«Κανείς δεν αμφιβάλει ότι για την αντιμετώπιση των ζημιών από τον Daniel είτε νομοθετικά είτε στην αποτύπωση των ζημιών ή στην καταβολή των αποζημιώσεων και προκαταβολών –σε συνάρτηση με το μέγεθος και την έκταση των ζημιών- έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν. Όμως, στο δέλτα του Πηνειού, όπως και στον κάμπο, παραμένει γεγονός ότι φέτος τα έξοδα των αγροτών αυξήθηκαν γεωμετρικά λόγω των διορθωτικών ενεργειών, των αποκαταστάσεων και των επισκευών που απαιτήθηκαν για να συνεχιστεί η παραγωγή, ενώ πολλοί αναμένουν προκαταβολές και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και την αρωγή, για το φυτικό κεφάλαιο. Η ανακοίνωση του ύψους της στρεμματικής αποζημίωσης για το ακτινίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων να συμπιεστεί. Αλλιώς, είναι ορατός ο κίνδυνος για να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ατέρμονων οικονομικών υποχρεώσεων για τους πλημμυροπαθείς, ο οποίος θα οδηγήσει σε ύφεση αντί για την ανάπτυξη που επιβάλλεται να υπάρξει μετά την καταστροφή». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, στην ερώτησή του για τις καλλιέργειες ακτινιδίων και την αποζημίωση στο φυτικό κεφάλαιο, που επλήγη στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού από τον Daniel.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφουγκραζόμενος τα πολλαπλά ερωτήματα των παραγωγών σχετικά με το ύψος και την εξόφληση των αποζημιώσεων για τα ακτινίδια, είχε προχωρήσει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, προκειμένου να διασαφηνιστεί το ύψος των αποζημιώσεων ανά στρέμμα για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων.
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του άρθρου 12Β του ν. 4797/ 2021 (Α’ – 66), ώστε οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια) να καλυφθούν από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με τη χορήγηση αρχικά προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα που κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αφορά και στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αρμόδιος φορέας για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων είναι ο ΕΛΓΑ.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης προωθεί και παρακολουθεί την ταχύτατη υλοποίηση των ως άνω μέτρων της κρατικής αρωγής, έτσι ώστε η στήριξη και η αποκατάσταση μετά τις φυσικές καταστροφές να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πληττόμενων περιοχών καθώς και στις ανάγκες κάθε πολίτη».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις