωση σχετικά µε την «προικοδότηση» του ΠΑΑ µε επιπλέον κονδύλια πριν τεθεί σε ισχύ η νέα ΚΑΠ, ανακοίνωσε ο συντονιστής της Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο. Το 30% του συνολικού ποσού των 400 εκατ. θα διατεθεί το 2021 και το υπόλοιπο το 2022. Βεβαίως το όλο project θα μπει σε τροχιά υλοποίησης εφόσον εξασφαλίσει και την έγκριση της Κοµισιόν.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις