Σύμβαση έργου υπέγραψαν ο αγροτικός συνεταιρισμός «ΘΕΣΓΗ» και το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ με σκοπό την επιστημονική υποστήριξη των συνεταιριστών σε ζητήματα, που αφορούν τις καλλιεργητικές πρακτικές και ιδιαίτερα παρακολούθηση της γονιμότητας των εδαφών και της θρεπτικής κατάστασης των φυτών και την παροχή συμβουλών σε θέματα λίπανσης των εδαφών.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών Δρ. Χρίστος Τσαντήλας τα αντικείμενα της μελέτης είναι η δειγματοληψία των εδαφών που καλλιεργούνται από τα μέλη του Συνεταιρισμού «ΘΕΣΓΗ», η διενέργεια των βασικών αναλύσεων των εδαφών, φυτών και νερών άρδευσης,που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση πρότασης λίπανσης των εδαφών και των αναπτυσσόμενων σε αυτά καλλιεργειών και η δημιουργία βάσης δεδομένων με δεδομένα εδαφών, φυτών και νερών των περιοχών μελέτης.
Το Ινστιτούτο ανέλαβε να διαθέσει το κινητό εργαστήριο που έχει για τις απαιτούμενες επί τόπου μετρήσεις και δειγματοληψίες, όπου κριθεί απαραίτητο, να εκπαιδεύσει τα μέλη του Συνεταιρισμού σε θέματα δειγματοληψίας εδαφών φυτών, και νερών και να προτείνει με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων των εδαφών, φυτών και νερών καθώς και τα υπάρχοντα δεδομένα των εδαφολογικών μελετών των περιοχών μελέτης, τις ενδεδειγμένες λιπάνσεις των καλλιεργειών.
Με τη χρήση του κινητού εργαστηρίου του Ινστιτούτου οι αναλύσεις πραγματοποιούνται γρηγορότερα και πολύ οικονομικότερα σε σύγκριση με το εργαστήριο του Ινστιτούτου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΘΕΣΓΗ Παναγιώτης Καλφούντζος, «με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ακριβής καταγραφή των θρεπτικών στοιχείων που υπάρχουν στον αγρό καθώς και η αφομοιωσιμότητά τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καθορισθεί η ακριβής λίπανση των καλλιεργειών μία πληροφορία που θα βοηθήσει τα μέλη του Συνεταιρισμού να αυξήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους και να
μειώσουν το κόστος παραγωγής τους».
Ο κ.Καλφούντζος υπογράμμισε τα οφέλη που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη προσπάθεια του Συνεταιρισμού τονίζοντας ότι«θα είναι πολλαπλά για τα μέλη μας καθώς μία εδαφολογική ανάλυση είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο αγρότης πριν προβεί στην σπορά της νέας χρονιάς. Μ'αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην ορθολογικότερη χρήση των εισροών που δέχεται η καλλιέργεια όπως επίσης και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος καθώς τα περισσότερα μέλη μας είναι ενταγμένα στον πρόγραμμα μείωση της νιτρορύπανσης. Η σωστότερη χρήση των εισροών μπορεί να οδηγήσει στη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους για τον παραγωγό. Το όφελος έρχεται από την μείωση των εισροών ή/και από την
επίτευξη καλύτερων αποδόσεων».
Υποστήριξε μάλιστα ότι «η όλη διαδικασία εντάσσεται στη γενικότερη εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Υψηλών Αποδόσεων (ΣΔΥΑ), που εφαρμόζει ο συνεταιρισμός ΘΕΣΓΗ στα σιτηρά με άμεσο στόχο την μεγιστοποίηση της ποιότητας, την μείωση του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων».