Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου με αμυγδαλοπαραγωγούς Τεμπών

«Οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας ζητούν από την πολιτεία να αποκατασταθεί η αδικία που υφίσταται λόγω της μονομερούς ενίσχυσης των συναδέλφων τους στη Μαγνησία, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά και σημαντικά. Την τελευταία τριετία οι συνθήκες στην παραγωγή αμυγδάλων δεν ήταν ευνοϊκές λόγω των ζημιών από τον παγετό, τον Daniel άλλα και την ασθένεια της φόμοψης που επηρεάζει ιδιαίτερα  τις φυρανιές. Όπως επεσήμαναν και στη συζήτηση, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά ένα δυσεπίλυτο πάζλ στο οποίο η πολιτεία πρέπει να παρέμβει, διορθώνοντας την αδικία και δίνοντας απαραίτητες οικονομικές ανάσες στους αμυγδαλοπαραγωγούς όλου του νομού». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντησή του με το προεδρείο και τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου πρώην δήμου Νέσσωνος-Ελάτειας για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής και γενικότερα του δήμου Τεμπών. 

Γιατί de minimis μόνο στη Μαγνησία;

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η απόδοση ενίσχυσης deminimis σε αμυγδαλοπαραγωγούς της Μαγνησίας, με τους αγρότες των Τεμπών να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κοινή πορεία με τους αμυγδαλοπαραγωγούς της Ελασσόνας και των άλλων περιοχών του νομού, αφού τα ζητήματα στις καλλιέργειές τους είναι κοινά. Συνολικότερα οι ζημιές, η χαμηλή παραγωγή, οι χαμηλές τιμές και η αύξηση του κόστους παραγωγής τα τρία τελευταία χρόνια έχουν επιφέρει οικονομική δυσπραγία η οποία δεν αίρεται αν δεν επέμβει το κράτος με οικονομική ενίσχυση, όπως και στην περίπτωση των παραγωγών της Μαγνησίας.  

 

Καταστροφικό το 2023…

H επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, όπως εξήγησαν οι παραγωγοί, οφείλεται σημαντικά στις ζημιές του 2023, όπου τα αμύγδαλα επλήγησαν από παγετό στις αρχές του έτους, ενώ στη συνέχεια, η επέλαση του Daniel το φθινόπωρο αποτελείωσε την εναπομείνασα παραγωγή της χρονιάς και προκάλεσε ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση ασθενειών, όπως της φόμωψης. Το 2024, τα δένδρα που δεν ξεράθηκαν ήταν εμφανώς επηρεασμένα από τις πλημμύρες και σε συνδυασμό με την έξαρση των ασθενειών, άλλα και τον παρατεταμένο καύσωνα, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα σε ποιότητα και ποσότητα. Κατά συνέπεια τα έσοδα ήταν πενιχρά για το 2023 και το 2024 και δεν κάλυψαν τα καλιεργητικά έξοδα. Οι αποζημιώσεις για τον παγετό, δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική ζημιά ενώ εκκρεμούν αυτές για το φυτικό κεφάλαιο.

 

Ενέργειες για τη φόμωψη

Ο Θεσσαλός πολιτικός άκουσε με προσοχή όσα επεσήμαναν οι αμυγδαλοπαραγωγοί και τόνισε ότι με τις δημόσιες παρεμβάσεις του έχει σταθεί υπέρ της καταβολής ενισχύσεων για τα αμύγδαλα στο νομό Λάρισας. Τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν θα μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενώ για το θέμα της φόμωψης στις φυρανιές, για το οποίο οι παραγωγοί ζήτησαν επιπλέον μέτρα –αποτελεσματικές δραστικές ουσίες και αναδιάρθρωση καλλιεργειών- επικοινώνησε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, προκειμένου να προγραμματιστεί συνάντηση με ειδικούς επιστήμονές του.

Παρόντες στη συνάντηση απο πλευράς των αμυγδαλοπαραγωγών ήταν ο πρόεδρος κ. Στέργιος Ζιώγας, ο γραμματέας κ. Σπύρος Πράπας, οι αντιπρόεδροι της ΕΟΑΝΣΛ κ. Περικλής Μπαλτατζής, κ. Νίκος Γεροκώστας και ο αντιπρόσωπος κ. Κώστας Μητροδήμος, καθώς και τα μέλη του κ.κ. Δημήτρης Ζαϊρές και Σωτήρης Μπέης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις