Τα μεγάλα και καίρια «αγροτικά θέματα» έθεσε ο Μ. Τζελέπης στον Επίτροπο Χόγκαν

Ο Βουλευτής Ν. Σερρών και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης εκπροσώπησε σήμερα, Πέμπτη 6-10-2016, την Δημοκρατική Συμπαράταξη στην Βουλή, στη συζήτηση με τον Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ε.Ε., κ. Phil Hogan, για την «Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Ειδικότερα, στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Βουλευτής αναφερόμενος στο καίριο και μείζον Ευρωπαϊκό πρόβλημα, το Brexit της Μεγάλης Βρετανίας, έθεσε στον Επίτροπο το εξής ερώτημα: «Έχει μελετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτικές, μετά το Brexit της Μεγάλης Βρετανίας για  την μεταφορά πόρων στην ΚΑΠ το 2017/18 έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ σε μία ιδιαιτέρα κρίσιμη περίοδο;».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τζελέπης έθιξε και το ζήτημα της ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού και το βάρος που δίνεται στην χρηματοδότηση από την ΚΑΠ. «Ενώ για μεγάλο διάστημα είναι σε εφαρμογή τα μέτρα ενίσχυσης για τους νέους αγρότες το διαρθρωτικό πρόβλημα στην χώρα μου αλλά και αλλού παραμένει έντονο και οι νέοι αγρότες, φορείς καινοτομίας και αλλαγών στην γεωργία εξακολουθούν να μειώνονται. Οι αιτίες εστιάζουν, κατά την γνώμη μου, ότι παρά τις προβλέψεις για ενίσχυση των νέων  αγροτών από τον δεύτερο ΙΙ Πυλώνα στον πρώτο Ι Πυλώνα όπου είναι και τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης της ΚΑΠ δεν υπήρξε σοβαρή πρόνοια. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την μεταφορά των πόρων από τον δεύτερο πυλώνα στον πρώτο;».  

Ένα ακόμη σημείο της εισήγησης του κ. Τζελέπη αφορούσε την απλοποίηση των διαδικασιών και την μείωση του διοικητικού κόστους για τους αγρότες, π.χ. ΟΣΔΕ ώστε αυτή η απλοποίηση να γίνει αντιληπτή από τους ευρωπαίους αγρότες.

 Επίσης, ο κ. Τζελέπης τοποθετήθηκε και για την Επανεξέταση της ΚΑΠ 2017/2018. «Λαμβάνοντας επίσης υπόψη την οικονομική κρίση που πλήττει και τον αγροτικό τομέα, την έλλειψη ρευστότητας λόγω αδυναμίας των τραπεζών, εάν υπάρχει η δυνατότητα να εξετάσετε την μεταφορά πόρων από το ΙΙ πυλώνα στον Ι πυλώνα βάσει εθνικού προγράμματος για την άμεση στήριξη της παραγωγικής διαδικασία; Έχουν προβλεφθεί μέτρα στήριξης-ασφάλισης  του αγροτικού εισοδήματος από τις έντονες διακυμάνσεις τιμών;».

Ακόμα, για την διαφορά της ερμηνείας του όρου των «βοσκοτόπων» των Μεσογειακών χωρών και των «βοσκολίβαδων» των βορείων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργεί σοβαρά και μεγάλα προβλήματα στην κτηνοτροφία αναφέρθηκε εκτενώς ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επιπλέον, ο κ. Τζελέπης εξέφρασε έντονα την ανησυχία του για τις Συμφωνίες που πρόκειται να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με Τρίτες Χώρες όπως την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ή την Συμφωνία με την Νότια Αφρική ή και την αυτήν με το Βιετνάμ, και όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Η αρνητική εμπειρία από την υπογραφή της συμφωνίας με τον Καναδά για ένα ελληνικό ΠΟΠ προϊόν όπως η φέτα δεν μας κάνει αισιόδοξους». Ο κ. Τζελέπης ζήτησε να ενημερωθεί «για τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο και πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα  προστατεύσει τα ευρωπαϊκά, γεωργικά προϊόντα;     ».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής έθεσε ένα καίριο ερώτημα προς τον Επίτροπο αναφορικά με την τρέχουσα, φορολογική πολιτική που ακολουθείται στον αγροτικό τομέα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από την Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζελέπης υπογράμμισε ότι: «Η φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος της χώρας μας που από 1-1-2017 είναι από 22% έως 45% και φορολογείται και η ενιαία ενίσχυση, όταν η βιομηχανική παραγωγή φορολογείται με 29%. Αν προσθέσουμε σ’ όλα όσα προανέφερα και τις ασφαλιστικές εισφορές 27% και τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ και το τέλος επιτηδεύματος συν τον φόρο ακίνητης περιουσίας στα αγροτεμάχια από το 2017, τότε η συνολική φορολόγηση του Αγροτικού εισοδήματος φτάνει πλέον στο 60%. Έχουν επίσης καταργηθεί όλα τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Όπως στο πετρέλαιο, στο Αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και στην επιστροφή του ΦΠΑ. Θα πρέπει να λάβουμε  επίσης υπόψη ότι είμαστε έντονα ελλειμματικοί στο ισοζύγιο εμπορίας Αγροτικών προϊόντων. Και οι έλληνες αγρότες ζουν με τα τεκμαρτά μεροκάματα τους και όταν είναι τυχεροί «παίρνουν και το ενοίκιο του δικού τους χωραφιού». Πώς άραγε μπορεί με αυτές τις συνθήκες που διαμόρφωσε η Ελληνική Κυβέρνηση, κ. Επίτροπε, να υπάρξει Ελληνική, ανταγωνιστική, Γεωργία; Και θα ήθελα πραγματικά να γνωρίζω υπάρχει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέτοια ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ;».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις