Δηλητηρίαση ζωών-έγκλημα χωρίς ένοχο
Δηλητηρίαση ζωών-έγκλημα χωρίς ένοχο

Τις τελευταίες 4 δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα για την προστασία των ζώων. Στη χώρα μας η κακοποίηση, ο βασανισμός και η θανάτωση των ζώων συντροφιάς αποτελούν κακούργημα και η προβλεπόμενη ποινή είναι έως 10 χρόνια κάθειρξη, με σημαντικά  χρηματικά πρόστιμα.

Φαίνεται όμως ότι ακόμη και το αυστηρότατο νομικό/θεσμικό πλαίσιο, δεν είναι αρκετό για να σταματήσει τις δολοφονίες των ζώων. Οι καταγγελίες για κακοποίηση αλλά και για δηλητηριάσεις κατοικίδιων (σκύλοι, γάτες), αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Η δηλητηρίαση των ζώων έχει μια ιδιαίτερα σκοτεινή πλευρά .Ο δολοφόνος τοποθετεί το δόλωμα κρυφά και απομακρύνεται, αφήνοντάς το να υποφέρει. Το θύμα του, συνήθως είναι ένα αδέσποτο ζωάκι, κάποιες φορές όμως και δεσποζόμενο, που για λόγους, που εκείνος ξέρει, πρέπει να πεθάνει. Ακόμη και στις περιπτώσεις που το περιστατικό καταγγέλλεται, δεν υπάρχουν μάρτυρες και πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί ο ένοχος.

Η κακοποίηση των ζώων έχει αναγνωριστεί από τη δεκαετία του 1980 ως σοβαρή αντικοινωνική συμπεριφορά με ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην κακοποίηση ζώων και την επιθετικότητα κατά ανθρώπων. Σύμφωνα με ειδικούς, οι ενήλικες οι οποίοι συστηματικά κακοποιούν κατοικίδια, μπορεί να ασκήσουν κάθε μορφής ενδοοικογενειακή και διαπροσωπική βία και συχνά εμπλέκονται σε παραβατικές πράξεις που διώκονται ποινικά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα ζώα είναι το πρώτο θύμα ενός βίαιου ανθρώπου.

Η δολοφονία των ζώων δεν αντανακλά μόνο το έλλειμα φιλοζωικής κουλτούρας στην κοινωνία μας. Είναι ισχυρό σημάδι έλλειψης ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς. Τα περιστατικά κακοποίησης απέναντι στα ζώα αντανακλούν μια κλιμάκωση της βίας που δυστυχώς παρατηρούμε σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Η πολιτεία, οι Δήμοι, ως υπεύθυνοι φορείς για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αλλά και ο καθένας από εμάς, έχουμε ευθύνη να μην ανεχτούμε άλλο τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές και πρακτικές. Η εφαρμογή του νόμου παράλληλα με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τα εργαλεία για την εξάλειψη αυτών των νοσηρών φαινομένων.

 Ήρθε η εποχή που «οι άνθρωποι θα πρέπει να βλέπουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων»!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΡΑΝΤΖΑ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Πρ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις