Από την Géraldine Kutas - Γενικός Διευθυντής | Ευρωπαϊκή Ένωση Προστασίας Καλλιεργειών
Η πρόσφατη κρίση COVID-19 άλλαξε σημαντικά τον τρόπο που όλοι δουλεύουμε και ζούμε. Καθώς όλοι έχουμε περιοριστεί σε μια ζωή με lockdown και καραντίνας, μας υπενθύμισε ότι εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν απρόβλεπτο κόσμο και πόσο δύσκολο ήταν να βρούμε κάποια σταθερότητα στη ζωή μας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, οι αγρότες δεν απέτυχαν. Συνέχισαν να εργάζονται παρά την πανδημία και μας έχουν προσφέρει υγιεινή, προσιτή τροφή. Ακούγεται συχνά ότι το COVID-19 αποκάλυψε την ευθραυστότητα της γεωργικής μας παραγωγής και δεν μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο.
Ο γεωργικός τομέας έχει αποδειχθεί ανθεκτικός ακόμη και όταν οι πιθανότητες ήταν ενάντια σε αυτόν. Τα ράφια των σουπερμάρκετ στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί και οι πολίτες είχαν ακόμη πρόσβαση σε τρόφιμα. Και όλοι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για αυτό.
Αυτό που μας επέτρεψε να κατανοήσουμε το COVID-19 είναι ότι η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η συνεργασία μαζί μας κάνουν πιο δυνατούς. Αυτό που μου είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ είναι ότι πρέπει να ενωθούμε πίσω από έναν κοινό στόχο.
Όταν εξετάζουμε την παραγωγή τροφίμων, πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους, εάν θέλουμε να παράγουμε αρκετά τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις μελλοντικές μας προκλήσεις στηριζόμενοι στις προηγούμενες πρακτικές μας. Πρέπει να βρούμε καινοτόμες λύσεις μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.
Το Farm to Fork και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα του 2030 μας δίνουν αυτή την ευκαιρία. Η βιομηχανία μας χαιρετίζει τις πρόσφατα δημοσιευμένες στρατηγικές. Θα υποστηρίξουμε μέτρα που θα βασίζονται στην επιστήμη, θα υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και ψηφιοποίηση και που, ελπίζουμε, δεν θα ασκήσουν περιττή πίεση στον εφοδιασμό τροφίμων της Ευρώπης ή θα θέσουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, τι σημαίνει αυτό για τον τομέα που εκπροσωπώ; Η βιομηχανία μας είναι ανοιχτή και έτοιμη να συζητήσει τους στόχους μείωσης που είναι ρεαλιστικοί, με βάση τον πραγματισμό, την αναλογικότητα και τα επιστημονικά στοιχεία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη διατροφική μας ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας επιβάλλοντας στόχους στους παραγωγούς μας που δεν είναι εφικτοί.
Η καινοτομία αποτελεί βασικό μέρος της λύσης
Είμαστε ένας τομέας που βασίζεται στην επιστήμη και καθοδηγείται από την καινοτομία. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τομέας μας εξελίσσεται συνεχώς θέτοντας φιλόδοξους στόχους, από μεμονωμένες δεσμεύσεις ορισμένων μελών μας για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε εργοτάξια, έως την ηγεσία μιας πρωτοβουλίας διαφάνειας σε ολόκληρη τη βιομηχανία που παρέχει πρόσβαση στις μελέτες ασφαλείας που υποβλήθηκαν κατά τη διαδικασία έγκρισης , για να μην αναφέρουμε τον πυρήνα της έρευνάς μας για τα πιο πράσινα φυτοφάρμακα και ουσίες φυσικής προέλευσης.
Το να μένουμε ένα βήμα μπροστά από τα παράσιτα, τα ζιζάνια και τις ασθένειες είναι μια διαχρονική πρόκληση για κάθε αγρότη και αποτελεί τον πυρήνα της επιχείρησής μας. Για παράδειγμα, χάρη στην πρόοδο στα προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών, σήμερα χρειάζεται κατά μέσο όρο μόλις 75 γραμμάρια δραστικού συστατικού ή λιγότερο για την προστασία ενός ολόκληρου εκταρίου καλλιεργειών από ζιζάνια. Κατά μέσο όρο, πρόκειται για μείωση κατά 97% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1960.
Έχουμε επίσης προχωρήσει στην ανάπτυξη λύσεων βιοκτόνων. Με τη φύση ως αφετηρία έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να καινοτομήσουμε με προϊόντα ευνοϊκών τοξικολογικών, προφίλ ασφαλείας, με χαμηλά επίπεδα καταλοίπων και ταχεία υποβάθμιση. Ενώ αυτά τα προϊόντα μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για χημικά φυτοφάρμακα, δεν είναι πιθανό να αντικαταστήσουν πλήρως τη συμβατική χημεία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η δουλειά μας έχει ολοκληρωθεί, θα συνεχίσουμε να προχωρούμε και θα προσφέρουμε ακόμη πιο καινοτόμα βιολογικά και χημικά εργαλεία προστασίας καλλιεργειών. Βλέπουμε ήδη πώς νέες τεχνολογίες όπως η ψηφιακή γεωργία μειώνουν το οικολογικό αποτύπωμα της γεωργίας.
Φυσικά, πρέπει να προσέξουμε να υποσχεθούμε υπερβολικά απλουστευμένες λύσεις σε προβλήματα που αναπόφευκτα είναι περίπλοκα. Ωστόσο, η καινοτομία απαιτεί χρόνο. Είναι ένα μακρύ ταξίδι. Ένα που ξεπερνά τον στόχο του 2030.
Γι 'αυτό πιστεύω ότι μόνο οι στόχοι δεν είναι η λύση. Για παράδειγμα, μία από τις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνει την αύξηση της γης που προορίζεται για τη βιολογική καλλιέργεια. Υποστηρίζουμε τον στόχο της Επιτροπής να αυξήσει τη βιολογική παραγωγή προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι ένας συγκεκριμένος στόχος πρέπει να τεθεί μόνο μετά από μια εκτίμηση επιπτώσεων, καθώς είναι σημαντικό να εξισορροπηθούν οι οικολογικές αντισταθμίσεις, όπως οι χαμηλότερες αποδόσεις και ο αντίκτυπός τους στη χρήση γης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι μια λύση για όλα τα μεγέθη.
Η τόνωση της βιωσιμότητας στη γεωργία πρέπει να εστιάζεται στην απόδοση της εκμετάλλευσης και όχι στον τύπο της εκμετάλλευσης. Πρέπει να βοηθήσουμε τους αγρότες μεγάλους και μικρούς να καλύψουν τη ζήτηση των καταναλωτών, προστατεύοντας και χρησιμοποιώντας λιγότερο από τους περιορισμένους φυσικούς πόρους της Γης.
Πιστεύουμε ότι απαιτείται μια πραγματικά ολιστική προσέγγιση για την εξισορρόπηση αυτών των εντάσεων και την επίτευξη της απαιτούμενης δράσης για το κλίμα, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητα των αγροτών να παράγουν αρκετά ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο. Αντί να εστιάζουμε σε μεμονωμένους στόχους, ας καθορίσουμε τους στόχους της βιοποικιλότητας και των συστημάτων τροφίμων που, συλλογικά, θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε.
Ως εκ τούτου, όταν μιλάμε για βιώσιμη καλλιέργεια, όπως ορίζεται στη στρατηγική Farm to Fork, πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις που θα αγκαλιάζουν το καλύτερο από αυτό που έχει να προσφέρει η γεωργική και οικολογική επιστήμη χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω και να αναλάβουμε συλλογική ευθύνη για το αποτέλεσμα.
Το μέλλον της γεωργίας ανήκει σε όλους μας. Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο - μια πιο βιώσιμη γεωργία - για τον πλανήτη μας, για τα παιδιά μας. Η νέα στρατηγική πρέπει να μας φέρει μαζί για να αναζητήσουμε καινοτόμες λύσεις και όχι να μας ξεχωρίσει με αυθαίρετους στόχους. Αυτό απαιτεί έναν ανοιχτό και αξιόπιστο διάλογο και συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων.
Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τον ρόλο μας και να επενδύσουμε στην παροχή βιώσιμων λύσεων για την προστασία των καλλιεργειών. Ένα πράγμα που δεν αλλάζει είναι η παρουσία παρασίτων, ζιζανίων και ασθενειών - ανεξάρτητα από τη μέθοδο καλλιέργειας ή τολμώ να το πω, πολιτική πίεση - δεν θα φύγουν απλώς.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις