Χαρακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει με πλειοδοσία σε αγρότες

«Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη αυτών των οικογενειών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και ουσιαστικά είναι αυτοί οι άνθρωποι που κρατούν κατά μείζονα λόγο ζωντανά τα χωριά στις ορεινές και στις ημιορεινές περιοχές της χώρας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη Θεσσαλία Τηλεόραση και στον κ. Γιάννη Κολλάτο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «Από το βήμα της βουλής, με αφορμή αυτό που ρωτούν και οι κτηνοτρόφοι, να πω ότι είχα τη δυνατότητα εχθές να αναφερθώ ιδιαιτέρως στους αιγοπροβατοτρόφους -βεβαίως και οι χοιροτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι υπέστησαν ζημία από τα μέτρα του Lockdown την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Πλην, όμως, τη μέγιστη ζημία την υπέστησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι, σχεδόν 100.000 οικογένειες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αιγιπροβατοτροφίας. Κυρίως, γιατί μειώθηκε η κατανάλωση πρόβειου κρέατος, δεν είχαμε το Πάσχα με το παραδοσιακό οβελία, οπότε γι’ αυτό το λόγο είχαμε και μείωση στην κατανάλωση και παραδόξως είχαμε και μείωση στις τιμές. Τις οποίες όμως μειώσεις στην τιμή παραγωγού δεν τις είδαμε να μετατρέπονται και σε μειώσεις στις τιμές καταναλωτή, στις τιμές στο ράφι».

 

Επιστροφή των προστίμων για τα βοσκοτόπια

«Εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει, είναι η γνωστή τακτική της πλειοδοσίας. Τα δεδομένα ποια είναι. Η χώρα δεν είχε σαφείς χάρτες βοσκοτόπων, δεν είχε προχωρήσει στην οριοθέτηση των βοσκοτόπων και της έννοιας του βοσκότοπου που είναι διαφορετική στο μεσογειακό τοπίο, ανάγλυφο, σε σχέση με την Κεντρική και την Βόρεια Ευρώπη, δεχόταν καταλογισμούς και πρόστιμα που είχαν φθάσει στα 465 εκ ευρώ για την περίοδο 2008-2012. Στην περίοδο που βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε στενή συνεργασία με τον τότε εκπρόσωπο του ΝΣΚ κ. Χαλκιά, ο οποίος εργάσθηκε αθόρυβα, είναι ο νύν πρόεδρος του ΝΣΚ ο κ. Χαλκιάς, και τελικώς κερδίσαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υπάρχει πιά επιστροφή αυτών των καταλογισμών που είχαν βαρύνει την χώρα. Τα χρήματα αυτά δεν είναι χρήματα που τα πήρε από τους κτηνοτρόφους για να τα πληρώσει. Είναι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, άρα αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων. Λοιπόν αυτή η πλειοδοσία να δοθούν στους κτηνοτρόφους, εντάξει μπορεί να χαϊδεύει κάποια αυτιά, αλλά δεν είναι σοβαρή προσέγγιση. Αυτό που πρέπει να γίνει από αυτά τα χρήματα τουλάχιστον είναι να δοθούν σε εκείνους τους κτηνοτρόφους που δεν έλαβαν την εξισωτική το 2013-14 διότι τότε δεν θεωρούνταν βοσκότοπος αυτό που δήλωναν, επιλέξιμη βοσκήσιμη έκταση. Υπήρχαν τότε οι λεγόμενες τεχνικές λύσεις και αυτοί οι άνθρωποι χωρίς δική τους υπαιτιότητα  τα έχασαν, άρα θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να λάβουν τα ποσά εκείνα που στερήθηκαν εκείνη την περίοδο».

 

Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην Λάρισα

«Δύο φορές μίλησα στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, γιατί είχε μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες 170 χιλιάδες ενστάσεις, χιλιάδες παραγωγοί αγρότες κτηνοτρόφοι ιδιοκτήτες ταλαιπωρούνταν και έπρεπε να προβούν σε εξαγορά της ίδιας της γης τους, που το ίδιο το κράτος τους είχε δώσει. Μια σειρά από ζητήματα με τα καστανοπερίβολα που αφορούν τον ορεινό όγκο του Κισσάβου, τα Αμπελάκια, την Μελίβοια, την Σκήτη, την Καρίτσα, προσπαθήσαμε και εκεί να δώσουμε λύσεις και κάποια σε έναν βαθμό λύθηκαν. Θέλω να πιστεύω ότι σε δεύτερο βαθμό θα βρούμε καλύτερες και οριστικότερες λύσεις στην επόμενη νομοθετική παρέμβαση του περιβάλλοντος. Δεν είχε ζητήματα με τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά, κάνοντας χρήση και κατάχρηση του βήματος, απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, μίλησα και για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα φέρνοντας το παράδειγμα του Τιταρήσιου, τον οποίο κατά καιρούς μολύνουν με τυρόγαλα και απόβλητα επιχειρήσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι ζήτημα αν έχουν αποτρεπτική αξία γιατί συνεχώς επαναλαμβάνονται».

 

Τα  σύνορα στον Έβρο θα οχυρωθούν ακόμη περισσότερο

«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο έπακρο. Θα οχυρώσει τον Έβρο, θα τον προφυλάξει, θα επεκτείνει κατά πολλά χιλιόμετρα τον φράχτη προκειμένου όποιος θέλει να μπει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να κτυπήσει νόμιμα την πόρτα, για να δούμε ποιος είναι αυτός που χρήζει προστασίας, είναι πρόσφυγας, είναι διωκόμενος και χρήζει ασύλου και ποιος είναι οικονομικός μετανάστης για να δούμε τις ανάγκες της Ευρώπης, τις ανάγκες της χώρας σε οικονομικό δυναμικό και θα επιλέξουμε εμείς ποιους οικονομικούς μετανάστες δεχόμαστε. Η λογική του ‘‘λιάζονται’’, ‘‘όποιος θέλει περνάει’’, ‘‘χάνονται’’, ‘‘εξαφανίζονται’’, τελείωσε με αυτήν την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Αυτό νομίζω είναι ξεκάθαρο, η χώρα κέρδισε την μάχη του Έβρου και είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορα»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις