Το Πράσινο Κίνημα στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στις ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που ετοιμάζουν και στο Πάνειο Όρος. Το συγκεκριμένο σημείο στην Αττική εκτείνεται νοτιοανατολικά του Υμηττού, ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού. Στηρίζουμε τον αγώνα των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και των ομόφωνων αποφάσεων των δημοτικών τους συμβουλίων για την αποφυγή μίας ακόμα καταστροφικής επιλογής για το περιβάλλον. Το Πάνειο όρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1995, ενώ τμήμα του βουνού κάηκε το καλοκαίρι του 2007, αλλά την άνοιξη του 2009 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναδάσωση.
Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στον κανόνα ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής». Αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται ούτε για το Πάνειο Όρος, ούτε για τις περιοχές της Τήνου, της Άνδρου, των Αγράφων και όλων των περιοχών της Ελλάδος.
Χωρίς κέρδος, κέρατα... κυριολεκτικά
Την ίδια στιγμή, μελετώντας τις οικονομικές συμφωνίες για αυτές τις περιπτώσεις βγάζει κάποιος εύκολα το συμπέρασμα ότι καταστρέφουμε το περιβάλλον χωρίς κανένα περιβαλλοντικό ή οικονομικό όφελος για τους πολίτες, παρά μόνο για τους «επενδυτές».
Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ, υψηλότερη 25% και άνω, της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους «επενδυτές», ενώ οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ και η απόδοση τους δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει.
Και βέβαια όπως επισημαίνει συνεχώς το Πράσινο Κίνημα, το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα το "πράσινο" σε όλο αυτό. Μόνο οικονομικό όφελος για συγκεκριμένους.
Και επειδή όσοι ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος έχουν μάθει πως δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το τώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες όταν "λήξουν" παρότι τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.
Σε «καραντίνα» ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και τις Ανεμογεννήτριες
Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι η έξαρση των περιπτώσεων αυτών σε όλη την Ελλάδα έχει σημείο αναφοράς το πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση για το οποίο τα τριτοβάθμια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρουν μεγάλη ευθύνη. Τόσο η ΚΕΔΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των δημάρχων) όσο και η ΕΝΠΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των Περιφερειαρχών) ήταν επιδεικτικά «άφωνοι» όσον αφορά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας προτίμησαν το κομματικό κουστούμι από το αυτοδιοικητικό. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα. Δεκάδες αυτοδιοικητικοί (σε λίγο καιρό θα είναι εκατοντάδες) να βρίσκονται στους δρόμους για να υπερασπιστούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών τους, το οποίο απειλείται από τις ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργολάβους των ΑΠΕ που είχε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο. Μαζί τους και χιλιάδες δημότες.
Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο να ασχοληθούν στο να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας.
Στο Πάνειο Όρος συνέβη ότι και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών υπέρ ενός σχεδιασμού θολού, σχεδόν ατεκμηρίωτου, που αναπτύσσεται ερήμην του στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αναγκών της. Η τοπική κοινωνία ανησυχεί για τη φυσική ακεραιότητα του βουνού εξαιτίας των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν στον ορεινό όγκο για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών (αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις).
Κώστας Καλογράνης: «Στηρίζουμε τις δημοτικές αρχές και την κοινωνία που αντιδρά»
Ο συμπρόεδρος του Πρασίνου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Μετά τα Άγραφα, την Τήνο, την Άνδρο, το Μουζάκι και τόσων άλλων περιοχών ήρθε η σειρά του Πάνειου Όρους για την εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) χωρίς να τηρούνται βασικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον να κινδυνεύει. Στηρίζουμε τις δημοτικές αρχές και την κοινωνία που αντιδρά. Δυστυχώς, έρχονται χειρότερες εξελίξεις σε όλη την Ελλάδα μετά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου. Ο αγώνας συνεχίζεται ...»