«Τα χωριά μας αδειάζουν, όσοι πολιτευόμαστε στην ελληνική περιφέρεια, την επαρχία, το βλέπουμε χρόνο με το χρόνο και, δυστυχώς, ολόκληρες περιοχές θα έλεγα ερημοποιούνται και είναι πιο σοκαριστικό αυτό όταν ακούμε ότι συμβαίνει σε ακριτικές περιοχές». Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής που είχε ως θέμα την ακρόαση των εκπροσώπων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Χαρακόπουλος σχολιάζοντας τις αναφορές των περιφερειαρχών στην ερήμωση των περιφερειών και για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου αναρωτήθηκε «για ποιόν πρωτογενή τομέα μιλούμε, όταν ο αγροτικός πληθυσμός είναι γερασμένος σε πολύ μεγάλο βαθμό, φθίνει όλα αυτά τα χρόνια και,δυστυχώς, η Πολιτεία καθυστερεί στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. Άκουσα τον Αντιπεριφερειάρχη της κεντρικής Μακεδονίας κ. Παππά να ασκεί κριτική για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και στο γεγονός ότι δεν έχουν απορροφηθεί όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες, όπως έγινε στο παρελθόν ή μάλλον δεν γνωρίζουν καν τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς».
Επίσης, ο Θεσσαλός πολιτικός καυτηρίασε τις περικοπές των πολυτεκνικών επιδομάτων και των επιδομάτων στους τριτέκνους. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Επιτροπή μας δεν είναι μια επιτροπή που φημίζεται για τις κομματικές της αντιπαραθέσεις και ο στόχος μας είναι να υπάρχει ένα πόρισμα που θα έχει την συναντίληψη, τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Θεωρώ θετικό ότι υπήρξε αύξηση των πόρων στα επιδόματα πρώτου και δεύτερου παιδιού. Αναμφίβολα, όμως, ήταν μια λανθασμένη κίνηση, η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και των επιδομάτων στους τρίτεκνους. Δεν ξέρω αν κινείται από ιδεοληπτικές εμμονές, αν έχει να κάνει με αυτό που είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ότι κάποιοι μπορούν να βλέπουν “το δημογραφικό ότι έχει χρώματα και κόμματα”. Δεν θέλω να το πιστεύω, αλλά θεωρώ ότι είναι λάθος μια τέτοια προσέγγιση».
Για το θέμα αυτό πρόσθεσε ακόμη ότι «η εμπειρία δείχνει -και ειπώθηκε και στις πρώτες συνεδριάσεις- ότι όταν ελήφθησαν μέτρα, φάνηκε η αποτελεσματικότητα τους. Τα μέτρα για την τρίτεκνη οικογένεια, όταν καθιερώθηκε η τρίτεκνη οικογένεια και δόθηκαν κίνητρα, επέφεραν δημογραφική ανάκαμψη».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής είναι απαραίτητη για να συνδράμει στο έργο της Διακομματικής Επιτροπής, διότι με την εξειδικευμένη γνώση που έχουν οι εμπειρογνώμονες, οι επιστήμονες που θα την συγκροτήσουν, θα έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε τις προτάσεις και να δούμε τις σχέσεις κόστους ωφέλειας, την αποτελεσματικότητά τους σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο».
Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τις αναφορές στα ιδιαίτερα προβλήματα ακριτικών περιοχών επανέλαβε και την πρότασή του και για τη συγκρότηση μιας άλλης διακομματικής επιτροπής «για την ανάπτυξη της Θράκης και την αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής. Στον δημόσιο λόγο μας πολλοί έχουμε αναφερθεί, εγώ και με γραπτή ερώτηση κατέθεσα τη σχετική πρόταση και αναμένω την υλοποίησης της».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις