Στην άμεση ανάγκη στήριξης της Ελληνικής κτηνοτροφίας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της Ελληνοποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κο Ευάγγελο Αποστόλου.
Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντικό μέρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Όμως, με την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας μας παραλύει κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και των προγραμμάτων που δεν υλοποιούνται. Με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ από το 2015 με φορολογικό συντελεστή από 22% έως και 45%, με υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, με τον ΦΠΑ στο 24%, με την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση, με την τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, με το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό των αγροτών-κτηνοτρόφων που σημαίνει τριπλασιασμό των εισφορών, η Κυβέρνηση οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε μαρασμό και τον πρωτογενή τομέα σε πλήρη κατάρρευση και διάλυση.
Στην ήδη δραματική κατάσταση, έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις Ελληνοποιήσεις γάλακτος. Σύμφωνα με καταγγελίες Κτηνοτροφικών Συλλόγων, παρατηρούνται αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος με αποτέλεσμα τις μειώσεις στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, τη νόθευση της αγοράς ελληνικού γάλακτος με σημαντικές επιπτώσεις στα παράγωγα προϊόντα του, καθώς και την απορρύθμιση της εγχώριας παραγωγής. Η παντελής απουσία ελέγχων από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει ως αποτέλεσμα τις παράνομες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και το χαρακτηρισμό τος ως «ελληνικό» οδηγώντας την αιγοπροβατοτροφία στο μαρασμό.
Έτσι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, παρά το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά, λόγω καιρικών συνθηκών, υπάρχει μειωμένη παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, οι βιομηχανίες γάλακτος παρουσιάζουν πλασματικά αποθέματα γάλακτος που δεν υπάρχουν, τα οποία σε συνδυασμό με τις Eλληνοποιήσεις ρίχνουν τις τιμές προς τα κάτω. Κι ενώ, οι κτηνοτρόφοι καταβάλλουν εισφορές για να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα ισοζύγια γάλακτος, οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι οδηγώντας στην καταστροφή τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.
Η προστασία και η στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής πολιτείας. Δυστυχώς, ο πρωτογενής τομέας είναι δυστυχώς μια μικρογραφία της πολιτικής αποτυχίας της Κυβέρνησης, η οποία αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ακόμη και το νέο ΠΑΑ 2014 – 2020, που προβλέπει πολλά μέτρα και επενδύσεις και είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, η κυβέρνηση το έχει καταστήσει τελείως ανενεργό.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η στήριξη της κτηνοτροφίας, η σύνδεση της κτηνοτροφικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίες αιγοπροβάτων, που είναι κατά κύριο λόγο, και ορεινή.
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα ώστε να ελεγχθεί το φαινόμενο των Ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου γάλακτος και να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί;
2. Ποιος ο σχεδιασμός για μεταρρυθμίσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο και την αξιοποίηση των μέτρων και επενδύσεων του ΠΑΑ 2014-2020;
3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας;».