Σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης τελούν ο μπακαλιάρος και η γάμπαρη στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και υποβλήθηκε προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Αντιθέτως, τα αποθέματα ειδών όπως το μπαρμπούνι και η μαρίδα που διαβιούν σε ρηχότερα ύδατα, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και φαίνεται να υφίσταται βιώσιμη εκμετάλλευση.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αναφορά αλιευτικών συλλόγων με την οποία διαμαρτύρονται για την απόφαση απαγόρευσης αλιείας μπακαλιάρου από σκάφη παράκτιας αλιείας όλο τον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους, που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014.
Όπως ειδικότερα προκύπτει από την επιστημονική μελέτη την οποία επικαλείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τα αποθέματα των ειδών που διαβιούν στην ηπειρωτική κατωφέρεια, όπως ο μπακαλιάρος και η γάμπαρη, υφίστανται έντονη αλιευτική πίεση και, στην περίπτωση των αποθεμάτων του μπακαλιάρου στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, τελούν σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης. «Γίνεται, επομένως, κατανοητό ότι η συνέχιση της υφιστάμενης αλιευτικής πίεσης στα αποθέματα μπακαλιάρου θα τα οδηγούσε σε κατάσταση κινδύνου μέσα στα επόμενα τρία- τέσσερα χρόνια» αναφέρει ο κ. Τσαυτάρης.
Η έκθεση έχει υποδείξει μείωση της αλιευτικής πίεσης στα αποθέματα μπακαλιάρου, με τη λήψη μέτρων που να αφορούν τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας των εργαλείων που στοχεύουν το συγκεκριμένο είδος, δηλαδή το δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα), τα στατικά δίχτυα και τα παραγάδια. Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (2009), οι εκφορτώσεις μπακαλιάρου που αλιεύονται με τα εργαλεία δίχτυα και παραγάδια ανέρχονται στο 36% των συνολικών εκφορτώσεων του είδους.
Το σχέδιο διαχείρισης για τη διενέργεια αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού προβλέπει εκτίμηση των αποθεμάτων, σε ετήσια βάση του μπακαλιάρου, του μπαρμπουνιού, της κουτσομούρας, της μαρίδας και της γάμπαρης στο Αιγαίο, Κρητικό και Ιόνιο Πέλαγος.