«Όλοι αυτοί που επικαλούνται φιλοπεριβαλλοντικά επιχειρήματα αρνούμενοι το έργο, τι μορφή ενέργειας θέλουν; Ανεμογεννήτριες στα βουνά “δεν θέτε”! Φωτοβολταϊκά στον κάμπο “δεν θέτε”! Υδροηλεκτρικά στον Αχελώο “δεν θέτε”! “Τι θέτε”, που θα έλεγε και ο Γκιωνάκης; Φθηνή ενέργεια, όμως, θέλουν; Πως θα παραχθεί αυτή η ενέργεια;». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εκδήλωση της ΠΕΔ Θεσσαλίας για το υδατικό πρόβλημα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος έχει αναλάβει επανειλημμένα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος άλλα και την προώθηση της επίλυσης των ζητημάτων που ενέσκηψαν για την μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη διψασμένη θεσσαλική πεδιάδα, συνεχάρη «τον πρόεδρο την ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Θανάση Νασιακόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ για την πρωτοβουλία διεξαγωγής της ημερίδας για το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία, καθώς και τον Περιφερειάρχη για το διαρκές του ενδιαφέρον. Μπορούμε, όμως, να μιλούμε για το μείζον αυτό πρόβλημα της Θεσσαλίας κ. Λαδόπουλε χωρίς να αναφερθούμε στον Αχελώο; Ο “ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο”! Είναι δυνατόν να μην συζητούμε για τον Αχελώο; Τα ημιτελή έργα είναι εδώ! Τα επισκέφθηκε χθες, όπως μας είπε ο πρόεδρος με κλιμάκιο μελών της ΠΕΔ. Μπορούμε να τα αγνοούμε;
Φοβούμαι ότι οι αρνητές του Αχελώου είναι αρνητές της πραγματικότητας! Και η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 30 με 40 χρόνια έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα είναι πια ώριμα και πολλά εξ αυτών έχουν φτάσει και σε σημείο ολοκλήρωσης. Κολλήσανε, όμως, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο ΣτΕ. Για ποιο λόγο και ποιες είναι οι ενστάσεις του ΣτΕ; Ένα σοβαρό και ευνομούμενο κράτος τις μελετά και προβλέπει τις θεραπείες που υποδεικνύονται. Στο προηγούμενο σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής δεν υπήρχε το σενάριο μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Περιμένουμε την επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής».
Ο Αχελώος φορτίστηκε ιδεολογικά…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «ο δαίμων του διαδικτύου, την ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος μας μίλαγε για αυτό, “πάγωσε” την εικόνα και δεν ακούσαμε τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των μελετών άλλα και του έργου, πότε δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα μπούνε μπουλντόζες στον Αχελώο.
Αρνητές, λοιπόν, της πραγματικότητας όσοι δεν επιθυμούν, αρνούνται, την υλοποίηση του έργου του Αχελώου. Ένα έργο κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό που θα παράξει μέσω των φραγμάτων “πράσινη”, φιλική στο περιβάλλον, ενέργεια. Δυστυχώς, το έργο φορτίστηκε ιδεολογικά και αδικείται από τη στιγμή που καθίσταται αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια για τον Αχελώο. Όλοι αυτοί, λοιπόν, που επικαλούνται φιλοπεριβαλλοντικά επιχειρήματα αρνούμενοι το έργο, τι μορφή ενέργειας θέλουν; Ανεμογεννήτριες στα βουνά “δεν θέτε”! Φωτοβολταϊκά στον κάμπο “δεν θέτε”! Υδροηλεκτρικά στον Αχελώο “δεν θέτε”! “Τι θέτε” που θα έλεγε και ο Γκιωνάκης; Φθηνή ενέργεια, όμως, θέλουν; Πως θα παραχθεί αυτή η ενέργεια;».
Η συνάντηση μου με τον πρωθυπουργό για τη Σκοπιά
Ο κυβερνητικός βουλευτής πρόσθεσε ότι «πέραν του θέματος του Αχελώου, θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση διότι, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός πρόσφατα, μετά από πολλές δεκαετίες δρομολογείται μια σειρά από αρδευτικά έργα σε όλη τη χώρα. Επίσης, μια σειρά μικρότερων έργων, είτε δρομολογούνται είτε υλοποιούνται, όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως από τον Περιφερειάρχη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και από ετούτο το βήμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα άμεσα αντανακλαστικά που έδειξε, όταν τον Φεβρουάριο είχαμε μια μακρά συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου του είπα, ότι, αν υπήρχε το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, το οποίο εδώ και έξι δεκαετίες το συζητούμε και το μελετούμε, δεν θα είχαν γίνει οι ζημιές από τον Ιανό σε όλη την επαρχία Φαρσάλων. Η πόλη των Φαρσάλων δεν θα είχε πρόβλημα ύδρευσης και επίσης η περιφέρεια Φαρσάλων και όχι μόνο, θα είχε λύσει το αρδευτικό της ζήτημα.
Άρα, θα είχαμε δυναμικές καλλιέργειες, αύξηση του παραγόμενου πλούτου σε ολόκληρη την επαρχία Φαρσάλων, όπου όταν και εφ όσον γίνει η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο, στα Φάρσαλα έτσι και αλλιώς δεν προβλέπεται να πάει ο Αχελώος, άρα αυτό το έργο θα πρέπει να γίνει. Εγώ τον ευχαριστώ για τα άμεσα αντανακλαστικά του, γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάλεσε τον τότε Γενικό Γραμματέα και νυν υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον Γιώργο Καραγιάννη, να δρομολογήσει άμεσα το έργο και οσονούπω θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα χρονοδιαγράμματα και την υλοποίηση αυτού του έργου, που θα αλλάξει πραγματικά τη ζωή σε ολόκληρη την επαρχία Φαρσάλων».
Δια ταύτα…
Κλείνοντας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημάνει ότι «αυτές οι εκδηλώσεις, οι ημερίδες είναι πάρα πολύ χρήσιμες, αλλά δεν είναι σκοπός τους να τα λέμε μεταξύ μας, να εκτονωνόμαστε γιατί μας πνίγει το δίκιο, να ξεθυμαίνουμε και να μην υπάρχει ”δια ταύτα”. Καθώς, λοιπόν, ο υπουργός είχε έκτακτη ανάγκη και δεν μπόρεσε να παραστεί, δε θα πω “αφού δεν ήρθε ο Μωάμεθ στο βουνό, να πάει το βουνό στο Μωάμεθ”, αλλά θα πρέπει με πρωτοβουλία της ΠΕΔ και της Περιφέρειας, να υπάρξει το αμέσως επόμενο διάστημα μια συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον υπουργό και όσοι βουλευτές και θεσμικοί φορείς συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις να πάμε μαζί για να υπάρχει ένα “δια ταύτα”. Να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα και της επικαιροποίησης της μελέτης και της δρομολόγησης των έργων που θα δώσουν οριστική, ολιστική λύση στο τεράστιο, στο μείζον πρόβλημα που έχει ο θεσσαλικός κάμπος, που είναι το υδατικό».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις