Συνέντευξη του Κώστα Αλεξανδρή, αγροτοσυνδικαλιστή από τον Εβρο, στο Agrocapital.gr
- Σήμερα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατεβάζουν ρολά. Ποιός είναι ο στόχος αυτής της κινητοποίησης;
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Πως ο αγώνας μας είναι για την επιβίωση αλλά και για να μην ερημώσει κι άλλο αυτός ο τόπος κι ό,τι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς αγροτική παραγωγή».
- Είσαστε σε μια περιοχή, η οποία πλήττεται κατεξοχήν από την ευλογιά. Κι η γειτονική Τουρκία όμως αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Πως θα μπορούσε αυτό να λυθεί;
«Οι αμοιβαίες προσπάθειες βοηθούν κι η συνεργασία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ανάμεσα στις δυο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Αλλωστε να μην ξεχνάμε ότι μέρος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής εξάγεται από τη χώρα μας προς την Τουρκία».
- Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;
«Αυτή τη στιγμή έχουμε απώλειες ζωικού κεφαλαίου γύρω στα 19.000 ζώα στη Θράκη. Η νόσος έχει περιοριστεί αλλά από κει και πέρα υπάρχουν οι παράπλευρες απώλειες. Έχουν μείνει αδιάθετα λόγω της καραντίνας περίπου 150.000 δέματα χόρτου (μηδικής) κι όχι μόνο. Συν τοις άλλοις, οι παραγωγοί που έχουν εσώκλειστα τα ζώα τους έχουν υποστεί ένα τεράστιο κόστος. Η καραντίνα έληξε αλλά οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, γιατί αναγκάστηκαν να ταΐζουν τα κοπάδιά τους στους στάβλους. Από την άλλη πλευρά, όπως εμείς έχουμε το θέμα με την ευλογιά άλλες περιοχές έχουν εξίσου σημαντικά τοπικά προβλήματα, όπως η περιοχή της Καβάλας. Πρέπει να δουν και στην Αθήνα το θέμα της επικείμενης διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP. Εμείς είμαστε και θα είμαστε συμπαραστάτες στο δίκαιο αγώνα τους».
- Προτάξατε το θέμα του κόστους παραγωγής και της ρευστότητας στην αγορά. Πως πιστεύετε ότι η πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει σ΄ αυτά τα δυο;
«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε ξαναβγεί στους δρόμους με πρώτο θέμα το κόστος παραγωγής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής τη θέσπιση φτηνού αγροτικού πετρελαίου, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Καθημερινά για να πάμε στα χωράφια να καλλιεργήσουμε τη γη μας, χρειαζόμαστε σε κάθε γέμισμα του ρεζερβουάρ 200 ή 300 ή και 400 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με το ρεύμα, που το κοστόλογιό του έχει γίνει δυσβάσταχτο,για να μπορούμε να ποτίσουμε τα χωράφιά μας. Ζητάμε λοιπόν να θεσπιστεί φτηνό αγροτικό ρεύμα και να υπάρξει μέριμνα για αγροτικό ρεύμα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος των αγροτικών εφοδίων έχει ανέβει δραματικά, με αποτέλεσμα ένας παραγωγός ν΄αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, όταν πρόκειται ν΄αγοράσει σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές. Πολλές φορές ακούγεται ότι έρχονται παράνομα φυτοφάρμακα από τη Βουλγαρία στην περιοχή μας. Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι παράλογο το ίδιο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία από την ίδια εταιρία στη γειτονική χώρα να πωλείται στη μισή τιμή, απ΄ότι στη χώρα μας».
- Σε αντίθεση με άλλους το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο δεν προέταξε το θέμα του φορολογικού νόμου. Δεν είναι για σας το μείζον;
«Εμείς πιστεύουμε ότι ο φορολογικός νόμος έπρεπε ν΄ αλλάξει, ν΄ απλοποιηθεί. Λέμε ότι, όπως όλοι οι συμπολίτες μας, έτσι κι εμείς οι αγρότες να πληρώνουμε φόρους` αν κι αυτό ήδη γινόταν. Άλλωστε πολλοί από μας κρατούσαμε ήδη βιβλία εσόδων - εξόδων, διότι είχαμε κάνει σχέδια βελτίωσης, αλλά έπρεπε να γίνει αυτό με άλλη μορφή. Θεωρούμε ότι ο νόμος έπρεπε να απλοποιεί τις διαδικασίες. Προσωπικά νομίζω ότι έπρεπε να υπάρξει υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο στην ένταξη για βιβλία εσόδων - εξόδων και να μην τεθεί καθόλου το θέμα των επιδοτήσεων ως όριο για φορολόγηση. Ο νόμος αυτός είναι στημένος πρόχειρα, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα».
- Πολύς λόγος έχει γίνει και για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σ΄ ενιαίο φορέα. Θα προχωρήσει;
«Δυστυχώς, κατά το παρελθόν τα κόμματα είχαν εισχωρήσει στο συνδικαλιστικό μας κίνημα και το είχαν διασπάσει. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν κάποια κατάλοιπα του παρελθόντος αλλά κι όλοι εμείς οι νεότεροι συνδικαλιστές αγρότες έχουμε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς, προσωπικά συμφέροντα κάποιων έχουν αναβάλλει τη δημιουργία ενός ενιαίου συνδικαλιστικού οργάνου».
- Τι θα έπρεπε να γίνει;
«Ν΄ αφήσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες στην άκρη,γιατί στην παρούσα στιγμή είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου συνδικαλιστικού οργάνου. Τα προβλήματα στο χώρο μας είναι τεράστια και χρειάζονται άμεση επίλυση και ενιαία διεκδίκηση».
- Τις τελευταίες μέρες και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις. Θα συνεχίσετε;
«Η διεκδίκηση για την επίλυση των προβλημάτων δεν τελειώνει εδώ. Σίγουρα θα συνεχίσουμε με τις κινητοποιήσεις, γιατί τα προβλήματά μας είναι τεράστια και συνεχώς προστίθενται καινούργια».