FAO-GFCM: Σε θάλασσες και στομάχια: ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των αχινών

Στα γαλαζοπράσινα νερά που περιβάλλουν το ιταλικό νησί Procida στον κόλπο της Νάπολης υπάρχει ένα πλούσιο και δυναμικό θαλάσσιο περιβάλλον. Εδώ ζει ο πετρώδης, μωβ αχινός (Paracentrotus lividus), ένα σημαντικό φυτοφάγο ζώο, καθώς και θήραμα για πολλά ψάρια, αστερίες και μαλάκια. Αυτό το μικρό και αγκαθωτό πλάσμα ρυθμίζει τον όγκο των φυκιών και, ως εκ τούτου, αποτελεί είδος-κλειδί για τη διατήρηση της δυναμικής των οικοσυστημάτων κοντά στην ακτή.



Ως ένας από τους οργανισμούς που καθορίζει το οικολογικό σύστημα στην περιοχή, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο στην αναπτυξιακή βιολογία και ως μέσο για την αξιολόγηση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Οι αχινοί είναι ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές συνθήκες και το είδος αυτό έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση. Ο αχινός θεωρείται επίσης μαγειρική λιχουδιά σε πολλές χώρες και αντιμετωπίζει την πρόσθετη απειλή της υπεραλίευσης σε ορισμένες περιοχές.



Ωστόσο, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει το είδος, σε άλλες περιοχές παρατηρούνται υπερβολικοί πληθυσμοί αχινών που μπορεί να οδηγήσουν στην εξάντληση των φυκών και της λοιπής θαλάσσιας βλάστησης, τα λεγόμενα αχινοφωλιά. Αυτές οι δύο αντίθετες καταστάσεις απαιτούν εξατομικευμένες λύσεις.



Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) βοηθά τις χώρες και τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν αυτά τα δύο ζητήματα. Στη μία περίπτωση, η GFCM δημιουργεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την αποκατάσταση της υδατοκαλλιέργειας, εστιάζοντας σε βασικά είδη όπως η θαλάσσια ουρά.

Διατήρηση μέσω της υδατοκαλλιέργειας



Ο πληθυσμός των αχινών στην περιοχή της Μεσογείου έχει συγκεντρώσει την προσοχή. Ενώ η κατάσταση και οι επιπτώσεις του είδους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους τοπικούς παράγοντες και τις πρακτικές συγκομιδής, σε ορισμένες περιοχές απαιτούνται προσπάθειες διατήρησης.

Στην Procida, όπου οι αχινοί αντιμετωπίζουν υπεραλίευση, η ΓΕΑΜ συνεργάστηκε με τοπικούς παραγωγούς και ερευνητές για τη διενέργεια υποβρύχιων δειγματοληψιών, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια αχινών και την ανασύσταση των αποθεμάτων. Αυτό συμβάλλει στην τόνωση της καλλιέργειας αχινών, που εκτιμώνται για τον πολύτιμο αυγοτάραχο, ενώ παράλληλα παρέχει ζωτικής σημασίας επιστημονική καθοδήγηση για την αποκατάσταση των τοπικών πληθυσμών αχινών.



Η GFCM διεξήγαγε μια σειρά τεχνικών διαβουλεύσεων με την Echinoidea, μια εγκατάσταση υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας που ιδρύθηκε στην Procida το 2016. Η Echinoidea, σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο, το Κέντρο Ζωολογίας Anton Dohrn (Stazione Zoologica Anton Dohrn), παρήγαγε περισσότερες από 20 000 προνύμφες αχινού μέσω τεχνητής γονιμοποίησης στο αγρόκτημα της Procida. Μόλις τα ενήλικα είναι έτοιμα, απελευθερώνονται πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε μια περιοχή που προορίζεται ειδικά για υδατοκαλλιέργεια, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των πιέσεων που ασκεί η αλιεία του αχινού στους άγριους πληθυσμούς.



Η Maissa Gharbi του GFCM αναφέρει: "Η υδατοκαλλιέργεια αχινού είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας- ωστόσο αποτελεί πρόκληση λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που καταγράφονται κατά τα πρώτα στάδια της ζωής. Η παραγωγή αχινών απαιτεί εκτεταμένη παρακολούθηση και προσοχή κατά τη διάρκεια.

Αποκατάσταση της ισορροπίας

Σε ένα ξεχωριστό έργο στην Ισπανία, η ΓΕΑΜ συνεργάζεται με την Urchinomics, το Τμήμα Δράσης για το Κλίμα, τα Τρόφιμα και την Αγροτική Ατζέντα (DACC) στην Καταλονία και το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Αγροδιατροφής (IRTA), για την αποκατάσταση των δασών μακροφυκών και των λιβαδιών θαλάσσιου χόρτου. Οι αχινοί υπερβόσκουν αυτούς τους τύπους θαλάσσιας βλάστησης. Με τον υπερπληθυσμό των αχινών, που μπορεί να προκληθεί από την οργανική ρύπανση, την υπεραλίευση των θηρευτών τους και την παραγωγικότητα του φυτοπλαγκτού, ορισμένες από αυτές τις περιοχές έχουν γίνει άγονες, προκαλώντας πίεση στο οικοσύστημα και σε άλλα είδη που εξαρτώνται από τα φύκια. Η ΓΕΑΜ έχει υποστηρίξει την απομάκρυνσή τους, ώστε τα φύκια και τα θαλασσόχορτα να μπορέσουν να αναγεννηθούν. Αυτοί οι αχινοί πωλούνται στη συνέχεια σε αγορές που τους εκτιμούν για τον ιχθύα τους.



Μεσογειακές πρακτικές

Η GFCM συνεργάζεται επίσης με το DACC για την ανάπτυξη του Μεσογειακού Κέντρου Αποκατάστασης Υδατοκαλλιεργειών, ενός μοναδικού χώρου για υποπεριφερειακή καινοτομία και ανάπτυξη ικανοτήτων για χώρες της δυτικής Μεσογείου.



Στόχος του Κέντρου είναι η ανάπτυξη γνώσεων και ικανοτήτων για την αποκατάσταση της υδατοκαλλιέργειας (συμπεριλαμβανομένων των αχινών), η προώθηση της καινοτομίας και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, όπως οι δραστηριότητες έρευνας και επανεκτροφής του πιλοτικού προγράμματος Procida.



Οι αχινοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και η επιβίωσή τους είναι συνυφασμένη με την υγεία των θαλασσών. Μέσω της GFCM, ο FAO δεσμεύεται να υποστηρίξει το ρόλο τους στη φύση, διασφαλίζοντας παράλληλα την εμπορική τους βιωσιμότητα για χάρη των μέσων διαβίωσης των αλιέων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις