Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και πλέον από τη θεομηνία του τριημέρου 15, 16 και 17 Ιουλίου 2017, με τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις και από το κακοπαιγμένο σήριαλ του πρωτοφανούς εμπαιγμού από τον Υπουργό κύριο Αποστόλου σε βάρος των κατεστραμμένων τότε ροδακινοπαραγωγών. Ένας χρόνος που οι άνθρωποι αυτοί, αντί για άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις, έχουν ¨χορτάσει¨ από ψεύδη, συσκέψεις επί συσκέψεων, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, δηλαδή από μια απροκάλυπτη κοροϊδία που συνεχίζεται!
Θα πρέπει πλέον ο κύριος Υπουργός να έχει συνειδητοποιήσει, ότι έχει αυτοπαγιδευθεί στη δική του ανερμάτιστη ¨πολιτική¨ σ’ αυτό το θέμα, ότι όρια και περιθώρια έχουν προ πολλού εξαντληθεί, και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πιστή εφαρμογή του Θεσμικού και Κανονιστικού Πλαισίου Ασφάλισης του ΕΛΓΑ.
Η Ομάδα Εργασίας συστάθηκε πέρσι, πόρισμα έχει βγει και είναι θετικό για τους πληγέντες παραγωγούς, και αναγνωρίζει ως άμεση ζημιά εξαιτίας των βροχοπτώσεων του τριημέρου 15, 16, και 17 Ιουλίου 2017 στην παραγωγή των ροδακίνων, νεκταρινιών και συμπύρηνων που ήταν έτοιμα για συγκομιδή. Συνεπώς ¨δεν τον παίρνει άλλο¨ τον κύριο Αποστόλου. Είναι μονόδρομος πια γι’ αυτόν, να εφαρμόσει τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δίνει λύση, παρελθόντων ετών έχοντας στοιχεία αποδόσεων και παραδόσεων της περσινής εμπορικής περιόδου που δίνουν τη δυνατότητα σύνταξης πορισμάτων συνολικής εκτίμησης, που θα προσεγγίζουν με ορθό και δίκαιο τρόπο την πραγματική ζημιά, σε συνδυασμό με το άρθρο 18 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί συνολικών εκτιμήσεων (ΚΥΑ 157502/27-7-2011), που λέει ότι: Υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, ¨ακόμη και αν έχει παρέλθει αρκετός χρόνος, πολύ περισσότερο γιατί υπάρχουν επισημάνσεις που τότε έγιναν από τα στελέχη του καταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας¨.
Και για να μην θεωρεί ο Υπουργός ότι οι παραγωγοί έχουν ξεχάσει την περσινή κοροϊδία εκ μέρους του, αλλά και να μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι μπορεί το ίδιο έργο να παιχτεί ξανά και φέτος σε βάρος των παραγωγών, μιας και η ζημιά επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο στην ίδια σχεδόν χρονική περίοδο επισημαίνουμε απερίφραστα ότι: δεν χρειαζόταν καν η σύσταση καμιάς Ομάδας Εργασίας και η οποία κλήθηκε ουσιαστικά να ερμηνεύσει για το εάν πρόκειται για άμεσες ζημιές εξαιτίας των βροχοπτώσεων ή για έμμεσες λόγω δευτερογενών προσβολών. Τα μετεωρολογικά στοιχεία για το ύψος των βροχοπτώσεων, εκείνου του τριημέρου καθώς και η ακαριαία υποβάθμιση και ολική καταστροφή της ώριμης παραγωγής των συγκεκριμένων ποικιλιών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάγκης ερμηνειών. Εκτός και αν την πιθανή ταμειακή αδυναμία του ΕΛΓΑ προσπαθούμε να την καλύψουμε με περιπτώσεις ζημιών που ερμηνεύονται ως «μη αποζημιώσιμες». Και απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής το ίδιο δρομολογείτε και για τις φετινές αποζημιώσεις….
Κατόπιν αυτού, ελπίζουμε ότι ο Υπουργός, δεν θα διανοηθεί καν να καταφύγει σε νέα τερτίπια για να μοιράσει… ¨φιλοδωρήματα¨. Οι ροδακινοπαραγωγοί δεν χρειάζονται και δεν ζητούν ελεημοσύνες. Απαιτούν σωστές αποζημιώσεις! Μη τους τις παρουσιάσει ως… γενναιοδωρία ή ως ¨ρουσφέτι¨! Δεν τους ¨χαρίζει¨ τίποτα! Το δικαιούνται έστω και καθυστερημένα κατά ένα έτος!! Και να δοθεί ένα τέλος στο θέατρο του παραλόγου, που έχει εξελιχθεί σε φαρσοκωμωδία!!!
… Και επιτέλους, να υλοποιήσει τη δέσμευσή του από το Βήμα του Φεστιβάλ Βέροιας πριν ένα χρόνο, ότι θα διεκδικήσει στρεμματική ενίσχυση για τις ζημιές από το εμπάργκο! Και τους παραμύθιαζε ότι αν δεν το καταφέρει, θα αποζημίωνε από τα ΠΣΕΑ, γνωρίζοντας και παραπλανώντας συνειδητά ότι δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ. Τα έκανε ¨μαντάρα¨ με τον φάκελο, τον έστειλε στην ΕΕ χωρίς καμιά τεκμηρίωση, χωρίς παρουσίαση ή υποστήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να αρθρώσει μια κουβέντα στα Συμβούλια Υπουργών! Αλλά παρόλα αυτά, μετά το φιάσκο της απόρριψης του φακέλου του, εξακολούθησε να διαβεβαιώνει τους παραγωγούς ότι θα ¨έδινε λύση¨ με κάθε τρόπο και ότι θα τους δώσει λεφτά από το πρόγραμμα de minimis. Και μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει ούτε ευρώ!
Ας μην ξεχνάει επίσης ότι, στις 28/1/15, κατά την παράδοση του Υπουργείου ο Καρασμάνης του παρέδωσε και τον φάκελο των 60 εκατομμυρίων για το ροδάκινο, επισημαίνοντάς του μεταξύ άλλων ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό για διεκδίκηση αποζημιώσεων σε περίπτωση που το εμπάργκο συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια – όπως και έγινε!
ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ένα χρόνο μετά την περσινή καταστροφή, οι ροδακινοπαραγωγοί μας βιώνουν ξανά την ίδια τραγωδία. Πάλι με άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου!
Οι ζημιές στις ποικιλίες που ήταν ώριμες για συγκομιδή είναι τεράστιες, έχουμε καρπόπτωση, σχισμές στο φλοιό, αλλοίωση στη σάρκα – άρα και μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας. Και το αίτιο, και αυτή τη φορά, οι βροχοπτώσεις, που σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ καλύπτονται από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο. Εμφανίζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο ροδάκινο, αποτελούν περίπτωση ¨άμεσης ζημίας επί της ηρτημένης παραγωγής των δέντρων και έχει προκληθεί από ασφαλιστικά καλυπτόμενο ζημιογόνο αίτιο – αυτό της βροχόπτωσης¨!
Ας μην προσπαθήσουν λοιπόν ο Υπουργός και η ηγεσία του ΕΛΓΑ, να περιορίσουν την εφαρμογή του Κανονισμού σε βάρος των ασφαλισμένων παραγωγών, ακολουθώντας όρους ¨δημοσιονομικής πειθαρχίας¨ στα χρήματα των ασφαλισμένων αγροτών, όπως είναι αυτά των ασφαλιστικών εισφορών τους. Ας επαναφέρει ο κύριος Αποστόλου επιτέλους στα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ, τα 50 εκατομμύρια που απέσυρε από τον Απρίλιο του 2015 και τα κρατάει στην Τράπεζα της Ελλάδος! Και τα κομματικά τους στελέχη, ας αφήσουν τα περσινά παρατράγουδα που έχουν ξεκινήσει και φέτος με συσκέψεις επί συσκέψεων, με τα γνωστά φληναφήματα και τα ¨γυρολόγια¨… Και ας ασκήσουν στην ηγεσία του Υπουργείου πίεση για να πράξει το αυτονόητο: Την εφαρμογή του Κανονισμού για άμεσες δηλώσεις ζημίας που, αν το είχαν κάνει μετά την περσινή καταστροφή, σήμερα οι ροδακινοπαραγωγοί μας δεν είχαν οδηγηθεί σ’ αυτήν την δεινή οικονομική κατάσταση!
ΓΟΛΓΟΘΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Πολύ πρόσφατα, ο Καρασμάνης κατέθεσε αναφορά με υπόμνημα του Συνεταιρισμού Άγρα για τους κερασοπαραγωγούς μας οι οποίοι, περίμεναν ένα καλό εισόδημα φέτος , καθώς όλα προοιωνίζονταν μια ικανοποιητική σοδειά – εκτός από ορισμένες περιοχές που είχαν ακαρπία και χαλαζόπτωση - αλλά μένουν με την παραγωγή τους αδιάθετη, ή αναγκάζονται να ξεπουλήσουν σε τιμές καταβαραθρωμένες. Κύρια αιτία, ασφαλώς, το εμπάργκο του 2014, καθώς ο κύριος όγκος των εξαγωγών ¨έφευγε¨ ως τότε στη ρωσική αγορά. Με την αναφορά του ο πρώην Υπουργός συνηγορούσε στο δίκαιο αίτημα των παραγωγών να τους δοθεί στρεμματική ενίσχυση de minimis.
… Πριν προλάβει ¨να στεγνώσει το μελάνι¨ ήρθαν, δυστυχώς, οι σφοδρές βροχές του Ιουνίου και, ειδικότερα των τελευταίων ημερών – τέλος Ιουνίου και αρχών Ιουλίου - και τους αποτέλειωσαν, καταστρέφοντας ολοσχερώς την κερασοπαραγωγή των πολύπαθων ορεινών περιοχών της Έδεσσας και της Αλμωπίας. Δηλαδή, το όψιμο μεγαλόκαρπο κεράσι που ήταν πάντα και το καλύτερο και πιο φημισμένο! Οι δηλώσεις έγιναν, αλλά οι πληγέντες παραγωγοί, που έχουν πικρή εμπειρία, εύλογα ανησυχούν και φοβούνται για το τι αποζημιώσεις και πότε θα τις πάρουν. Οι εκτιμήσεις πάνε με βήματα χελώνας, οι γεωπόνοι είναι ένας – δηλαδή ίσον κανένας – για κάθε χωριό, και με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε στο τέλος του χρόνου! Οι κατεστραμμένοι καρποί μένουν πάνω στα δέντρα, με κίνδυνο να έχουμε ασθένειες και των δέντρων, οι παραγωγοί δεν ρίχνουν τα χαλασμένα κεράσια μήπως και προστατέψουν έτσι τα δέντρα τους, φοβούμενοι πως μπορεί να τους πουν ότι… τα πούλησαν για χυμό και τους πετσοκόψουν ποσά από τις τελικές αποζημιώσεις. Ενώ είναι γνωστό ότι αυτά τα μεγαλόκαρπα κεράσια δεν κάνουν για χυμοποίηση, αλλά και οι υπόλοιπες ποικιλίες έχουν υποστεί ζημιές στο 100% και οι τιμές τους είναι ασύμφορες και απαγορευτικές για χυμό.
Και εδώ, αιτούμενο είναι το αυτονόητο:
Να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Κανονισμός που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε να παρερμηνευτεί, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τάχιστα αντικειμενικές εκτιμήσεις και η καταβολή αποζημιώσεων. Να μη βιώσουν και αυτή τη φορά τις απίστευτες ταλαιπωρίες που έχουν επανειλημμένα υποστεί τα τελευταία χρόνια αυτοί οι άνθρωποι, που είναι μονοκαλλιεργητές, που ήδη έχουν γονατίσει και από τη λαίλαπα του διπλασιασμού και τριπλασιασμού των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, τη φοροληστρική επιδρομή…. τις παρακρατήσεις του 30% από τις όποιες αποζημιώσεις τους, την ανάγκη να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Να καταθέσει ο Υπουργός στη Βουλή για να ψηφιστεί με αναδρομική ισχύ, η τροπολογία που ο Καρασμάνης του παρέδωσε, με την οποία δίνεται στους παραγωγούς η δυνατότητα να συμψηφίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές της τελευταίας χρονιάς με την εκάστοτε αποζημίωση που δικαιούνται, ειδικά σε περίπτωση διαδοχικών ζημιών σε 2 συνεχόμενα έτη και μάλιστα λίγο πριν την συγκομιδή, διότι υπάρχουν παραγωγοί που δεν μπορούν να πληρώσουν και οι άνθρωποι αυτοί, μέσα στον κυκεώνα με τα τόσα χαράτσια αλλά και τις αλλεπάλληλες ζημιές που έχουν υποστεί, έχουν πια σηκώσει τα χέρια ψηλά!
Και κάτι ακόμη σημαντικό που φαίνεται να ¨ξεχνά¨ ο ¨επιλεκτικός στη μνήμη¨ κύριος Αποστόλου ότι: Τον είχε ενημερώσει ο Καρασμάνης πως και η κερασοπαραγωγή (όπως για τα ροδάκινα), για τις ποσότητες που διατέθηκαν στην αγορά σε χαμηλές τιμές εξ αιτίας του εμπάργκο – δεδομένου ότι μέχρι το 2014, ο μεγαλύτερος όγκος απορροφούνταν από τη ρωσική αγορά – δικαιούται να τύχει στρεμματικών ενισχύσεων! Οφείλει να τις διεκδικήσει! Όπως προαναφέραμε, το κλίμα που είχε καλλιεργήσει τότε ο πρώην Υπουργός ήταν πολύ θετικό για όλα μας τα προϊόντα.
Ας έχει πάντως υπόψη του ο κύριος Αποστόλου, ότι ο Καρασμάνης παρακολουθεί στενά και προσωπικά όλες τις εξελίξεις γύρω και από τα τελευταία βαρύτατα πλήγματα που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί και οι κερασοκαλλιεργητές μας, επισκεπτόμενος όλες τις πληγείσες περιοχές… Και να είναι σίγουρος ότι στην περίπτωση που και αυτή τη φορά οι άνθρωποι εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, θα φέρει το θέμα στη Βουλή!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις