«Πολιτική αλλαγή, σχεδιασμό και ισχυρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ, χρειάζεται  η χώρα μας εν όψει της νέας ΚΑΠ»

Την ανάγκη ταχύτατης προετοιμασίας και διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, υπογράμμισε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή, από το βήμα της Ημερίδας για τη νέα ΚΑΠ, που διοργανώθηκε στη Λάρισα.

Η Σερραία βουλευτής τόνισε ότι η μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού και των πόρων της ΚΑΠ  βρίσκει την Ελλάδα αφενός σε υφεσιακή καμπή αφετέρου αντιμέτωπη με τις πιέσεις των χωρών Visegrad για πλήρη εξωτερική σύγκλιση, που απειλούν την χώρα μας, ειδικά όταν οι επιλέξιμες εκτάσεις  μας, τελούν υπό καθεστώς αβεβαιότητας και αίρεσης. Αβεβαιότητα και αίρεση λόγω της μη ολοκλήρωσης των κρίσιμων οριστικών σχεδίων βόσκησης, που με Νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μετατέθηκαν, δύο χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό της ΝΔ, δηλαδή για τις 31. 01. 2019, αβεβαιότητα και αίρεση λόγω των αμφισβητούμενων δασικών εκτάσεων. Προβλήματα, που αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη πληρωμή της βασικής ενίσχυσης και τα βίωσαν στο «πετσί» τους και εκατοντάδες Θεσσαλοί παραγωγοί, μένοντας απλήρωτοι λόγω των  μοιραίων χειρισμών της Κυβέρνησης.

Χαρακτηρίζοντας  με μια φράση τη νέα ΚΑΠ, η κ. Αραμπατζή είπε   «Λιγότερα για Περισσότερα»,  αναφερόμενη στους λιγότερους και μη δεδομένους πόρους από τη μια, με περισσότερες απαιτήσεις από την άλλη. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι άμεσες ενισχύσεις δεν θα δίνονται πλέον με τον «αυτοματισμό» της συμπλήρωσης των δηλώσεων καλλιέργειας αλλά θα απαιτούν την ετήσια, εκ των προτέρων έγκριση των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων από την Ε. Επιτροπή ενώ θα υπάρχει και αυξημένο περιβαλλοντικό πρόσημο σε όλα τα επίπεδα.

Μιλώντας για τα προβλήματα του σχεδίου της νέας ΚΑΠ αναφέρθηκε στη μη συμπερίληψη- για πρώτη φορά, της εξισωτικής αποζημίωσης στο υποχρεωτικό 30% των κονδυλίων για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, θέση με την οποία διαφώνησε από την αρχή το ΕΛΚ και η ΝΔ ενώ άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα. 

 «Η Κυβέρνησή σας  έκανε με τεράστια καθυστέρηση μια προσχηματική διαβούλευση και δεν αξιοποίησε  τους βαθμούς ευελιξίας του κανονισμού για την αύξηση στο 10%  των εκτάσεων  περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα, αποκλείοντας συλλήβδην χιλιάδες δικαιούχους» είπε απευθυνόμενη στον γεν. Γραμ. του ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπο Κασίμη. Στηλιτεύοντας δε τη διαχείριση του ΠΑΑ,  που εγκρίθηκε τελευταίο όλων στην ΕΕ με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μίλησε  για αναπτυξιακό "χειρόφρενο" της Κυβέρνησης στα επενδυτικά προγράμματα, που βρίσκονται, είτε «στα συρτάρια» είτε σε καθεστώς πρωτόγνωρων παρατάσεων και όχι δυστυχώς στην πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις, κάνοντας λόγο και για  «χαμένες ευκαιρίες» στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που αξιοποιούν  όλες οι χώρες της ΕΕ, πλην της Ελλάδας. 

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία  του Μέτρου των Γεωργικών Συμβούλων, που δυστυχώς δεν έχει καν προκηρυχθεί, αφού η χθεσινή προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ αφορά μόνο στην επιμόρφωση των γεωργικών συμβούλων και όχι στην προκήρυξη του πολυαναμενόμενου Μέτρου 2 του ΠΑΑ, τονίζοντας ότι αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.

Σε ό,τι αφορά  στις θέσεις του ΕΛΚ και της ΝΔ για την νέα  ΚΑΠ,  προτεραιότητα είναι η ανάγκη διατήρησης του Προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία, η μη επανεθνικοποίησή της, δίνοντας έμφαση στην ειδική ενίσχυση του χειμαζόμενου κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας,  που γνωρίζει μια πρωτόγνωρη και καλπάζουσα κρίση.

Έκανε λόγο για την ανάγκη διατήρησης σε όλα τα προγράμματα των σημερινών ποσοστών συγχρηματοδότησης, ειδικότερα για τους Νέους  Αγρότες, τα μικρά νησιά του Αιγαίου συμπεριλαμβανόμενων  και των Βορείων Σποράδων,  για την ειδική ενίσχυση  της γυναίκας αγρότισσας, για τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο 13% + 2% (για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες) και για την ενσωμάτωση της Γνώσης και της Καινοτομίας στην Ελληνική Γεωργία. Τη Γνώση και την Καινοτομία, που προτεραιοποίησε η ΝΔ, σχεδιάζοντας το ΠΑΑ 2014-2020 δεσμεύοντας 292 εκ Ευρώ και δυστυχώς σήμερα, με πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, μειώθηκαν στα 210 εκ προκειμένου να μοιραστούν σε επιδοματικές ενισχύσεις.

Κλείνοντας η Τομεάρχης της ΝΔ είπε  "Και αν ακόμη η νέα ΚΑΠ έφερνε περισσότερες ενισχύσεις από την τρέχουσα, με τέτοια φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη, με τέτοια εκτίναξη του κόστους παραγωγής, με τέτοιο «λήθαργο»  στα επενδυτικά προγράμματα του δεύτερου Πυλώνα και στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που σημαίνουν οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το στοίχημα της Γεωργίας είναι δυστυχώς χαμένο»
«Μόνο με αλλαγή πολιτικής, προετοιμασία και διεκδίκηση στα ευρωπαϊκά fora, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα Ευρωπαϊκή Γεωργία ως ευκαιρία και να μετατρέψουμε τις απαιτήσεις της, σε ωφέλειες για τον παραγωγό»

Την ημερίδα διοργάνωσαν: η Περιφέρεια  Θεσσαλίας, η ΠΕΔ, το  Επιμελητήριο Λάρισας, η  ΠΕΝΑ, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, το ΓΕΩΤΕΕ, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων κ Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, η ΠΟΣΓ, η ΕΝΑ Λάρισας κ Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις