Στον αέρα οι εξαγορές των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στον αέρα οι εξαγορές των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν επαρκεί η θετική αξιολόγηση για την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης, απάντησε  ο Benoit Coere, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε ερώτηση που του απηύθυνε η επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, Εύα Καϊλή.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των Θεσμών, μόλις η συζήτηση φτάσει στα κρίσιμα ερωτήματα η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι καταφανέστατη και  επιζήμια για τη χώρα μας καθώς δυσχεράνει την επαναφορά στην ομαλή διαδικασία των αγορών.

Αυτό αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά από την συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (12-10-2016) για την συμμετοχή της ΕΚΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα. Ο Benoit Coere δήλωσε μεν ότι η Ελλάδα συμμορφώθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα στις απαιτήσεις που αφορούν την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων κατά τη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά δεν σημαίνει ότι οι θετικές αξιολογήσεις δεν αποτελούν «επαρκή συνθήκη» για την διατήρηση της επιλεξιμότητας. Η επιλεξιμότητα σχετίζεται με μέτρα σχετικά με το χρέος και η ΕΚΤ έχει ένα κατώφλι που καθορίζει αν τα ομόλογα ενός κράτους είναι επιλέξιμα, και αυτό το κατώφλι δεν μπορεί να το περάσει.

Πρόκειται για σημαντική τοποθέτηση καθώς αν τα ελληνικά ομόλογα δεν επιλέγονται από την ΕΚΤ, αυτό μόνο αποτρεπτικά μπορεί να λειτουργήσει στην άσκηση επαναφοράς της Ελλάδας στις αγορές, που προετοιμάζεται για τα μέσα του 2017. 

Σε συνακόλουθη ερώτηση της Εύας Καϊλή στον αξιωματούχο της ΕΚΤ, ρώτησε αν προτίθενται οι θεσμοί να αποδείξουν την εμπιστοσύνη τους στη κυβέρνηση μετατρέποντας το επιτόκιο δανεισμού στην Ελλάδα από κυμαινόμενο σε σταθερό, κάτι που είχαν υποσχεθεί ότι θα πράξουν στη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο Benoit Coere απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση μετατροπής.

«Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση για το χρέος ειδάλλως η Ελλάδα κινδυνεύει να μην εξακολουθήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να παραταθεί ο εγκλωβισμός της εκτός αγορών. Όμως συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση που αποτελεί αναξιόπιστο εταίρο και καθυστερεί στην υλοποίηση του προγράμματος, καθώς έχει τη δική της agenda κομματικού κράτους, που δεν συνάδει ούτε με την κουλτούρα ούτε με το ήθος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας», δήλωσε η Εύα Καϊλή.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις