«Με πλήρη ατζέντα για τα αγροτικά ο Μαντάς στον Λιβανό»
«Με πλήρη ατζέντα για τα αγροτικά ο Μαντάς στον Λιβανό»

Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση για τα αγροτικά ζητήματα της Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού.

 

Βασικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ανάγκη για καθολική προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, μετά από την αμφιλεγόμενη απόφαση που πήρε το 2018 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει αναλυτικά τον υπουργό για τις ενστάσεις που εγείρονται λόγω της αυθαίρετης απόφασης να καταχωριστεί το όνομα “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”, γεγονός που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία των ονομασιών προέλευσης. Επίσης ο βουλευτής ενημέρωσε τον υπουργό για τα σημαντικά εμπορικά πλήγματα που δέχονται τόσο τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, όσο και οι μικροί παραγωγοί Ελιάς Καλαμών, οι οποίοι βλέπουν σε διεθνές επίπεδο τα προϊόντα τους να εξισώνονται στα μάτια των καταναλωτών, φέροντας το ίδιο όνομα΄(“Kalamata Olives”) με επιτραπέζιες ελιές που παράγονται στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τον Καναδά και την Λατινική Αμερική. Παράλληλα ο βουλευτής ενημέρωσε τον υπουργό ότι αυτές τις θέσεις συμμερίζονται τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όσο και όλοι οι Δήμαρχοι και οι αρμόδιοι φορείς της Μεσσηνίας. Ο κ. Λιβανός από την πλευρά του σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η πραγματοποίηση διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, με στόχο τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής για την προστασία τόσο των προϊόντων, όσο και των παραγωγών.

 

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης αφορούσε στα παλαιά αγροτικά δάνεια από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, για τα οποία τα οφειλόμενα ποσά έχουν πενταπλασιαστεί και εξαπλασιαστεί λόγω των τόκων και των προσαυξήσεων. Ο βουλευτής ενημέρωσε τον κ. Λιβανό ότι σε πολλές περιπτώσεις, παρόλο που το αρχικό κεφάλαιο έχει καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό, οι οφειλές παραμένουν πολύ υψηλές, ενώ τα δάνεια έχουν εκχωρηθεί προς είσπραξη σε funds, τα οποία με τη σειρά τους επιδιώκουν να εξοφληθούν άμεσα, απειλώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς χωραφιών και αγροτικών εκτάσεων. Κατά τον κ. Μαντά, η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, φροντίζοντας αφενός να θεσπισθούν ανώτατα όρια για τις οφειλές και αφετέρου να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα αποπληρωμών που θα ξαναδώσει ανάσα και προοπτική στους αγρότες. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς παραγωγούς και δεσμεύθηκε να εξετάσει τα περιθώρια παρέμβασης που μπορεί να έχει η πολιτεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

 

Το επόμενο ζήτημα που συζητήθηκε αφορούσε στις εισαγωγές πατάτας που πραγματοποιούνται κάθε έτος. Οι εισαγωγές αυτές κατά κύριο λόγο προέρχονται από την Αίγυπτο και ο κ. Μαντάς ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει ενδελεχής και αξιόπιστος έλεγχος της διαδικασίας. Επίσης είναι σημαντικό οι υπηρεσίες του υπουργείου να βρίσκονται σε εγρήγορση, με στόχο είτε να περιοριστούν, είτε να αποφευχθούν καθολικά, τυχόν παράνομες ελληνοποιήσεις, ενόψει ειδικά της έναρξης της νέας περιόδου συγκομιδής. Από την πλευρά του ο υπουργός σημείωσε ότι οι μηχανισμοί του υπουργείου βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας, ενώ αποτρεπτικά αναμένεται να λειτουργήσει και το νέο αυστηρότερο πλαίσιο που έχει ήδη ψηφιστεί με πρόσφατο νομοθέτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Τέταρτο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η εκπόνηση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση των συκεώνων της Μεσσηνίας. Ο κ. Μαντάς εξήγησε στον κ. Λιβανό τη μεγάλη αναγκαιότητα που υπάρχει για ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ζήτησε ενημέρωση αναφορικά με τον προγραμματισμό που ακολουθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι είναι ενήμερος για την εκκρεμότητα αυτή και ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην ένταξη του συγκεκριμένου σχεδίου στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο καταβάλλονται προσπάθειες να ενταχθεί ως προϊόν και η μεσσηνιακή σταφίδα.

 

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών συνεχίστηκε γύρω από την ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις στους μεσσήνιους κτηνοτρόφους, που τους τελευταίους μήνες έχασαν πολλά ζώα από καταρροϊκό πυρετό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας που προσκόμισε ο βουλευτής στον υπουργό, από τα περίπου 4.000 ζώα ασθένησαν περίπου 800 και ψόφησαν περίπου 300, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι κτηνοτρόφοι είχαν πολύ μεγάλες απώλειες. Ο κ. Μαντάς σημείωσε στον υπουργό ότι εφόσον υπάρξει μέριμνα του υπουργείου, με σχετικά λίγα χρήματα, μπορεί να δοθεί μια σημαντική ανακούφιση σε κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το φαινόμενο αυτό. Ο κ. Λιβανός δεσμεύθηκε αφενός να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για χορήγηση ενίσχυσης στους πληγέντες, ωστόσο τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά αφού η συγκεκριμένη ασθένεια δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

 

Έκτο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί άμεση αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά του υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Μαντάς ζήτησε τη συνδρομή του κ. Λιβανού, ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη. Ειδικότερα συζητήθηκε η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να προληφθεί μια έξαρση της ασθένειας, ενδεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες του νομού.

 

Τέλος, τελευταίο θέμα στην ατζέντα των δύο ανδρών αποτέλεσε η παροχή κρατικών ενισχύσεων λόγω της πανδημίας σε ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι όμως έχουν εξαιρεθεί έως σήμερα από την κρατική στήριξη. Όπως τόνισε ο κ. Μαντάς, είναι σημαντικό η πολιτεία να αναγνωρίσει έμπρακτα ότι το πλέγμα των ενισχύσεων πρέπει να επεκταθεί ώστε να καλύψει περισσότερες περιπτώσεις όπου υπάρχει διαπιστωμένα σημαντική απώλεια εισοδήματος, ενώ ο κ. Λιβανός σημείωσε από την πλευρά του ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε επεξεργασία από τα στελέχη του υπουργείου. Κλείνοντας ευχαρίστησε τον κ. Μαντά για την πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική τους συνεργασία και δεσμεύθηκε να μεριμνήσει για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις