Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας
και στον δημοσιογράφο Νίκο Καϊμακάμη
Κ. Χαρακόπουλε γειά σας. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τα όσα έγιναν με το παλαιό καθεστώς για το γάλα Κάνατε μια δήλωση, μιλήσατε για προσωπική δικαίωση. Η ρύθμιση αποσύρθηκε για την αύξηση της ημερομηνίας…
Δεν έχει γίνει κάτι, μακάρι να γίνει! Για την ενημέρωση των ακροατών σας, οι περισσότεροι θα το θυμούνται, πριν από 5 χρόνια αναγκάστηκα να παραιτηθώ από την θέση του αναπληρωτή υπουργού αγροτικής ανάπτυξης. Διότι επεβλήθη τότε η επιμήκυνση ζωής στο φρέσκο γάλα από τις 5 ημέρες που ήταν, ο ΟΟΣΑ ζητούσε να πάει στις 11 μέρες, με την παραίτηση τη δική μου και τις διαμαρτυρίες άλλων βουλευτών της τότε συμπολίτευσης περιορίστηκε στις 7 ημέρες. Τότε, η σημερινή κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήριζε όχι εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά «εργαλειοθήκη Χατζηδάκη» και έλεγε ότι θα επαναφέρει στις 5 μέρες τη διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα. Μάλιστα, παρουσία κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, ο μετέπειτα υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου είχε κάνει λόγο για «τροπολογία Χαρακόπουλου» για την επαναφορά στις 5 μέρες. Τελικά όχι μόνον δεν επανήλθαμε στις 5 μέρες, δεν μείναμε ούτε στις 7, και επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης υπήρξε πλήρης απελευθέρωση του φρέσκου γάλακτος. Δηλαδή, ουσιαστικά, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει φρέσκο γάλα αορίστου διαρκείας, αν μπορεί να υπάρχει αυτό το οξύμωρο, καθώς ο παρασκευαστής, η γαλακτοβιομηχανία ορίζει την διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Είχε ένα δημοσίευμα η ‘‘Αγροτική Έκφραση’’, η εφημερίδα που βγαίνει στη Θεσσαλία, ότι η κυβέρνηση μελετά την επάνοδο στο καθεστώς των 5 ημερών. Διότι γνωρίζουν όσοι πάνε στο σούπερ μάρκετ και παίρνουν γάλα για τα παιδιά τους ότι δεν επετεύχθη αυτό που πολυδιαφημιζόταν, η μείωση των τιμών για τον καταναλωτή. Γιατί εκείνο τον καιρό, πριν 5 χρόνια, βομβαρδιζόμασταν απ’ όλα τα δελτία ειδήσεων, που είχαν πρώτη είδηση, το είχαν αναδείξει ως πρώτο θέμα αυτό, ότι δηλαδή θα επέλθει μείωση για τον καταναλωτή αν θα υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας του γάλακτος και θα γίνονται εισαγωγές από το εξωτερικό. Απάντησα με στέρεη επιχειρηματολογία, πλην όμως δεν έγινε δεκτή. Διότι αν αυτό συνέβαινε έπρεπε το μακράς διάρκειας γάλα, αυτό που συντηρείται παραπάνω, βράζει σε μεγαλύτερους βαθμούς για να αντέχει παραπάνω, να είναι φθηνότερο. Δυστυχώς, το μακράς διάρκειας είναι πιο ακριβό από το φρέσκο. Βλέπετε τα οξύμωρα. Οπότε, η όποια διαφορά δεν πηγαίνει στον καταναλωτή, αλλά στη τσέπη των εισαγωγέων ή των γαλακτοβιομηχανιών. Χαίρομαι γιατί είδα την απάντηση που μου έστειλε η αρμόδια υφυπουργός ότι επίκειται πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς τον ΟΟΣΑ, όπου θα επιχειρήσει να τεκμηριώσει ότι δεν βοήθησε σε τίποτα, δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, την πολυδιαφημιζόμενη μείωση της τιμής στο ράφι, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής. Ουσιαστικά αυτό είναι μια ομολογία ότι αυτό διευκόλυνε τις εισαγωγές από χώρες που χαρακτηριστικά λέγαμε παλαιότερα ότι είχαν λίμνες από γάλα και βουνά από βούτυρο, της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων, Βουλγαρία, Ρουμανία, όπου και πολλές γαλακτοβιομηχανίες από την Ελλάδα έχουν αντίστοιχα εργοστάσια και παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Δυστυχώς, κ. Καϊμακάμη, ενώ τότε ήταν πρώτη είδηση και υπήρχε μια καθημερινή πίεση, σήμερα ελάχιστες αθηναϊκές εφημερίδες και επαρχιακά μέσα φιλοξένησαν την είδηση αυτή. Αυτή είναι η τύχη του πολιτικού πολλές φορές, που κάνει ό,τι η συνείδησή του υπαγορεύει, ασχέτως της προβολής που έχει μια ενέργεια ή της δικαίωσης που μπορεί να έχει από την εξέλιξη των γεγονότων...
Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να μειωθεί η τιμή βασικών αγροτικών προϊόντων όπως είναι το γάλα. Εκτός από το να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις όπως έγινε τώρα με το γάλα που δεν οδήγησε σε μείωση τιμής. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια τάση στην αγορά, λόγω και της κρίσης, ο κόσμος ζητά να μειωθούν οι τιμές. Οι αγρότες από την άλλη πλευρά λένε ότι έχουν πρόβλημα στην παραγωγή, αυξάνονται οι φορολογίες, αυξάνονται οι διαδικασίες, οπότε τελικά οδηγούμαστε σε αυξήσεις τιμών.
Εδώ έχουμε μια απόσταση μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής που διατίθεται ένα προϊόν στο ράφι. Εκεί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κερδών και αθέμιτες πρακτικές, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία. Ιδίως πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς γιατί εδώ υπάρχει και εξαπάτηση του κοινού. Διότι ο πολίτης στην Ελλάδα, ο Έλληνας καταναλωτής, έχει μάθει να προτιμά το ελληνικό προϊόν, όταν μιλάμε για γαλακτοκομικό προϊόν και για κρέας. Αν δείτε τις παραγωγές που έχουμε στη χώρα θα δείτε ότι είμαστε τραγικά ελλειμματικοί. Σε νωπό αγελαδινό γάλα φοβερά ελλειμματικοί, είμαστε ελλειμματικοί σε κρέας, κυρίως σε βόειο αλλά και σε χοιρινό. Αλλά δεν βλέπετε πουθενά σε κανένα σούπερ μάρκετ, σε κανένα κρεοπωλείο να αναγράφεται ότι αυτά τα προϊόντα είναι εισαγόμενα δεν είναι ελληνικά. Όλα κατά κάποιο τρόπο μαγικό βαπτίζονται ελληνικά. Και εκεί πρέπει να δούμε τι κάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Εσχάτως το πρόβλημα που είχαμε με το αγελαδινό, το νωπό, το φρέσκο γάλα, σε επίπεδο παραγωγών μιλώ, για τις χαμηλές τιμές, επεκτάθηκε και στους αιγοπροβατοτρόφους. Εκεί η φέτα είναι η ναυαρχίδα για τα προϊόντα που εξάγουμε, είναι ένα προϊόν ΠΟΠ, ονομασίας προέλευσης που κατοχυρώθηκε μετά από πολλές προσπάθειες και αγώνες σε επίπεδο ΕΕ, αλλά κινδυνεύει γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε κατάρρευση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα. Όσο ήμουν εγώ στο υπουργείο θυμούμαι ότι δεν είχε πέσει ποτέ το γάλα από το 1 ευρώ, η τιμή παραγωγού, η τιμή που πούλαγε ο κτηνοτρόφος το γάλα του στην γαλακτοβιομηχανία, και σήμερα ακούω για 75 και 80 λεπτά. Δηλαδή, τιμές που είναι στα όρια αν όχι και κάτω από το κόστος παραγωγής και καθιστά προβληματική την όποια συνέχεια στην αιγοπροβατροτροφεία. Κι αυτό γίνεται γιατί έχουμε αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, που βαπτίζεται ελληνικό. Και εκεί ελλοχεύει πολύ μεγάλος κίνδυνος για την φέτα ως ΠΟΠ, διότι τα ΠΟΠ προϊόντα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Πρέπει να παράγονται από ελληνικές φυλές και όχι από εισαγόμενο γάλα. Έτσι κερδίσαμε και κατοχυρώσαμε την φέτα ως ΠΟΠ. Αν έρχεται λοιπόν γάλα από την Ρουμανία ή την Βουλγαρία αιγοπρόβειο, γιατί είναι πολύ φθηνότερο, και αποδειχθεί ότι χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας αυτό μπορεί να είναι θρυαλλίδα, να είναι βόμβα ουσιαστικά για τη φέτα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις