Δωρεάν ψηφιακό σεμινάριο με τίτλο «Μυστικά και κίνδυνοι στην ελαιοκαλλιέργεια» διοργανώνει την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, ώρα 6.30-8.00 μ.μ. ο σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί, με στόχο την ανάδειξη της Λέσβου με αφετηρία την πολιτιστική και ιστορική διάσταση της ελιάς. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, φοιτητές και ερευνητές τμημάτων γεωπονίας, ελαιοκομίας και αγροτικής ανάπτυξης, στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών και άλλους ενδιαφερόμενους του κλάδου της ελιάς.
Θα μιλήσουν οι γεωπόνοι Κική Βαρίκου και Βασίλης Μουσελίμης και θα προλογίσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη.
Η κα. Βαρίκου θα μιλήσει με θέμα: «Δακοπροστασία και εντομοκτονία», ενώ η παρουσίαση του κ. Μουσελίμη θα έχει τίτλο «Καλλιεργητικές εργασίες της εποχής: Το κλάδεμα και η σχέση με τη θρέψη». Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλουν ερωτήσεις για ευρύτερα θέματα ελαιοκαλλιέργειας.
Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 1ο Διεθνούς Συνεδρίου – Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos confest που θα διοργανώσει ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» το διάστημα 23-26 Σεπτεμβρίου 2021.
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν, χωρίς προηγούμενη δήλωση συμμετοχής, από τον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/83506178779 ή από την εφαρμογή zoom με Meeting ID: 835 0617 8779.
Στους ενδιαφερόμενους θα αποσταλούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές
Η Κική Βαρίκου είναι Δρ. γεωπόνος. Απόφοιτη της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Βιολογική Αντιμετώπιση Εχθρών στο Imperial College, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου στα Χανιά από το 2015. Την περίοδο 1999-2015 ήταν γεωπόνος στο ίδιο εργαστήριο και υλοποιούσε διάφορα ερευνητικά προγράμματα φυτοπροστασίας ελιάς, εσπεριδοειδών και κηπευτικών. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων για τους Νέους Αγρότες καθώς και σε πολλές ημερίδες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα αγροτών, γεωπόνων και άλλων ωφελούμενων.
Η διάλεξή της θα αναφέρεται στην αντιμετώπιση του κυριότερου εντομολογικού εχθρού της ελιάς, του δάκου της ελιάς. Ωστόσο για να κατανοηθούν όλες οι υπάρχουσες μεθοδολογίες αντιμετώπισής του, θα πρέπει να δοθούν οι πληροφορίες της βιολογίας και της οικολογίας του εντόμου. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε ελαιοπαραγωγός να επιλέξει τις μεθόδους εκείνες που μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στον ελαιώνα αλλά και να τις αναπροσαρμόζει λαμβάνοντας υπόψιν του π.χ. την αλλαγή του κλίματος
Ο Βασίλης Μουσελίμης είναι γεωπόνος. Την περίοδο 2014-2019 ήταν επιθεωρητής παραγωγής και μεταποίησης στον οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ για την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιόνια Νησιά.
Είναι υπεύθυνος διαχείρισης κτημάτων και υπεύθυνος παραγωγής σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις βιολογικής καλλιέργειας μεγάλης δυναμικότητας σε Μεσσηνία, Λήμνο, Λέσβο, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία κ.α.
Είναι βασικός συνεργάτης και εισηγητής σεμιναρίων για το ποιοτικό ελαιόλαδο που διεξάγονται στην Αθήνα και προσκεκλημένος εισηγητής για τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια ανά την Ελλάδα (Όλυνθος Χαλκιδικής, Ηράκλειο κ.α).
Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Θεσπρωτίας, μέλος του δικτύου για την προστασία της βιοποικιλότητας και της γεωργίας «Αιγίλοπας», ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού «Οικοζωή».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις