Σημαντική αύξηση κατά 15,6%, σημειώθηκε στην εξαγωγική δραστηριότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2010, καθώς συνολικά οι εξαγωγές ανήλθαν σε 808,2 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Λάρισα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς.
Τα στοιχεία κατέθεσε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Παράγω και Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Θεσσαλίας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα σε συνδιοργάνωση του ΣΕΒΕ και του Επιμελητήριου Λάρισας και την υποστήριξη του ΟΑΕΠ και της ICAP Group, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή 90 περίπου εκπροσώπων επιχειρήσεων και φορέων της περιοχής.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αφού έκανε στο πλαίσιο της ομιλία τους, μία σύντομή αναδρομή στις θετικές εξελίξεις των ελληνικών εξαγωγών τους τελευταίους μήνες αναφέρθηκε στη σταθερή πορεία των εξαγωγών της Θεσσαλίας το 2010, έδωσε έμφαση στο ότι οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν αναπτυξιακό μονόδρομο για την ελληνική οικονομία στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Ωστόσο, παρατήρησε, έχουν ξεκινήσει να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, γεγονός που αποδίδεται στην απουσία ρευστότητας. Όπως τόνισε ο κ. Λακασάς «Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση και οι τραπεζίτες να απαντήσουν στο ερώτημα: Θέλουμε να έχουμε ενδυναμωμένο εξαγωγικό τομέα στην οικονομία μας; Και εφόσον απαντήσουν θετικά, να ακούσουν τις προτάσεις του ΣΕΒΕ που εδώ και τόσο καιρό επίμονα και με σοβαρότητα έχουμε καταθέσει, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της χώρας».
Κεντρικό θέμα της εισήγησης του Προέδρου του ΣΕΒΕ ήταν το Δόγμα «Παράγω και Εξάγω» συνολικά για την ελληνική οικονομία, αλλά και συγκεκριμένα για την περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Λακασάς, το 2010 οι εξαγωγές της περιφέρειας Θεσσαλίας σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 15,6%, αρκετά πάνω από τον εθνικό μέσο όρο (10,8%). Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2009 η εξαγωγική επίδοση της περιφέρειας ανήλθε στο 6,6%, λίγο πιο κάτω δηλαδή από τον εθνικό μέσο όρο (7%), ενώ στη σχετική εθνική κατάταξη η Θεσσαλία καταλαμβάνει την 3η θέση σε σύνολο 13 περιφερειών στην εξαγωγική επίδοση, μετά την Κεντρική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα.
Η Λάρισα εξάγει το 50% των προϊόντων της περιφέρειας, ενώ ακολουθεί ο νομός Μαγνησίας, με συμμετοχή 39,2%, τα Τρίκαλα με 8,8% και η Καρδίτσα με μερίδιο 1,2%. Οι εξαγωγές της Λάρισας το 2010 ανήλθαν σε αξία σε περίπου €445,2 εκατ., αυξημένες κατά 24% από το 2009. Σε εθνικό επίπεδο ο νομός κατατάσσεται στην 5η θέση στο σύνολο των 52 νομών.
Κύρια πηγή πλούτου για το νομό είναι η αγροτική οικονομία, ενώ παράλληλα με τη γεωργική, σημαντική είναι και η κτηνοτροφική παραγωγή της επαρχίας. Τα στοιχεία για το 2010 δίνουν σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, με μερίδιο 25,6%. Ακολουθεί το βαμβάκι με μερίδιο 25,4% και το αργίλιο με 14,8%. Κυριότερος πελάτης της Λάρισας σε διεθνές επίπεδο είναι η Τουρκία, η οποία αποσπά 20% των εξαγωγών του νομού, ενώ ακολουθούν η Γερμανία (μερίδιο 19,4%) και η Ιταλία (μερίδιο 10,3%).
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, βασική συνιστώσα, όπως είπε, στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών αναδεικνύεται η αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία οφείλει να είναι ανταγωνιστική σε τιμή, ποιότητα και προηγμένη σε τεχνολογικό περιεχόμενο, έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Και αυτό ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία σήμερα για την έξοδο από την ύφεση.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η οικονομία μας, η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί ίσως τη μοναδική διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μίλησαν επίσης: ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΠ, Βασίλης Λάζαρης, ο διευθυντής Καταστήματος Κεντρικής Ελλάδας της ICAP GROUP και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Genus Adv και Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας, Γιάννης Αρζομανίδης.