Το τρίπτυχο: Ψωμί, γάλα και φάρμακα μπαίνουν στο στόχαστρο, του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος στην εφημερίδα το "Βήμα", υποστηρίζει πως θέλει να κερδίσει ο Έλληνας καταναλωτής, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο Τσαφτάρης – Χαρακόπουλος, οι οποίοι ακολουθούν κοινή γραμμή, για να υποστηρίξουν την ελληνική παραγωγή.
«Το πολιτικό σύστημα μέχρι πρότινος είχε πάρει θέση υπέρ των λίγων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κι υπεραμύνθηκε ότι ο ίδιος προσπαθεί να προστατέψει τα συμφέροντα των καταναλωτών. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «τα όπλα που έχει κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση σε σχέση με τις τιμές στην πραγματικότητα επικεντρώνονται στο πεδίο του ανταγωνισμού. Αν κανείς αφαιρέσει από το όποιο υπουργείο Ανάπτυξης αυτά τα όπλα, το μόνο που πια μας απομένει είναι να κάνουμε τάματα στην Παναγία για να πέσουν οι τιμές. Και με τάματα στην Παναγία δεν πέφτουν οι τιμές».
Ο κ.Χατζηδάκης φαίνεται ν΄ ασπάζεται ολότελα την άποψη των ξένων γαλακτοβιομηχανιών, που μόλις μπουν στην αγορά της Ελλάδας αναμένεται ν΄ ακολουθήσουν ανορθόδοξη πολιτική ντάμπιγκ διώχνοντας με τρόπο τους Έλληνες παραγωγούς από την αγορά, είτε αγοράζοντας γάλα από τις γειτονικές χώρες, είτε φέρνοντας από τις δικές τους και στη συνέχεια ν΄ ανεβάσουν πάλι την τιμή για τον καταναλωτή.
Βέβαια, σ΄ αυτήν την περίπτωση, ο Έλληνας καταναλωτής θα έχει χάσει τη δυνατότητα να πίνει γάλα από καθαρά ζώα, που τρέφονται με χορτάρι και καρπούς της ελληνικής γης, υψηλής διατροφικής αξίας, αντί για μονίμως σταβλισμένα που τρέφονται με αμφίβολης ποιότητας ζωοτροφές. Ήδη οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι πιέζονται ασφυκτικά από τ’ αλλεπάλληλα σκασίματα ή τις καθυστερήσεις πληρωμών στην αγορά κι εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
Όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει παραγωγοί, το όφελος για μια οικογένεια θα είναι 3 ευρώ το μήνα, ανά 1 λίτρο γάλα και η ζημιά θα είναι 100.000 χαμένες θέσεις εργασίας, συν το διατροφικό έλλειμμα.