Μ. Χαρακόπουλος: Αδικημένοι οι Λαρισαίοι αμυγδαλοπαραγωγοί που δεν πήραν de minimis

Οι αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού Λάρισας, που δεν έλαβαν de minimis πέρυσι, είναι αδικημένοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους στη Μαγνησία. Η οικονομική αυτή ανάσα θα ήταν σημαντική και μπορούσε να καλύψει μέρος του κόστους της καλλιέργειας, αφού τα έσοδα από την μειωμένη παραγωγή ήταν πενιχρά. Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, είναι πράγματι απαραίτητη στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή. Για να έχει, όμως, επιτυχία, η πολιτεία πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες και να δίνει κατάλληλα και ευέλικτα προγράμματα, ενώ οι αγρότες να συμμετέχουν πιο ενεργά σε συλλογικά σχήματα που μπορούν να τα υλοποιήσουν». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απαντήσεις που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκο Παπαθανάση στην αναφορά του για τα προβλήματα των αμυγδαλοκαλλιεργητών της Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός συνηγορούσε με την αναφορά του στο αίτημα του συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών Δομένικου για την οικονομική αρωγή των αμυγδαλοπαραγωγών  μέσω de minimis, αφού οι ασθένειες και το αυξημένο κόστος παραγωγής ήταν οι βασικοί λόγοι απόδοσής του στους συναδέλφους τους σε τρία χωριά στη Μαγνησία. Επιπλέον, έθετε και το ζήτημα  της ενεργοποίησης επιχορηγούμενων προγραμμάτων για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους.

 

Προγράμματα αναδιάρθρωσης

Ο κ. Αυγενάκης στην απάντησή του, σχετικά με το de minimis, μνημονεύει το ισχύων κανονιστικό πλαίσιο, ενώ για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι, για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα αμύγδαλα «οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, δύνανται να υλοποιούν δράσεις που αφορούν στην προώθηση και βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους, στην απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής, σε περιβαλλοντικές δράσεις (ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας, καταπολέμηση ασθενειών με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα κ.λπ.), καθώς και στη δράση αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών (αμυγδαλιάς) των μελών τους με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους».

Τέλος, σχετικά με τις ασθένειες που αναφέρουν στην επιστολή τους οι αμυγδαλοπαραγωγοί, παραθέτει τα εγκεκριμένα χημικά μέσα για την καταπολέμησή τους. (Επισυνάπτεται ολόκληρη η απάντηση).

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης απαντά ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «εντάσσεται η δράση “Οικονομικός μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα”. Το έργο “Αναδιάρθρωση καλλιεργειών” εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων με την με αρ. πρωτ. 30861/08.03.2022 (ΑΔΑ 9ΓΚ4Η-ΤΤΔ) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Σκοπός της επιχορήγησης είναι η αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών, οι οποίες είτε λόγω ασθενειών, είτε λόγω αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων, είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής, απώλεσαν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 166,7 εκ. ευρώ. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός της επένδυσης κυμαίνεται από 500.000 έως 1 εκ ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης δεν δύναται να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ ανά υποβληθείσα αίτηση, ανά ΑΦΜ, ανά ενιαία επιχείρηση (αιτούσα και συνδεδεμένες) και ανά επενδυτικό σχέδιο. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από 20/9/22 έως και 1/11/22». (Επισυνάπτεται ολόκληρη η απάντηση).

Απάντηση ΕΛΓΑ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις