Οι προτάσεις της Π. Βράντζα στη συζήτηση του σ/ν για το υπαίθριο εμπόριο

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του σ/ν «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις»,

στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας, Παναγιώτα Βράντζα κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

 

Πωλούμενα είδη κρεάτων.

Όσον αφορά τα είδη για τα οποία χορηγείται άδεια παραγωγού πωλητή, και ειδικά για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη κρέατος και οπωσδήποτε αρνιά και κατσίκια.

Προφανώς δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των τροφίμων και δημόσιας υγείας, εφόσον θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τα πουλερικά και τα κουνέλια, τα οποία ήδη συμπεριλαμβάνονται.

Ειδικά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (Χριστούγεννα και Πάσχα), θα ήταν πραγματικά χρήσιμο τόσο για τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα είδη κρέατος και στο υπαίθριο εμπόριο.

Εννοείται φυσικά, ότι θα τηρούνται όλες οι προϋπόθεσεις για την ασφαλή διακίνηση και τη μη διατάραξη της ψυκτικής αλυσίδας, καθώς και η έκδοση των προβλεπόμενων παραστατικών διακίνησης και εμπορίας.

Θεωρείται λοιπόν επιβεβλημένο να συμπεριληφθούν, εξ αρχής και τα υπόλοιπα είδη κρέατος. 

 

Άδεια παραγωγού για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που μεταποιούν τα προϊόντα τους.

Την πρόβλεψη για χορήγηση άδειας παραγωγού σε οικογενειακές επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης. Προβλέπεται ήδη στο σ/ν και στην παράγραφο 4 του άρθρου 4, εξαίρεση για πώληση γαλακτοκομικών από μη κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τα μεταποιημένα προϊόντα φυτικής παραγωγής. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο ένας σύζυγος είναι παραγωγός και ο άλλος μεταποιητής, όπου μάλιστα κάνουν κοινή φορολογική δήλωση, θα έπρεπε να μπορούν να πάρουν άδεια πώλησης των μεταποιημένων προϊόντων τους ως παραγωγοί. 

 

Τσίπουρο - Διακίνηση.

Την αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας και την κατάργηση της «χύμα» διακίνησης από όλους τους παραγωγούς/εμπόρους. Η εκτεταμένη νοθεία και φοροδιαφυγή, έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία των καταναλωτών, όσο και στα δημόσια έσοδα. Η σημερινή κατάσταση δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε βάρος εκείνων που ακολουθούν τους κανόνες και τηρούν τη νομιμότητα.

Επιβάλλεται η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής, κατάλληλης συσκευασίας, με αναγραφή σε αυτήν των στοιχείων του παραγωγού.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις