Ερώτηση για τη διασφάλιση τόσο της εύρυθμης λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ όσο και των θέσεων εργασίας και συναφών ζητημάτων του προσωπικού, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΔΗ.ΣΥ. Γιώργος Αρβανιτίδης.
Ο υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗ.ΣΥ. για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος τονίζει την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε ο ΔΕΣΦΑ να είναι σε θέση να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα στο ρόλο του μετά την επικείμενη ιδιωτικοποίηση.
Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτίδης επισημαίνει ότι όλο το ανθρώπινο κεφάλαιο των 550 υπαλλήλων της εταιρείας αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες επιτυχίας του εγχειρήματος και ερωτά τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών για τις προθέσεις τους σχετικά με εργασιακά ζητήματα που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι με υπομνήματά τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
α) τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη
β) τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Θέμα: Ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ με κρίσιμα θέματα ανοιχτά
Κύριοι Υπουργοί,
Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ έχει μπει στην τελική της ευθεία μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μετόχων και των υποψήφιων αγοραστών, χωρίς τα πολιτικά κόμματα, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες να έχουν ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο και την πορεία της ιδιωτικοποίησης.
Ενόψει, μάλιστα, της υλοποίησης έργων εθνικής σημασίας – όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB – θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι ο ΔΕΣΦΑ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα στο ρόλο του.
Στο μεταβατικό στάδιο που ανοίγεται μπροστά μας, το ανθρώπινο κεφάλαιο της εταιρείας αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες επιτυχίας του εγχειρήματος, αφού η εμπειρία και η εκπαίδευσή τους διασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του ΔΕΣΦΑ.
Δυστυχώς, όμως, η ιδιωτικοποίηση προχωρά χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι 550 θέσεις εργασίας, με τους 350 συμβασιούχους της εταιρείας να βρίσκονται «στον αέρα» και τους 200 μόνιμους εργαζόμενους να μην γνωρίζουν αν θα υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, αν θα υπογραφεί νέος κανονισμός εργασίας και αν θα υπάρξουν διασφαλίσεις για «εργασιακή ειρήνη» χωρίς απολύσεις κατά τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικοποίησης.
Είναι προφανές ότι τυχόν μεταβίβαση της εταιρείας χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις για το προσωπικό, είναι πολύ πιθανό να θέσει εν αμφιβόλω την ασφαλή λειτουργία του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη χώρα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
- Πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας;
- Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εκπαιδευτεί νεοεισερχόμενο προσωπικό από τον ιδιώτη που θα αναλάβει το ΔΕΣΦΑ, σε περίπτωση που υπάρξουν απολύσεις;
- Έχετε διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας στο μεσοδιάστημα;
- Θα ικανοποιήσετε τα αιτήματα των εργαζομένων για νέα ΣΣΕ, νέο κανονισμό εργασίας και «εργασιακή ειρήνη» κατά τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικοποίησης;
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις