Γιατί καταρρέουν οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα;

«Δικαιολογούνται οι μειώσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος; Που κατά τη γνώμη σας οφείλονται; Τι προτίθεστε να πράξετε;». Τα σαφή αυτά ερωτήματα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Θεσσαλός πολιτικός καλεί τον αρμόδιο υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου να πάψει να «κωφεύει» στην κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων, καθώς η τιμή του γάλακτος από το 1 ευρώ έχει κατρακυλήσει ακόμη και στα 82 λεπτά στο Λιβάδι Ελασσόνας! 

Στην ερώτησή του, ο Θεσσαλός πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραμμίζει τα εξής:
«Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και προειδοποιήσεις από τον κτηνοτροφικό κόσμο ότι η πτωτική πορεία των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κλάδο τους και την πρωτογενή παραγωγή, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει. Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, δια του προέδρου της κ. Νίκου Παλάσκα, “κρούει τον κώδωνα” για την επιβίωση των αιγοπροβατοτρόφων λόγω της μείωσης της τιμής του γάλακτος και καυτηριάζει έντονα την απουσία ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Η τιμή του γάλακτος από το 1 ευρώ που ήταν για αρκετά χρόνια έχει περιοριστεί πλέον στα 90 με 92 λεπτά, ενώ υπάρχουν αναφορές για πληρωμές το Δεκέμβριο του 2017 στο Λιβάδι Ελασσόνας, ένα αμιγώς κτηνοτροφικό κεφαλοχώρι, με τιμές που κατρακυλούν μέχρι και τα 82 λεπτά! 

Οι κτηνοτρόφοι γνωρίζοντας ότι οι ελληνοποιήσεις γάλακτος αποτελούν ανοικτή πληγή για τον κλάδο τους, οδηγώντας τις τιμές σε κατάρρευση, δικαίως εξεγείρονται προκειμένου να τον προστατέψουν και ζητούν την άμεση κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, τους οποίους, όπως τονίζουν, χρηματοδοτούν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον έλεγχο. 
Επιπροσθέτως, σοβαρές είναι και οι αιτιάσεις για την αβελτηρία της Κυβέρνησης στο θέμα της χρήσης εισαγόμενου γάλακτος για την παρασκευή φέτας, καθώς και των ενεργειών για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης. Έχει ειπωθεί πολλάκις ότι η φέτα αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα και οι ενέργειες για την προστασία της ως ΠΟΠ προϋποθέτουν τη διασφάλιση της ποιότητάς της “εκ των έσω”, άρα εκτεταμένους ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε προσπάθεια ελληνοποίησης ή νοθείας. Δυστυχώς σήμερα, οι φόβοι για μείωση των τιμών στο γάλα έγιναν πραγματικότητα. Οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να προστατέψουν την παραγωγή τους και το “εθνικό κεφάλαιο” που λέγεται Φέτα απαιτούν εγρήγορση και ελέγχους από τον ελεγκτικό μηχανισμό». 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις