Το έδαφος μας συντηρεί. Εκεί ξεκινούν τα τρόφιμα, φιλοξενούν τόσο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και είναι επίσης ένας από τους πιο απτούς μοχλούς μας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Στο άρθρο μου, μοιράζομαι τις σκέψεις μου αυτό το #WorldSoilDay σε αυτόν τον πολύτιμο και απειλούμενο πόρο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πόδια μας.
Όταν κάθομαι με την οικογένειά μου για δείπνο, οι σκέψεις μου συχνά στρέφονται σε ένα θέμα που οι άλλοι μπορεί να βρίσκουν δυσεύρετο: το χώμα. Το χώμα μας συντηρεί όλους. Εκεί αρχίζει το φαγητό - η πηγή όλων των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των δημητριακών που καλλιεργούνται και καταναλώνονται παγκοσμίως.
Είναι επίσης ένας από τους πιο απτές μοχλούς μας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, λόγω της ικανότητάς του να αποθηκεύει άνθρακα. Μέσω της δέσμευσης άνθρακα, το έδαφος έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει περίπου το 5-15% των παγκόσμιων εκπομπών ορυκτών καυσίμων κάθε χρόνο.
Αλλά τα εδάφη αντιμετωπίζονται σαν βρωμιά για πάρα πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από σήμερα - την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους - για να επιστήσουμε την προσοχή σε αυτόν τον πολύτιμο αλλά συχνά κακοποιημένο πόρο. Έδαφος και καινοτομία
Περίπου το 33% των εδαφών της γης είναι ήδη υποβαθμισμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Εάν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί υποβάθμισης του εδάφους, προβλέπει ο FAO, ο κόσμος μπορεί να ξεμείνει από φυτικό έδαφος σε περίπου 60 χρόνια.
Για να αποτρέψουμε την περαιτέρω αποψίλωση των δασών - κλειδί για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής - πρέπει να αποκαταστήσουμε την υγεία της υπάρχουσας γεωργικής μας γης.
Η καλλιέργεια λιγότερων καλλιεργειών σίγουρα δεν είναι η απάντηση. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό τώρα στα 8 δισεκατομμύρια άτομα και έτοιμο να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, πρέπει να βελτιώσουμε την υγεία του εδάφους αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των αγροτών. Ευτυχώς, αν ενεργήσουμε γρήγορα, υπάρχει ελπίδα.
Έχω πειραματιστεί με διάφορες πρωτοβουλίες στη φάρμα μου (περισσότερα σε μελλοντική ανάρτηση) και έχω δει από πρώτο χέρι τον ρόλο που μπορεί να παίξει η καινοτομία στην προστασία αυτού του πολύτιμου πόρου.
Είμαι περήφανος που στη Syngenta Crop Protection, δεσμεύουμε τις σημαντικές μας δυνατότητες καινοτομίας στην ανάπτυξη λύσεων για πιο υγιή εδάφη και στη στενή συνεργασία με τους αγρότες για την υγεία του εδάφους.
Αξιοποιώντας την επιστήμη, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων Το 2021, η Syngenta πραγματοποίησε 81 έργα για την υγεία του εδάφους και 61 έργα βιοποικιλότητας σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια στρέμματα (7,5 εκατομμύρια εκτάρια) γεωργικής γης παγκοσμίως.
Στο νέο μας Κέντρο Υγείας του Εδάφους στο Stein της Ελβετίας, οι επιστήμονές μας εργάζονται για να εμβαθύνουν την κατανόησή μας για τις δισεκατομμύρια αλληλεπιδράσεις στο έδαφος, τη δομή του και τη συμβολή του στη βιοποικιλότητα.
Δεν παρέχεται εναλλακτικό κείμενο για αυτήν την εικόνα Αυτές οι πληροφορίες μας βοηθούν να αναπτύξουμε λύσεις που προστατεύουν την υγεία και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, προστατεύοντας παράλληλα τις καλλιέργειες από παράσιτα. Φέρνουμε επίσης στην αγορά λύσεις που εφαρμόζονται με βιολογικούς σπόρους που μειώνουν την εξάρτηση των αγροτών από συνθετικά λιπάσματα, βοηθώντας τις καλλιέργειες να δεσμεύουν το άζωτο από την ατμόσφαιρα.
Ταυτόχρονα, το διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο βιολογικών προϊόντων μας προσφέρει στους καλλιεργητές πρόσθετες λύσεις για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται την αντοχή και μειώνει τα υπολείμματα.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και τις πλατφόρμες που βασίζονται στο cloud αλλάζουν περαιτέρω το παιχνίδι, βοηθώντας τους αγρότες να διασφαλίσουν ότι χρησιμοποιείται ακριβώς η σωστή ποσότητα προϊόντος, τη σωστή στιγμή και στη σωστή τοποθεσία.
Μία από τις πιο ελπιδοφόρες οδούς για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους είναι η αναγεννητική γεωργία: μια μέθοδος βιώσιμης γεωργίας που δίνει προτεραιότητα στην καλλιέργεια της υγείας του εδάφους μέσω πρακτικών που περιλαμβάνουν την καλλιέργεια χωρίς άροση, τη χρήση καλλιεργειών και τη συνεχή αμειψισπορά και διαφοροποίηση.
Η αναγεννητική γεωργία στοχεύει στην αύξηση των αποδόσεων και της κερδοφορίας των αγροτών, ενώ παράλληλα συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Συνεργαζόμαστε με επιστήμονες και γεωπόνους για να προσδιορίσουμε ποιες αναγεννητικές πρακτικές είναι πιο αποτελεσματικές σε ποικίλες κλιματικές συνθήκες και να αναπτύξουμε επεκτάσιμες λύσεις.
Συνεργαζόμαστε για να σώσουμε τους κοινόχρηστους πόρους μας Είναι μια συναρπαστική στιγμή να συνεργαστούμε με ενδιαφερόμενους φορείς από την αλυσίδα αξίας των τροφίμων και όχι μόνο, για την υγεία των εδαφών μας.
Στο Βιετνάμ, σε συνεργασία με την εταιρεία Louis Dreyfus, Jacobs Douwe Egberts Peet's και IDH, εισαγάγαμε πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και βοηθήσαμε περίπου 7.000 καλλιεργητές καφέ να αυξήσουν τις αποδόσεις και να βελτιώσουν το εισόδημα.
Δεν παρέχεται εναλλακτικό κείμενο για αυτήν την εικόνα Μέσω του προγράμματος LivinGro, συγκεντρώνουμε επίσης αγρότες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, για να αξιολογήσουμε πώς οι διαφορετικές γεωργικές πρακτικές επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα, την υγεία του εδάφους και τη βιωσιμότητα της φυτικής παραγωγής.
Συνεργαζόμαστε επίσης με το The Nature Conservancy για να αποκαταστήσουμε τα υποβαθμισμένα εδάφη της οικολογικής περιοχής Cerrado της Βραζιλίας και να ενισχύσουμε την ικανότητα των ντόπιων αγροτών εκεί να ευδοκιμήσουν.
Μέσω της Reverte, εφαρμόζουμε μια συστημική προσέγγιση για την ενσωμάτωση ποικίλων τεχνολογιών και πρακτικών παραγωγής, χρηματοδότησης, αγρονομικών πρακτικών που βελτιώνουν την υγεία του εδάφους. Γιατί το χώμα πρέπει να είναι επιτραπέζια συζήτηση
Είναι εύκολο να θεωρείς το χώμα δεδομένο. Καθώς κάθεστε για το επόμενο γεύμα σας αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, θα σας ενθαρρύνω να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε από πού προέρχεται το φαγητό που τρώτε: ένας πολύτιμος και απειλούμενος πόρος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πόδια μας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις