Πανηγυρική υπερψήφιση της Έκθεσης Φράγκου για το μέλι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης), ως Εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης, κατάφερε να προωθήσει και να πετύχει σήμερα μια ευρεία πλειοψηφία σχετικά με τις νέες οδηγίες για το πρωινό. Στόχος της παρούσας αναθεώρησης είναι να ενισχύσει τους Ευρωπαίους παραγωγούς και να προστατεύσει παράλληλα τους καταναλωτές, σε βασικά προϊόντα του «πρωινού» , όπως είναι το μέλι.

Οι «Οδηγίες Πρωινού» (Breakfast Directives) περιλαμβάνουν σημαντικά προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή, όπως είναι το μέλι, οι χυμοί και οι μαρμελάδες, στα οποία καταγράφονται συχνά φαινόμενα εξαπάτησης των καταναλωτών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φράγκος, κατόπιν της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου: «Ήταν καιρός να κάνουμε τις απαραίτητες αναθεωρήσεις των Κανονισμών, ώστε να σταματήσουμε τη μεγάλη απάτη, ειδικά στο μέλι, και να φτιάξουμε ένα πιο υγιεινό, καλάθι προϊόντων για το πρωινό. Η Κομισιόν θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί πολύ νωρίτερα. Έχουν περάσει 20 χρόνια χωρίς ένα λειτουργικό κανονιστικό πλαίσιο.»

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, ως Εισηγητής στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε άμεσες αλλαγές, επισημαίνοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (European Anti-Fraud Office), που ανέφερε πως το 46% του μελιού που εισάγεται από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι ύποπτο για μη- συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πλέον, θα αναγράφεται εμφανώς η χώρα συγκομιδής του μελιού. Ειδικά στο μέλι που δέχεται μεγάλες ύποπτες προσμίξεις, θα αναγράφονται πλέον όλες οι χώρες καταγωγής στην ετικέτα, κατά φθίνουσα σειρά και σύμφωνα με την αναλογία τους στο τελικό προϊόν. Για τον περιορισμό της απάτης από τις αθρόες εισαγωγές, θα δημιουργηθεί ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ, ειδικά για την αλυσίδα εφοδιασμού μελιού που θα επιτρέπει τον έλεγχο της προέλευσης των προϊόντων. Δημιουργείται ευρωπαϊκό «εργαστήριο αναφοράς» για το μέλι, με στόχο τη βελτίωση των ελέγχων στα σύνορα και την ανίχνευση νοθείας μέσω συστηματικών δοκιμών.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ευχαρίστησε όλους τους Ευρωβουλευτές, που υπερψήφισαν πανηγυρικά τις συγκεκριμένες αναθεωρήσεις. Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε την αναθεώρηση των «Οδηγιών για το πρωινό» με 522 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 65 αποχές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις