Αν και σύμφωνα με την Commission η σταδιακή κατάργηση των μέτρων, για την χρήση συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών και για την απόσταξη πόσιμης αλκοόλης θεωρείται επιτυχημένη, αφού δεν προκάλεσε καμία αρνητική επίπτωση στον τομέα Οίνου, η ΚΕΟΣΟΕ μέσω της COPA-COGECA θεωρεί ότι τα δυο μέτρα προκαλούν ανισορροπία σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς.
Τις ίδιες ανησυχίες συμμερίζεται και η μελέτη αξιολόγησης που συνέταξε και η COGEA για λογαριασμό της Commission.
Ειδικότερα όσον αφορά την κατάργηση της ενίσχυσης με συμπυκνωμένο και συμπυκνωμένο ανακαθαρισμένο γλεύκος, άποψη των φορέων είναι ότι θα προκαλέσει στρέβλωση του ανταγωνισμού, καθώς το κόστος εμπλουτισμού στις περιοχές του νότου εντός του οποίου συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα θα επιβαρυνθούν με υπέρμετρα υψηλό κόστος, έναντι των κεντροβορείων περιοχών που χρησιμοποιούν τη ζάχαρη ως μέσο εμπλουτισμού, αφού το κόστος της είναι υποτριπλάσιο.
Η κατάργηση της ενίσχυσης για απόσταξη πόσιμης αλκοόλης που χρησιμοποιείται στα vin de liquer έχει ήδη κοστολογικές επιπτώσεις στον τομέα και στην Ελλάδα.
Η τιμή του οινοπνεύματος οινικής προέλευσης που χρησιμοποιούν τα γλυκά κρασιά της Σάμου, της Λήμνου, της Πάτρας και αλλού, διπλασιάστηκε το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα προϊόντα αυτά.
Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη στην Ισπανία, όπου μεγάλο τμήμα του αμπελώνα της οδηγείτο στην παραγωγή οινικού οινοπνεύματος, παραγωγή που άλλαξε προορισμό πλέον με κατεύθυνση την παραγωγή οίνων που ομολογουμένως δεν χαρακτηρίζονται από την ποιότητά τους.
Στις 29 Μαΐου 2013, στις Βρυξέλλες συνεδριάζει η COPA-COGECA και πρόκειται επίσημα πλέον να τεθούν ενώπιον της Commission και τα δυο θέματα, αφού μετά τη συνεδρίαση θα ακολουθήσουν διαδικασίες διαβούλευσης στις οποίες θα συμμετέχει και η τελευταία.