Να εξετάσουν Α τα αρμόδια Υπουργεία την δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων για τους σταφιδοπαραγωγούς της Κρήτης που επλήγησαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, καθώς και την τροποποίηση της απόφασης του ΕΛΓΑ για αποζημίωση μόνο σε περίπτωση καταστροφής του 30% της παραγωγής, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Γεώργιο Καρασμάνη
Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης:
«Η σταφίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο αυθεντικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, η αγροτική οικονομία της οποίας βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στους σταφιδοπαραγωγούς. Παρά τις αισιόδοξες φετινές προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής έως και 50%, αναμένεται τελικά περιορισμός της παραγωγής στα 2/3 της περυσινής. Από τις 20.000 τόνους που αναμενόταν να παραχθούν, πλέον οι αμπελουργοί περιορίζουν την παραγωγή τους στους 15.000 τόνους.
Οι καιρικές συνθήκες της φετινής χρονιάς, το χαλάζι, ο αέρας, η ζέστη και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, φέρνουν σε απόγνωση τους σταφιδοπαραγωγούς της Κρήτης. Η βροχή έχει ήδη προκαλέσει μολύνσεις στα αμπέλια και σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγεθος της ζημιάς είναι τόσο μεγάλο που φτάνει και το 100%. Εκατοντάδες τόνοι σταφίδας απλώνονται, αλλά λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, η αλλοίωση επεκτείνεται συνεχώς σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες. Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, τη μία μέρα ψεκάζουν με ποτάσα για να επιταχύνουν την αποξήρανση και να προλάβουν την αλλοίωση και την άλλη μέρα που το προϊόν ξαναβρέχεται, επιταχύνεται η αλλοίωσή του.
Όπως ενημέρωσε ο ΕΛΓΑ, για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μέσω ΠΣΕΑ θα πρέπει το ποσοστό της ζημιωμένης σταφίδας να ξεπεράσει το 30% του νομού Ηρακλείου, κάτι το οποίο θεωρείται δύσκολο. Ωστόσο, η ζημιά είναι ήδη πολύ μεγάλη, καθότι έχουν ήδη αρχίσει να σαπίζουν οι σταφίδες. Υπολογίζεται ότι στον Προφήτη Ηλία, μόνο, έχει καταστραφεί το 70% της παραγωγής. Σε περίπτωση και άλλων βροχοπτώσεων δε, θα επέλθει πλήρης καταστροφή.
Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα στην αγορά της σταφίδας, έρχεται να συμπληρώσει η Κινεζική σταφίδα, η οποία αναμένεται να κατακλύσει φέτος την παγκόσμια αγορά με 20.000 τόνους σταφίδας. Αν προστεθούν οι 330.000 τόνοι της Τουρκίας και οι 160.000 τόνοι του Ιράν, τότε το κλίμα για το ελληνικό προϊόν προβλέπεται δυσοίωνο.
Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η υπερβολική φορολόγηση, οι καταστροφές, λόγω καιρικών συνθηκών και ο ανταγωνισμός των ξένων προϊόντων έχουν πλήξει τους σταφιδοπαραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η αποζημίωσή τους κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη, με σκοπό την άμεση οικονομική ενίσχυσή τους για το διαφυγόν εισόδημα, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους συμβάλλοντας στην στήριξη και ανάπτυξη του πρωτόγεννούς τομέα παραγωγής.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Προτίθεστε να αποζημιώσετε τους σταφιδοπαραγωγούς της Κρήτης που υπέστησαν ζημιές;
2. Προτίθεστε να τροποποιήσετε την απόφαση του ΕΛΓΑ για αποζημίωση μόνο σε περίπτωση καταστροφής του 30% της παραγωγής;