Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές θέλουν να σταματήσουν την παράνομη αλιεία

Η καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας θα ήταν πιο αποτελεσματική, λένε οι ευρωβουλευτές, εάν υπήρχε μια προσέγγιση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των εισαγωγών, και της ψηφιοποίησης των αλιευμάτων ΠΛΑ αλιείας.

Τα μέλη της Επιτροπής Αλιείας, σε μια έκθεση που εγκρίθηκε ομόφωνα (24 ψήφοι υπέρ) και συντάχθηκε από τον Nuno Melo (EPP, PT), αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν πιθανά κενά εάν όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν τις ίδιες διαδικασίες στην εφαρμογή των κανόνων κατά της ΠΛΑ αλιεία.

Επιπλέον, περισσότεροι έλεγχοι εισαγωγών, με έγκαιρα μέτρα και κυρώσεις, θα βοηθούσαν στην προστασία της δημόσιας υγείας και της αλιευτικής βιομηχανίας, λένε ευρωβουλευτές, οι οποίοι ενθαρρύνουν έντονα την Επιτροπή να εναρμονίσει τους ελέγχους εισαγωγών στις χώρες της ΕΕ για να αποτρέψει την είσοδο των προϊόντων ΠΛΑ αλιείας στην αγορά της ΕΕ.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η ψηφιοποίηση των αλιευμάτων IUU μέσω του συστήματος CATCH IT θα μειώσει τις δόλιες εισαγωγές και θα ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να το θέσουν σε πλήρη λειτουργία δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του αναθεωρημένου κανονισμού ελέγχου και την εξοικείωση με το σύστημα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Η πλήρης ιχνηλασιμότητα όλων των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων των νωπών, κατεψυγμένων και μεταποιημένων, όπως ορίζεται στην ανανεωμένη νομοθεσία που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με τη διαφανή επισήμανση, θα συμβάλει στην καλύτερη ασφάλεια των τροφίμων.

Η Επιτροπή Αλιείας ζητά επίσης τη δημιουργία ενός προγράμματος προστασίας από τους καταγγέλλοντες, με νομικές διασφαλίσεις και κίνητρα, για να ενθαρρύνει άτομα που γνωρίζουν τις ΠΛΑ αλιευτικές δραστηριότητες να ανταλλάσσουν σημαντικές πληροφορίες.


Υποστήριξη στους αλιείς μικρής κλίμακας

Αναγνωρίζοντας ότι η συμμόρφωση με τους κανόνες ΠΛΑ μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες προκλήσεις για τους αλιείς μικρής κλίμακας και τους βιοτέχνες, η Επιτροπή Αλιείας ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EMFAF) για να στηρίξουν αυτούς τους αλιείς, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση τοπικών τροφίμων ασφάλεια. Το ταμείο έχει συνολικό προϋπολογισμό 580 εκατ. ευρώ που προορίζεται για δραστηριότητες παρακολούθησης, ελέγχου και επιβολής. Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν επίσης την Επιτροπή να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις αλιευτικές κοινότητες που πλήττονται από τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές.


Καλύτερα δεδομένα, εφαρμογή συστήματος καρτών και αντιμετώπιση καταναγκαστικής εργασίας

Για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, οι ευρωβουλευτές απαιτούν από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για να σταματήσει τη χρήση σημαιών ευκαιρίας, να βελτιώσει το σύστημα αναγνώρισης σκαφών που εμπλέκονται στην ΠΛΑ αλιεία και να ωθήσει τις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων για την καταγραφή των πραγματικών ιδιοκτητών νηολογημένων σκαφών.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να βελτιωθούν οι βάσεις δεδομένων IUU ώστε να περιλαμβάνουν ονόματα, προέλευση ή ιδιοκτησία των σκαφών που εμπλέκονται σε αυτήν την πρακτική. Καλύτερη και πιο έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ χωρών της ΕΕ καθώς και διεθνών φορέων θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω κοινών ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων.

Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα αυστηρό σύστημα κίτρινων και κόκκινων καρτών, «χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος μιας χώρας ή η οικονομική και εμπορική επιρροή», οι ευρωβουλευτές της Αλιείας ζητούν από την Επιτροπή να αξιολογήσει όλες τις κινεζικές ενέργειες για τη μείωση της ΠΛΑ αλιείας.

Δεδομένου του υψηλότερου κινδύνου καταναγκαστικής εργασίας που επιβάλλεται από κρατικές αρχές τρίτων χωρών «σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές», οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι σε προϊόντα που προκύπτουν από τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος στην αγορά της ΕΕ. Επιπλέον, υπερασπίζονται ότι η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τα μέτρα ελέγχου και επιβολής για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας σε εισαγόμενα προϊόντα και όχι για την παροχή προτιμησιακής πρόσβασης στην αγορά σε χώρες που συνδέονται με πρακτικές ΠΛΑ αλιείας και χρήση καταναγκαστικής εργασίας.


Ιστορικό

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη , τα προϊόντα που αλιεύονται από ΠΛΑ και εισάγονται ετησίως στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 500.000 τόνους, αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τα 73.000 πλοία με σημαία ΕΕ που υπάρχουν σε όλους τους ωκεανούς και τις 124.000 άμεσες θέσεις εργασίας στα παράκτια κράτη, το 70% των θαλασσινών που καταναλώνονται προέρχονται από το εξωτερικό, γεγονός που οδηγεί άμεσα τις αλιευτικές πρακτικές ΠΛΑ αλιείας σε σημαντικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια.

Στην έκθεσή του για το 2022 για τη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας , το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σημείωσε ότι ο κανονισμός ΠΛΑ αλιείας βελτίωσε την κατάσταση, αλλά οι άνισοι έλεγχοι και οι κυρώσεις από τις χώρες της ΕΕ αποκάλυψαν αδυναμίες που έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπιστούν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις