Συνέντευξη του ΡΙΖΟΥ ΜΑΡΟΥΔΑ, αγροτοσυνδικαλιστή της Λάρισας, από το μπλόκο της Νίκαιας στο Agrocapital.gr
- Συνάντηση με υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα σήμερα. Πως τα πήγατε;
«Η συνάντηση απέβη άκαρπη, γιατί ο υπουργός Οικονομικών, δεν δέχτηκε κανένα από τα αιτήματά μας. Μάλιστα ζήτησε από την αντιπροσωπεία μας να βάλει πλάτη, δηλαδή να πείσουμε εμείς τους αγρότες για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Είναι μια πολιτική, που μας οδηγεί στο περιθώριο, στο ξεκλήρισμα και στην εξαθλίωση κι εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης».
- Πολλοί λένε ότι οι αγρότες ήδη κατάφεραν και πήραν κάτι, ενώ άλλες κοινωνικές ομάδες δεν πήραν τίποτα από τον κ.Στουρνάρα. Εσείς τι απαντάτε;
«Το διαίρει και βασίλευε είναι παλαιά τακτική, όπως κι ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιχειρείται. Έχει περάσει όμως ανεπιστρεπτί η εποχή που είχε αποτελέσματα. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες βρίσκονται αυτή τη στιγμή μαζί μας στο μπλόκο της Νίκαιας και κλείσαμε μαζί το δρόμο συμβολικά από τις 3.30 μέχρι τις 5. Συμπαραστάθηκαν όλοι οι φορείς φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες, ήρθαν μαζί μας. Συνεπώς η προπαγάνδα ότι ευνοούνται οι αγρότες σε σχέση με κάποιους άλλους κι ότι έρχομαστε σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
- Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι οι αγρότες δεν θέλουν να φορολογηθούν...
«Οι αγρότες ήδη φορολογούνται, όπως κι όλοι οι Ελληνες πολίτες. Αυτό όμως που προωθεί η κυβέρνηση είναι για μια ακόμη φορά, την κρίση να την πληρώσει ο φτωχός λαός, οι φτωχές κοινωνικές ομάδες. Αυτός είναι ο στόχος του φορολογικού νόμου που ψήφισε. Την ίδια στιγμή μεγάλες εταιρίες πολυεθνικές ανώνυμες φορολογούνται με 20% αντί για 45% που φορολογούνταν. Αυτά το 25% πάει να το φορτώσει σε εμάς».
- Αλλοι πάλι λένε ότι ο μοναδικός τομέας που έχει ελπίδα, εκτός ίσως από τον τουρισμό, είναι ο αγροτικός.
«Όλοι οι κυβερνώντες ορκίζονται στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στη σημασία που έχει για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα με τα μέτρα που παίρνουν οι ίδιοι που ορκίζονται στο όνομά του, με το τεράστιο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, εφόδια, άγρια φορολόγηση, χαράτσια) οδηγούν τους αγρότες να μην έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν` ν' αγοράσουν σπόρους κι εφόδια. Συνεπώς πως ο πρωτογενής τομέας θα μπορέσει ν΄αποτελέσει το όχημα ανάπτυξης; Η Ελλάδα πράγματι μπορεί να παράξει τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα, υγιεινά,γιατί εμείς ουδέποτε είχαμε ως χώρα τρελές αγελάδες, διοξίνες κ.ά. Ενώ όμως μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του λαού μας έχουμε γίνει χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων».
- Η πρότασή σας λοιπόν θα είναι για συνέχιση των κινητοποιήσεων;
«Αύριο στις 5 η ώρα έχουμε συνάντηση στο μπλόκο της Νίκαιας. Εκεί θα γίνει γενική συνέλευση των αγροτών και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο για τη συνάντηση, αλλά η δική μας πρόταση είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων κι από κει και πέρα θα δούμε και τη μορφή που θα έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις».