του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου για
τη μη συνέχιση των αναδασώσεων στην Πάρνηθα:
Μετά την πυρκαγιά του 2007 στην Πάρνηθα, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και οι Δασικές Υπηρεσίες Αττικής έθεσαν ως στόχο την αναδημιουργία του καμένου ελατοδάσους και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Πάρνηθας.
Για το σκοπό αυτό υλοποιούν από το 2008 ένα πρόγραμμα αναδασωτικών εργασιών με δαπάνες και προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης. Μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί 201.000 φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης σε συνολική έκταση 4.500 περίπου στρ.
Τα πρώτα χρόνια φυτεύτηκαν και 193.000 περίπου φυτάρια μαύρης ως προδάσος, στη σκιά των οποίων θα φυτεύεται η ελάτη και περίπου 1.200 φυτάρια χνοώδους δρυός.
Η ανάπτυξη των φυτών κεφαλληνιακής ελάτης στις περιοχές που έχουν γίνει οι αναδασώσεις έχει επιτυχία γύρω στο 60%. Κρίνεται όμως απαραίτητο τα έργα των αναδασώσεων στην Πάρνηθα να συνεχιστούν και να ενταχθούν σε μια διαρκή προσπάθεια για την επαναφορά του οικοσυστήματος.
Γι αυτό αποτελεί μονόδρομο η σύνταξη νέων μελετών και η επέκταση και στις υπόλοιπες εκτάσεις των 16000 στρεμμάτων, που δεν έχει γίνει επέμβαση, με ταυτόχρονη συνέχιση των συμπληρώσεων στις ήδη αναδασωμένες περιοχές.
Κι ενώ συνεχιζόταν η προσπάθεια αποκατάστασης στις ήδη επιλεγμένες θέσεις και σε γενικές γραμμές παρατηρούταν μια ικανοποιητική ανάπτυξη των φυτεμένων φυταρίων, δυστυχώς ο Φορέας παρότι διέθετε τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση της εγκεκριμένης μελέτης αναδάσωσης έτους 2021, η οποία αναφέρεται σε 20.700 φυτά που θα τοποθετηθούν σε 138 στρέμματα με προϋπολογισμό 221.000 ευρώ δεν μπορεί να υλοποιήσει τη σύμβαση.
Γιατί δεν έχει υπογραφεί εγκαίρως η σχετική προγραμματική σύμβαση, ώστε να προλάβει να υλοποιηθεί η αναδάσωση μέσα στον Οκτώβριο - Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με καταστροφή τα φυτά που έχουν συσσωρευτεί στο φυτώριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιστώσεις θα καλυφθούν από δωρεές ιδιωτών, που βέβαια δε θα μπορέσουν να απορροφηθούν.
Κι αυτό φαίνεται να οφείλεται σε γραφειοκρατικά προβλήματα που δεν αναδεικνύονται, αλλά έχουν σχέση με το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης φέρεται ως «κύριος του έργου» και όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η διακοπή όμως του προγραμματισμού των αναδασωτικών έργων θα οδηγήσει εκτός των άλλων και σε απώλεια φυτών στο δασικό φυτώριο και στις αναδασωμένες επιφάνειες, όπου πρέπει να συνεχίζονται διαρκώς οι εργασίες συντήρησης φυτεμένων φυταρίων και οι φυτωριακές εργασίες και να μην εγκαταλειφτεί, όπως είχε γίνει πριν την πυρκαγιά. Σημειώνεται ότι από κανένα άλλο πρόγραμμα δεν υπάρχουν πιστώσεις για αναδασώσεις στην Πάρνηθα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις