Για ποιο λόγο αυξήθηκε η παρακράτηση βασικής ενίσχυσης υπέρ του Εθνικού Αποθέματος από 3% σε 4,5%;

Στην αύξηση της παρακράτησης από τη βασική ενίσχυση υπέρ του εθνικού αποθέματος και τους λόγους αυτής,  αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

 

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ.1630/64709 (Β΄ 2140/22.06.2017) πρόσφατη υπουργική απόφαση - Τροποποίηση της με αριθμ. 1930/81861/22-07-2015 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα» - για τη δημιουργία του εθνικού αποθέματος εφαρμόζεται γραμμική ποσοστιαία μείωση του ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο ποσοστού 3%, το οποίο ποσοστό αυξάνεται σε 4,5% για την κάλυψη των αναγκών χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που κάνουν έναρξη της γεωργικής τους δραστηριότητας.

Δεν μπορεί παρά να διερωτάται κανείς για τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο θεώρησε αναγκαία την αύξηση του ποσοστού παρακράτησης υπέρ του Εθνικού Αποθέματος από τις επιδοτήσεις ενιαίας ενίσχυσης. Χιλιάδες παραγωγοί, πάνω από 50.000 αγρότες, στην ελληνική επικράτεια δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματα τους για ενιαία ενίσχυση, συνεπώς, τα ποσά από την απώλεια των δικαιωμάτων αυτών, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πάνω από 20 εκατομμύρια Ευρώ πανελλαδικά, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Εθνικό Απόθεμα και να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους Νέους Αγρότες, ιδιαίτερα τους «αδικημένους του 2009», καθώς και στους χιλιάδες αγρότες της «φόρμας 6». Ειδικότερα, οι «αδικημένοι του 2009», οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών το 2009, αλλά δεν έλαβαν την επιδότηση που τους αναλογούσε, καθώς και τα χρήματα από το Εθνικό Απόθεμα, μετά από σχετική απόφαση της τότε αρμόδιας Υπουργού κ. Μπατζελή με την οποία έχασαν το 50% των χρημάτων που δικαιούνταν». 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

 «1. Ποιες είναι οι ακριβείς «ανάγκες» - εκκρεμότητες στη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που κάνουν έναρξη της γεωργικής τους δραστηριότητας, ανά έτος και ανά Προγραμματική Περίοδο (τρέχουσα και προηγούμενη);

2. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την χορήγηση εκκρεμών δικαιωμάτων ενίσχυσης στους Νέους Αγρότες, και ιδιαίτερα στους «αδικημένους αγρότες του 2009», οι οποίοι εισέπραξαν από το Εθνικό Απόθεμα ποσό πολύ μικρότερο από εκείνο άλλων νέων γεωργών που υπάχθηκαν στο Πρόγραμμα άλλες χρονιές;

3. Γιατί δεν προχωρήσατε στη μεταφορά στο Εθνικό Απόθεμα - και στη συνέχεια στην κατανομή στους παραπάνω αγρότες - των ποσών που χάθηκαν από την μη ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, αντί της περαιτέρω αύξησης του ποσοστού παρακράτησης για το Εθνικό Απόθεμα; Πού σκοπεύετε, τελικά, να κατανείμετε αυτά τα 20 εκ. Ευρώ από την μη ενεργοποίηση δικαιωμάτων;».         

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις