Λύση στα προβλήματα των κτηνοτρόφων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης εξ αιτίας υπέρβασης του μικροβιακού φορτίου στο γάλα τους, αλλά και των πληγέντων τευτλοπαραγωγών που δεν μπορούν να πάρουν αποζημιώσεις ως εκπρόθεσμοι στην καταβολή της εισφοράς στον ΕΛΓΑ, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γιώργος Καρασμάνης, με παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Για τους μεν γαλακτοπαραγωγούς επισήμανε ότι, επειδή δραστηριοποιούνται σε δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές, χρειάζονται δύο με τρεις ώρες για να κατεβάσουν το γάλα τους σε παγολεκάνες, με αναπόφευκτη συνέπεια να επιβαρύνεται το μικροβιακό φορτίο. Δεδομένου δε ότι, επιπλέον, δεν ήταν ενημερωμένοι για την σχετική κοινοτική ρήτρα, ζήτησε από τον Υπουργό να σκύψει στο πρόβλημα και να αναζητήσει λύση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί, να πάρουν τα χρήματά τους από την συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Για σημαντικό αριθμό τευτλοκαλλιεργητών – πολλοί εκ των οποίων έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από υπερβολικές βροχοπτώσεις – που, ναι μεν πλήρωσαν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ αλλά εκπρόθεσμα, με συνέπεια να μην είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, τόνισε ότι: Δεν κατέβαλαν τις εισφορές τους εμπρόθεσμα, όχι από αμέλεια αλλά λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης και διότι δεν είχαν έγκαιρα πληρωθεί για την παραγωγή που είχαν παραδώσει. Ανέφερε μάλιστα ότι μόλις προ ολίγων ημερών εισέπραξαν το 30% των χρημάτων της περσινής σοδειάς τους! Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, ως εκπρόθεσμοι, δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν. Κάλεσε λοιπόν τον Υπουργό, πριν εκπνεύσει το 2016 να πάρει απόφαση ώστε τόσο οι τευτλοκαλλιεργητές αυτοί όσο και άλλοι αγρότες ασφαλιστικά εκπρόθεσμοι, να καταστούν άμεσα ενήμεροι και να αποζημιωθούν.
Με την παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο πρώην Υπουργός, έδωσε και την οφειλόμενη απάντηση σε μια συνάδελφό του βουλευτή και στους ισχυρισμούς της ότι κατά την υπουργία του με τη νέα ΚΑΠ… ¨ο Γιώργος Καρασμάνης κράτησε κλειστό το αγροτικό επάγγελμα και δεν έλαβε υπ’ όψη του τους νέους αγρότες¨ κτλ κτλ...
Θύμισε μεταξύ άλλων ότι:
· Με τη νέα ΚΑΠ αυξήθηκαν τα δικαιώματα των νέων αγροτών κατά 25%. Επιπλέον ελήφθη απόφαση για αύξηση της αξίας των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης στο ανώτατο επίπεδο της αξίας του δικαιώματος της κάθε Περιφέρειας - απόφαση την οποία δεν εφάρμοσε η σημερινή Κυβέρνηση.
· Για τους νέους που δεν τους είχαν κατανεμηθεί δικαιώματα, και είχαν ξεκινήσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα το 2011 πάρθηκε η απόφαση στήριξής τους. Δόθηκαν σε 12.852 νέους αγρότες 30.783 καινούργια δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα του 2013 συνολικής αξίας σχεδόν 17 εκατομμυρίων.
· Για πρώτη φορά εντάχθηκαν 3.224 επιλαχόντες στο προηγούμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Και μάλιστα μέσα σε τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου του 2014 μήνες, δόθηκε στους νέους αγρότες η πρώτη δόση των 136 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ¨ξεμπλοκαρίστηκε¨ το πρόγραμμα νέων αγροτών του 2009 που καρκινοβατούσε και τους δόθηκαν άλλα 56 εκατομμύρια.
· Στο νέο – δικό μας - Πρόγραμμα της νέας περιόδου, που μόλις προκηρύχθηκε δόθηκαν 300 εκατομμύρια στους νέους αγρότες.
· Τους τελευταίους μήνες του 2014, δόθηκαν για την πολυπόθητη ρευστότητα 3,5 δις χωρίς κανένα πρόστιμο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις