ΥΠΕΚΑ: Σχετικά με το θέμα του ΔΕΣΦΑ

Το «κατηγορητήριο»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας, «φέρεται να έδωσε στον εαυτό του» αύξηση 100.000 ευρώ (με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου), στο εφάπαξ που έλαβε. Ταυτόχρονα, η ιεραρχική εξέλιξή του παρουσιάζεται ως παράνομη, καθώς εγκρίθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο. Απέναντι στο σχιζοφρενικό κατηγορητήριο της Ν.Δ. η λογική τάξη των πραγμάτων έχει ως εξής.

Τι πραγματικά συνέβη

  • Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΔΕΣΦΑ «Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Εταιρείας» (άρθρο 18.3). Κατά συνέπεια, εφόσον ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι εργαζόμενος, δεν είναι δυνατόν ιεραρχικά να υπάρχει άλλος εργαζόμενος με υψηλότερο βαθμό. Άρα θα πρέπει να βρεθεί στην υψηλότερη βαθμίδα, που είναι αυτή του Διευθυντή Δραστηριοτήτων (άρθρο 6 της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Εταιρείας).
  • Σύμφωνα με το Καταστατικό «Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας διορίζεται και ανακαλείται με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου» (άρθρο 18.1) και «Οι αποφάσεις σχετικά με τον διορισμό, την ανανέωση και τους όρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής και της διάρκειας της περιόδου απασχόλησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, λαμβάνονται από το Εποπτικό Συμβούλιο της Εταιρείας» (άρθρο 16.8).
  • Στη βάση αυτή κρίθηκε ότι το Εποπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο όργανο να αποφασίσει την ιεραρχική εξέλιξη του κυρίου Νίκα. Γι’ αυτό αποφάσισε «Την ένταξη του κ. Σωτηρίου Νίκα, από την 19/9/2016, που διορίστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ και διατηρεί εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου με τον ΔΕΣΦΑ, στην υψηλότερη βαθμίδα καθηκόντων της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ισχύει για το προσωπικό του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή στη βαθμίδα Διευθυντού Δραστηριοτήτων, πέμπτο κλιμάκιο, και στο κλιμάκιο βασικού μισθού Διευθυντού, σύμφωνα με την αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του»  (απόφαση Εποπτικού Συμβουλίου αρ.30/04 της 11/11/2016 και της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3075/9.11.2016 Βεβαίωση Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ).
  • Ο κ. Νίκας δεν έλαβε, δηλαδή, τις απολαβές που αντιστοιχούν στον Διευθυντή Δραστηριοτήτων. Απλά έλαβε τον βαθμό για να τηρηθεί η πρόβλεψη του Καταστατικού ότι είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Εταιρείας. Κατά την συνταξιοδότησή του, ο κ. Νίκας έλαβε το εφάπαξ που προβλέπει η ΕΣΣΕ στη βάση της πραγματικής προϋπηρεσίας του, χωρίς να συνυπολογιστεί το διάστημα που νομίμως έλαβε, με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, άδεια άνευ αποδοχών για να μεταβεί στον Καναδά.
  • Ο διορισμός του κυρίου Νίκα εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ.

Οι αντιφάσεις της ΝΔ

  • Η Ν.Δ. ανεπιτυχώς προσπάθησε να παρουσιάσει ότι υπήρξε αύξηση του εφάπαξ κατά 100.000 ευρώ, παραδεχόμενη μεταχρονολογημένα το λάθος της, αποδεχόμενη τα πραγματικά στοιχεία, που βεβαιώνουν ότι η αύξηση ήταν οριακή.
  • Ο κ. Νίκας δεν είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, άρα δεν προκύπτει ότι αποφάσισε αυτός για τον εαυτό του. Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί κάποιος αν η απόφαση είχε ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Το Εποπτικό Συμβούλιο αποφασίζει για τον διορισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου και αυτομάτως, εκ του καταστατικού, ο Διευθύνων Σύμβουλος εξελίσσεται στην ανώτατη ιεραρχική θέση και καταλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή Δραστηριοτήτων, εφόσον είναι και εργαζόμενος της εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή, το αρμόδιο εταιρικό όργανο, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο επικυρώνει και εγκρίνει με την απόφαση του την εξέλιξη αυτή, όπως έγινε και με τον κύριο Νίκα. Η Ν.Δ. όμως ισχυριζόμενη ότι το Εποπτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο για την ιεραρχική εξέλιξη ενός εργαζομένου στην ανώτατη ιεραρχική βαθμίδα, προφανώς εννοεί ότι ένας εργαζόμενος της εταιρείας δεν θα μπορούσε ποτέ να αναλάβει τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου, τακτική την οποία ακολούθησε η ίδια τα προηγούμενα χρόνια.

 

Τι ίσχυε στο παρελθόν

  • Αντίστοιχη περίπτωση, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος ήταν και εργαζόμενος, υπήρξε το 2007, με τον κ. Γεώργιο Στεργίου. Τότε δεν υπήρχε ακόμα Εποπτικό Συμβούλιο (δημιουργήθηκε το 2011) και την απόφαση είχε λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων (4/5/2007). Όχι μόνο είχε εγκρίνει την ιεραρχική εξέλιξη του κυρίου Στεργίου στην ανώτατη βαθμίδα αλλά:
    • είχε λάβει και τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές
    • είχε αποφασιστεί ότι με την αποχώρηση από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου εφεξής θα τοποθετείται «στην ανώτατη ιεραρχική διευθυντική βαθμίδα που θα προβλέπεται από το εκάστοτε ισχύον οργανόγραμμα της Εταιρείας, δικαιούμενος των εκάστοτε ανώτατων προβλεπόμενων για τη θέση αυτή αμοιβών και πρόσθετων παροχών»
  • Μάλιστα η τελευταία αυτή πρόβλεψη ίσχυσε και για τους άλλους Γενικούς Διευθυντές της Εταιρείας, ανεξάρτητα αν ήταν Διευθύνοντες Σύμβουλοι (απόφαση ΔΣ 27/20.12.2007 και 1/1.4.2007).

Η αύξηση που αποφεύχθηκε

  • Ο πρώην Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Βασίλειος Δεμερτζής, διορισμένος από την προηγούμενη Διοίκηση της Εταιρείας, πρότεινε στις 8/3/2016 στα Μέλη του Οργάνου να εφαρμοστεί ο νόμος 4354/2015 που προβλέπει κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των Μελών του Δ.Σ. Εισηγήθηκε αυτό να ισχύσει για το 2016, καθώς οι αμοιβές του 2015 είχαν ήδη εγκριθεί.
  • Το θέμα παραπέμφθηκε στη νομική υπηρεσία του ΔΕΣΦΑ, πλην όμως σύντομα η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου άλλαξε από την παρούσα κυβέρνηση και το Όργανο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αποδοχών.

Πολιτικό συμπέρασμα

  • Στο παρελθόν, επί κυβέρνησης ΝΔ, η καταστατική πρόβλεψη ο Διευθύνων Σύμβουλος να είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο αξιοποιήθηκε προκειμένου να αυξηθούν οι αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών, ανεξάρτητα αν ασκούσαν ή είχαν ασκήσει ποτέ τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου.
  • Επιπλέον, το Εποπτικό Συμβούλιο που είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιχείρησε να αυξήσει τις αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Τώρα, η ΝΔ επικαλείται την πρόβλεψη του Καταστατικού ώστε πρακτικά να μην είναι εφικτό να διοικηθεί η Εταιρεία από το ανθρώπινο δυναμικό της. Πρόκειται είτε για ιδεολογική εμμονή κατά των εργαζομένων, είτε για μία ακόμα προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα golden boys της αγοράς, αδιαφορώντας για την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση της Εταιρείας (ο εργαζόμενος λαμβάνει ήδη μισθό, ενώ ο εξωτερικός συνεργάτης θα επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση).
  • Η σημερινή Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, αξιοποίησε το ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρείας, χωρίς να υπάρξει αύξηση αποδοχών του στελέχους που έγινε Διευθύνων Σύμβουλος και εγκαταλείποντας κάθε λογική αύξησης των απολαβών των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις