Από τα πλέον πρόσφατα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τα ιχθυαποθέματα στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προκύπτει ότι καρποφόρησαν οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σταδιακή εξάλειψη της υπεραλίευσης.
Σε έγγραφο διαβούλευσης, που εγκρίθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθέτει την κατάσταση των ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων και διατυπώνει τις προθέσεις της όσον αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες που προτείνει για το 2014. Η υπεραλίευση ανέρχεται πλέον σε 39% των αξιολογημένων ιχθυαποθεμάτων των υδάτων της ΕΕ στον βορειοανατολικό Ατλαντικό, ποσοστό που σηματοδοτεί πτώση από το περυσινό 47% και το 95% του 2005. Η πολιτική αρχίζει να αποφέρει πραγματικά οφέλη και στον αλιευτικό κλάδο, καθώς τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τα κέρδη του δείχνουν αύξηση κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος.
Η Επίτροπος της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία, δήλωσε τα εξής: «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα υπεύθυνης διαχείρισης της αλιείας μπορούν να είναι και όντως είναι αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να παύσει η υπεραλίευση μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που έχουμε συμφωνήσει. Για να επιτύχουμε τον στόχο μας επιβάλλεται να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.»
Μέσω του παραπάνω ετήσιου εγγράφου, η Επιτροπή ζητεί τις απόψεις των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τον καθορισμό των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (Total Allowable Catches/TAC), των ποσοστώσεων και της αλιευτικής προσπάθειας (ημέρες παραμονής στη θάλασσα) για το επόμενο έτος. Από το έγγραφο συνάγεται ότι οι προσπάθειες της Επιτροπής για τη σταδιακή εξάλειψη της υπεραλίευσης αρχίζουν να αποδίδουν. Στις ευρωπαϊκές θάλασσες υπάρχουν σήμερα 25 ιχθυαποθέματα που είναι γνωστό ότι δεν υπεραλιεύονται, έναντι μόλις δύο το 2005.
Η επιστημονική βάση της αξιολόγησης των ιχθυαποθεμάτων βελτιώνεται. Χάρη στις νέες μεθόδους του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (International Council for the Exploration of the Sea / ICES) διατίθενται γνωμοδοτήσεις για 30 επιπλέον αποθέματα σε σχέση με πέρυσι.
Τα καθαρά κέρδη του αλιευτικού στόλου της ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 40% περίπου από το 2011, κατά μέσον όρο. Η αύξηση αυτή αποδεικνύει ότι η μείωση της υπεραλίευσης συνεπάγεται βελτίωση του εισοδήματος των αλιέων, παρά την επιβάρυνση του αλιευτικού στόλου λόγω του κόστους των καυσίμων.
Για το επόμενο έτος η Επιτροπή επιθυμεί να ακολουθήσει ο κλάδος απαρέγκλιτα τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις. Για τα αποθέματα που καλύπτονται από τα μακροπρόθεσμα διαχειριστικά σχέδια, τα TAC και τα επίπεδα αλιευτικής προσπάθειας θα πρέπει να καθοριστούν σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια (νομική υποχρέωση). Για τα ιχθυαποθέματα που δεν έχουν υπαχθεί στα σχέδια, τα TAC θα πρέπει να βασιστούν σε επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, με στόχο τη σταδιακή εξάλειψη της υπεραλίευσης έως το 2015. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει γνωμοδότηση, θα πρέπει να τηρείται η αρχή της προφύλαξης.