Οι δυνατότητες, αλλά και τα προβλήματα γύρω από την καλλιέργεια μιας εκ των πλέον παραδοσιακών καλλιεργειών στο Νομό Χανίων, αυτή της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Τσουνάτη», αναδεικνύουν σε ερώτηση τους οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Βαγιωνάκη και Α. Μπαλωμενάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.
Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές στην ερώτηση τους «ο αριθμός των ελαιόδεντρων αυτών υπολογίζεται στα 2.400.000 ελαιόδεντρα περίπου», ενώ στα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας» επισημαίνεται η «μεγάλη περιεκτικότητα σε λάδι 28-35% καθώς και το γεγονός ότι η ποικιλία αυτή αντέχει στο ψύχος και μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και σε υψόμετρο 1000μ». «Με την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών, οι ελιές αυτής της ποικιλίας παράγουν λάδι εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα καθώς και ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά», προσθέτουν.
Επιπλέον, οι βουλευτές σημειώνουν πως: «Λόγω της γεωγραφίας του υψομέτρου αλλά και του ανάγλυφου των περιοχών αυτών ο βαθμός δυσκολίας της παραγωγή είναι μεγάλος. Παρά ταύτα επειδή η ποικιλία Τσουνάτη Ελιά κατά την συγκομιδή μαζεύεται με δίχτυα μόνιμης στρώσης ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται δηλώσεις ζημίας παραγωγής και δεν αποζημιώνει την ποικιλία αυτή» παρότι όπως αναφέρουν στην ερώτηση «οι παραγωγοί των ελαιόδεντρων αυτών ασφαλίζουν την αγροτική τους παραγωγή στον ΕΛΓΑ και αποδίδουν χιλιάδες ευρώ στα ασφάλιστρα».
Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με τους κκ Βαγιωνάκη και Μπαλωμενάκη, «Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στην περίπτωση ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως οι χιονοπτώσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή (8-10/1/2017). Αυτό οφείλεται στο ότι βασική προϋπόθεση προκειμένου να τύχουν οι αγρότες ένταξης σε πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών (ΚΟΕ/ΠΣΕΑ), είναι να υπάρχει καταστροφή σε ποσοστό ύψους 30% και πάνω σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομός). Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια σε επίπεδο νομού, με δεδομένη την ανομοιομορφία που υπάρχει μεταξύ πεδινών και ορεινών περιοχών».
«Με αφορμή τις ζημίες που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία οι αγρότες της περιοχής ζητούν: α) να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο (ΠΣΕΑ) και β) να υπάρξει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου η παραγωγή της ποικιλίας «τσουνάτη» να ενταχθεί στο σύστημα αποζημιώσεων της παραγωγής» υπογραμμίζουν οι βουλευτές και ρωτούν τον Υπουργό τι προτίθεται να πράξει προκειμένου «να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού του επίπεδου αναφοράς των καταστροφών προς αποκατάσταση ζημιών (ΚΟΕ/ΠΣΕΑ) από το ισχύον της Περιφερειακής Ενότητας (Νομός) με το επίπεδο της Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας είτε της ελαιοκομικής ζώνης όπως έξαλλου προβλέπεται στον ισχύοντα κανονισμό (ΦΕΚ /Β΄/9-4-2008, αρθ. 4 παρ. -» και τι προτίθεται να πράξει «προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ούτως ώστε να ενταχθούν οι ως άνω ελαιοπαραγωγοί της ποικιλίας ελιάς (τσουνάτη) στο σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης ζημιών και αποζημιώσεων».
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα σχετικά με την καλλιέργεια της ποικιλίας ελιάς «Τσουνάτη»
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Προβλήματα σχετικά με την καλλιέργεια της ποικιλίας ελιάς «Τσουνάτη»
Η καλλιέργεια της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία Τσουνάτη (μαστοειδής) αποτελεί μια από τις πλέον παραδοσιακές καλλιέργειες στo Νομό Χανίων. Οι ελαιώνες με τα δέντρα αυτής της ποικιλίας καταλαμβάνουν κυρίως ορεινούς και ημιορεινούς ελαιώνες της ενδοχώρας. Σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών ο αριθμός των ελαιοδέντρων αυτών αποτελεί το 30% του συνόλου και υπολογίζεται στα 2.400.000 ελαιόδεντρα περίπου. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας θα πρέπει να επισημάνουμε την μεγάλη περιεκτικότητα σε λάδι 28-35% καθώς και το γεγονός ότι η ποικιλία αυτή αντέχει στο ψύχος και μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και σε υψόμετρο 1000 μ. Με την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών, οι ελιές αυτής της ποικιλίας παράγουν λάδι εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα καθώς και ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με μελέτες του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων το λάδι της τσουνάτης ελιάς αποτελεί ένα ιδιαίτερο ποιοτικό προϊόν και μπορεί να βρει τη θέση που του αξίζει στις αγορές αρκεί να υπάρξει τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των παραγωγών ώστε να παράγουν ένα προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία. Λόγω της γεωγραφίας του υψομέτρου αλλά και του ανάγλυφου των περιοχών αυτών ο βαθμός δυσκολίας της παραγωγή είναι μεγάλος. Παρά ταύτα επειδή η ποικιλία Τσουνάτη Ελιά κατά την συγκομιδή μαζεύεται με δίχτυα μόνιμης στρώσης ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται δηλώσεις ζημίας παραγωγής και δεν αποζημιώνει την ποικιλία αυτή.
Την ίδια ώρα οι παραγωγοί των ελαιοδέντρων αυτών ασφαλίζουν την αγροτική τους παραγωγή στον ΕΛΓΑ και αποδίδουν χιλιάδες ευρώ στα ασφάλιστρα. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης και στην περίπτωση ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως οι χιονοπτώσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή (8-10/1/2017). Αυτό οφείλεται στο ότι βασική προϋπόθεση προκειμένου να τύχουν οι αγρότες ένταξης σε πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών (ΚΟΕ/ΠΣΕΑ), είναι να υπάρχει καταστροφή σε ποσοστό ύψους 30% και πάνω σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομός). Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια σε επίπεδο νομού, με δεδομένη την ανομοιομορφία που υπάρχει μεταξύ πεδινών και ορεινών περιοχών.
Με αφορμή τις ζημίες που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία οι αγρότες της περιοχής ζητούν: α) να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο (ΠΣΕΑ) και β) να υπάρξει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου η παραγωγή της ποικιλίας «τσουνάτη» να ενταχθεί στο σύστημα αποζημιώσεων της παραγωγής.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που υφίστανται οι παραγωγοί της εν λόγω ποικιλίας ελιάς (τσουνάτη) τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού του επίπεδου αναφοράς των καταστροφών προς αποκατάσταση ζημιών (ΚΟΕ/ΠΣΕΑ) από το ισχύον της Περιφερειακής Ενότητας (Νομός) με το επίπεδο της Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας είτε της ελαιοκομικής ζώνης όπως έξαλλου προβλέπεται στον ισχύοντα κανονισμό (ΦΕΚ /Β΄/9-4-2008, αρθ. 4 παρ.
– Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ούτως ώστε να ενταχθούν οι ως άνω ελαιοπαραγωγοί της ποικιλίας ελιάς (τσουνάτη) στο σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης ζημιών και αποζημιώσεων .
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις