Το Πράσινο Κίνημα για τις ανεμογεννήτριες (και) στην Οίτη
Το Πράσινο Κίνημα για τις ανεμογεννήτριες (και) στην Οίτη

Το Πράσινο Κίνημα, πιστό στις αρχές και τις θέσεις του, στηρίζει τους αγώνες κατά των ανεμογεννητριών και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται στο πλευρό της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, η οποία κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεύτερη Αίτηση Ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας των 15 ανεμογεννητριών στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» της Οίτης.

Την Αίτηση υπογράφουν κάτοικοι των χωριών της Οίτης, τρεις Πανελλαδικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και ο Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ», ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας. Είναι γνωστό ότι ανάλογη Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ για τον ίδιο λόγο κατέθεσε και ο Δήμος Λαμίας.

Το Πράσινο Κίνημα υπενθυμίζει ότι σε απόσταση αναπνοής από τα όρια του Εθνικού Δρυμού Οίτης, που έχει θεσμοθετηθεί ως προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από το 1966, επιχειρείται η εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων στο βουνό με συνολικά 37 ανεμογεννήτριες σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μέτρα.

Μάλιστα, όπως τονίζει η Κίνηση Πολιτών, οι εξελίξεις, μετά και τις Άδειες Παραγωγού για άλλες 22 ανεμογεννήτριες που εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις εταιρείες για τις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι 1 και 2 και Μακρυράχη, τους έχουν κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους αλλά παραμένουν αισιόδοξοι και τονίζουν: "Ο αγώνας μας όμως θα είναι νικηφόρος, γιατί η τοπική κοινωνία σύσσωμη εναντιώνεται σ' αυτά τα σχέδια, με επικεφαλής τους δύο Δήμους Λαμίας και Δελφών.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, τους βουλευτές και τα κόμματα να σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα, να σταθμίσουν τα δεδομένα και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Το βουνό της Οίτης, η φύση, η βιοποικιλότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και οι προσδοκίες των κατοίκων δεν ισοπεδώνονται στο όνομα των όποιων συμφερόντων των εταιρειών. Τονίζουμε μια φορά ακόμη ότι οι επιπτώσεις στην περιοχή θα είναι ανυπολόγιστες και καταστροφικές, το δε αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της όποιας παραγόμενης «καθαρής ενέργειας»."

Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο
Το Πράσινο Κίνημα δεν θα κουραστεί να αναφέρει ότι η έξαρση των περιπτώσεων αυτών σε όλη την Ελλάδα έχει σημείο αναφοράς το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση για το οποίο τα τριτοβάθμια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρουν μεγάλη ευθύνη. Τόσο η ΚΕΔΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των δημάρχων) όσο και η ΕΝΠΕ (το τριτοβάθμιο όργανο των Περιφερειαρχών) ήταν επιδεικτικά «άφωνοι» όσον αφορά στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας προτίμησαν το κομματικό κουστούμι από το αυτοδιοικητικό. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα. Δεκάδες αυτοδιοικητικοί (σε λίγο καιρό θα είναι εκατοντάδες) να βρίσκονται στους δρόμους για να υπερασπιστούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών τους, το οποίο απειλείται από τις ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργολάβους των ΑΠΕ που είχε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο. Μαζί τους και χιλιάδες δημότες.

Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο να ασχοληθούν στο να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας.

Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στον κανόνα ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής».

Κ. Καλογράνης: "Στηρίζουμε όσους αγωνίζονται για το αύριο των παιδιών τους, κόντρα στα εφήμερα συμφέροντα"
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: "Κάθε λίγο και από κάθε περιοχή της Ελλάδας γινόμαστε μάρτυρες σφοδρών αντιδράσεων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα με τις ανεμογεννήτριες οφείλεται στο νόμο Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, για την Οίτη, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές του βουνού και στα 2.000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης, διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

Το Πράσινο Κίνημα θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις όσους αγωνίζονται για το αύριο των παιδιών τους, κόντρα στα εφήμερα συμφέροντα».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις