Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον Dow Jones MarketWatch, ο Jon Parr, ο πρόεδρος της Προστασίας Καλλιεργειών της Syngenta, αντιμετώπισε αυτές τις προκλήσεις. Επεσήμανε επίσης αυτό που θεωρεί αντιπαραγωγικές προσπάθειες από τους υπεύθυνους χάραξης δημόσιας πολιτικής, οι οποίοι, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο για τους αγρότες του πλανήτη να θρέψουν τον κόσμο.
Για να θρέψουμε τον αυξανόμενο πληθυσμό μας, οι εκτιμήσεις λένε ότι θα χρειαστούμε 70% να καλλιεργούμαι περισσότερο τρόφιμα μέχρι το 2050. Ωστόσο, με τη γεωργία να αποτελεί βασικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής και κύριο θύμα Η λύση απαιτεί τολμηρές αλλαγές. εξηγεί ο Jon Parr πρόεδρος της Syngenta Crop Protection., εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία και τεχνικές – συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων – για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος
Τα σύγχρονα χημικά φυτοφάρμακα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών των τροφίμων, της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Μόνο ένα μέρος της πρόσφατης αύξησης των τιμών των τροφίμων οφείλεται στα σημεία συμφόρησης του COVID-19
Αν ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον, και αναζητήσουμε την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ στον παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Τροφίμων. Θα δούμε ότι σημείωσε άλμα πάνω από 3% τον Αύγουστο και τώρα είναι σχεδόν 33% υψηλότερα από αυτήν την περίοδο πέρυσι.
Οι αναλυτές αποδίδουν μονομερώς την αύξηση των τιμών στα σημεία συμφόρησης του COVID-19 και στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τα υπόλοιπα είναι απλώς επειδή ο κόσμος δεν παράγει αρκετά τρόφιμα για να καλύψει τις ανάγκες ενός αυξανόμενου πληθυσμού. Οι τιμές των τροφίμων κινούνται σταθερά ανοδικά εδώ και δύο δεκαετίες, διαγράφοντας ουσιαστικά δραματικά κέρδη στην παραγωγικότητα και την οικονομική προσιτότητα που σημειώθηκαν κατά την Πράσινη Επανάσταση στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.
Πάρα πολλοί υπεύθυνοι για την χάραξη της αγροτικής πολιτικής δεν φαίνεται να γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Αντίθετα, πολλοί υπεύθυνοι φαίνεται να υποθέτουν ότι η γεωργική βιομηχανία έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό το εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα της παραγωγής ενός υγιεινού, άφθονου και ασφαλούς εφοδιασμού τροφίμων.
Αυτή η υπόθεση οδηγεί σε απαιτήσεις για περιβαλλοντικούς λόγους να απορρίπτουμε τις τεχνολογίες που έχουν κάνει τη σύγχρονη γεωργία τόσο παραγωγική. Αυτές γενικά περιλαμβάνουν προσπάθειες για την απαγόρευση της γενετικής τροποποίησης, συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, και μερικές φορές ακόμη και μηχανοποίησης. Αλλά τα φυτοφάρμακα είναι συνήθως ο κορυφαίος υποψήφιος για εξάλειψη.
Τώρα, με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη, αυτές οι απαιτήσεις είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πιο έντονες στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Η γεωργία θα βρίσκεται στο στόχαστρο της Γλασκώβης επειδή αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτός είναι ένας αριθμός που πρέπει να συνεχίσει να μειώνει η παγκόσμια αγροτική κοινότητα κάνοντας τη γεωργία πιο αποδοτική και λιγότερο ενεργοβόρα και χρησιμοποιώντας καλλιέργειες κάλυψης και μεθόδων όπως η καλλιέργεια χωρίς άροση που βοηθούν στην δέσμευση του κύριου αερίου του θερμοκηπίου - του διοξειδίου του άνθρακα.
Και όμως, εκτός κι αν συνεχίσουμε να κάνουμε τη γεωργία πιο παραγωγική στη γη που ήδη καλλιεργείται, οι αγρότες σε όλο τον κόσμο δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να καθαρίσουν περισσότερα δάση και φυσική βλάστηση για να παράγουν την πρόσθετη τροφή που θα χρειαστεί ο κόσμος τα επόμενα χρόνια. Και η εκκαθάριση αυτής της γης θα επιδεινώσει το πρόβλημα του κλίματος, επειδή τα δάση και άλλα φυσικά φυτά είναι ο κύριος τρόπος της φύσης για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Εκατοντάδες ΜΚΟ έχουν ήδη ζητήσει την κατάργηση ή τον δραστικό περιορισμό των φυτοφαρμάκων, συνήθως χωρίς πολλές συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τις καλλιέργειες που θα χαθούν από τα παράσιτα ως αποτέλεσμα — που μπορεί να είναι έως και 50% για το σιτάρι, έως και 70% για το καλαμπόκι και έως και 80% για το ρύζι, για παράδειγμα – εκτός από το ότι όλοι πρέπει να τρώμε λιγότερο.
Υπάρχει ελάχιστη παραδοχή ότι εάν δεν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες μεθόδους για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των καλλιεργειών σε υπάρχουσες γεωργικές εκτάσεις, η παγκόσμια πείνα θα μπορούσε να ενταχθεί στην κλιματική αλλαγή ως υπαρξιακό πρόβλημα.
Η Επιτροπή φαινόταν να μην παρατηρεί ότι οι δύο στόχοι έρχονται σε άμεση αντίθεση μεταξύ τους. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων είναι χρήστες φυτοφαρμάκων. Απλώς προτιμούν παλαιότερες χημικές ουσίες όπως ο θειικός χαλκός, ο οποίος είναι ευρύτερα τοξικός και πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα επειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικός. Δεν αναγνωρίστηκε ότι επειδή η βιολογική γεωργία είναι πολύ λιγότερο παραγωγική από τις συμβατικές μεθόδους –περίπου το ένα τρίτο για λιγότερο παραγωγή, τυπικά– θα καταστεί απαραίτητο να μετατραπεί πολύ περισσότερος φυσικός βιότοπος σε γεωργική γη, εάν οι Ευρωπαίοι πρόκειται να έχουν αρκετό φαγητό.
Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική γνώρισαν κάποτε επίπεδα χρόνιου υποσιτισμού συγκρίσιμα με τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου σήμερα. Ήταν μόνο η επανάσταση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών που ξεκίνησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία ενεργοποιήθηκε από τα σύγχρονα φυτοφάρμακα που δημιούργησε την αφθονία που τόσο πολλοί θεωρούν πλέον δεδομένη. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών, οι οποίες είχαν παραμείνει ουσιαστικά στάσιμες τον προηγούμενο αιώνα, αυξήθηκαν δραματικά μετά τον πόλεμο, με τους αγρότες να καλλιεργούν δύο, τρεις, ακόμη και πέντε φορές περισσότερο σε κάθε στρέμμα γης τις επόμενες δεκαετίες.
Τα προηγμένα υβρίδια, GMOs και τα συνθετικά λιπάσματα αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό και ενισχύουν την παραγωγική διαδικασία . Όμως χωρίς την καινοτομία στη χημική προστασία των καλλιεργειών, δεν θα υπήρχε καμιά πρόοδος απλώς θα έκαναν όλα αυτά τα φυτά πιο ελκυστικά για τα 90.000 παράσιτα και ασθένειες που μάστιζαν τη γεωργία σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.
Με την κλιματική αλλαγή να ενθαρρύνει τη μετανάστευση παρασίτων και ασθενειών, καθώς και την ανάπτυξη νέων στελεχών απειλών, οι αγρότες του κόσμου παλεύουν τώρα με ένα ολοένα και πιο άπιαστο σύνολο εχθρών.
Ακόμη και με τα σύγχρονα φυτοφάρμακα, οι αγρότες χάνουν έως και το 40% των καλλιεργειών τους λόγω παρασίτων και ασθενειών. Χωρίς φυτοφάρμακα, οι απώλειες θα ήταν καταστροφικές: έως και 50% για το σιτάρι, σχεδόν 70% για το καλαμπόκι και σχεδόν 80% για το ρύζι.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγρότες που χρονολογούνται από τους αρχαίους Σουμερίους χρησιμοποιούσαν φυτοφάρμακα. Γι' αυτό όλοι οι αγρότες σήμερα που καλλιεργούν τρόφιμα ως επιχείρηση χρησιμοποιούν χημικά φυτοφάρμακα — αν και η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των βιολογικών φυτοφαρμάκων είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι βιολογικές αποδόσεις κατά μέσο όρο είναι 30% χαμηλότερες από αυτές των συμβατικών μεθόδων καλλιέργειας.
Από περιβαλλοντική άποψη, η εχθρότητα στη σύγχρονη τεχνολογία φυτοφαρμάκων δεν έχει νόημα. Από τη δεκαετία του 1960, ως απάντηση στις ανησυχίες των καταναλωτών, η χημική βιομηχανία εργάστηκε σκληρά με τους αγρότες για να μειώσει την περιττή χρήση φυτοφαρμάκων. Η χημική καινοτομία μείωσε την τοξικότητα των φυτοφαρμάκων κατά 98%, μείωσε την ποσότητα που εφαρμόζεται ανά στρέμμα κατά 60% και περιόρισε την ανθεκτικότητα των φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον περισσότερο από το μισό.
Μια μελέτη για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Καλιφόρνια, σε γεωργικές εκτάσεις και με μεγάλη γκάμα φυτοφαρμάκων , διαπίστωσε ότι το 97% ήταν λιγότερο τοξικά από την καφεΐνη στον καφέ.
Εν τω μεταξύ, τα οφέλη της απόδοσης σημαίνουν ότι οι αγρότες της Αμερικής παράγουν τρεις φορές περισσότερα τρόφιμα από το 1950 σε 10% λιγότερη γη, εξοικονομώντας 120 εκατομμύρια στρέμματα. Αυτή είναι διπλάσια από τη συνολική έκταση όλων των εθνικών πάρκων των ΗΠΑ. Και μια μελέτη από ερευνητές του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες γεωργίας είχαν επίσης γλιτώσει 590 γιγατόνους ισοδύναμων εκπομπών CO2 από την έκλυση στην ατμόσφαιρα, ίσο με περίπου το ένα τρίτο όλων των αερίων του θερμοκηπίου από όλες τις πηγές μεταξύ 1850 και 2005.
Ο κόσμος σταμάτησε να κάνει οποιαδήποτε πραγματική πρόοδο κατά της πείνας πριν από 10 χρόνια, και τώρα οι αριθμοί αυξάνονται ξανά. Αυτή η ζοφερή τάση προμηνύει φθίνουσα υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων βρεφικής θνησιμότητας, της παιδικής καθυστέρησης και του μειωμένου ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγεί σε μια σειρά ασθενειών που καταστρέφουν τη ζωή.
Για να μην πιστεύει κανείς ότι τέτοια δεινά γίνονται σε μακρινά μέρη και δεν είναι δικό τους πρόβλημα, η επισιτιστική ανασφάλεια προκαλεί πολιτική και κοινωνική αστάθεια σε ευρεία κλίμακα. Το 2008, οι προσωρινές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων πυροκρότησε ταραχές σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ήταν το υψηλό κόστος του ψωμιού που πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη το 2011 και η προσφυγική κρίση που κατέκλυσε την Ευρώπη λίγα χρόνια αργότερα.
Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να καλλιεργήσουμε 70% να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα μέχρι το 2050 για να θρέψουμε τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα κατοικούν έξω από τον πλανήτη.
Μόνο αν συνεχιστεί η καινοτομία στη γεωργία μπορούμε να ανταποκριθούμε στις εξαιρετικές προκλήσεις για το περιβάλλον και την επισιτιστική ασφάλεια. Αυτές οι καινοτομίες περιλαμβάνουν βιολογικές και άλλες μορφές φυτοπροστασίας, ψηφιακά, όπως γεωργία ακριβείας γενετικές βελτιώσεις στα φυτά, νέα και βελτιωμένα είδη λιπασμάτων και ναι, όταν και όπου χρειάζεται — περιβαλλοντικά υπεύθυνη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.
Ο Jon Parr είναι πρόεδρος της Syngenta Crop Protection.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις