Σ. Φάμελλος: "Με δράσεις για την κλιματική αλλαγή ενισχύουμε τις επενδύσεις"

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Κατσανιώτη, με θέμα τη διάβρωση του αιγιαλού και τις επιπτώσεις σε παράκτιες περιοχές του Ν. Αχαΐας, ο Αν. ΥΠΕΝ,  Σ. Φάμελλος, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που αφορά όχι μόνο την Αχαϊα, αλλά το 30% των ακτών της χώρας μας και  οφείλεται τόσο στο φυσικό φαινόμενο της θαλάσσιας διάβρωσης καθαυτό, όσο και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβασης, ιδιαίτερα των αυθαίρετων και χωρίς σχέδιο και άδειες παρεμβάσεων.  

 

Ο ρόλος της πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων ως προς την αντιμετώπιση της διάβρωσης των παράκτιων περιοχών. Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΝ έχει ολοκληρώσει τρεις στρατηγικές μελέτες, που  αφορούν στο Σχεδιασμό Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων Λεκανών Απορροής Ποταμών, στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας και το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Το σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική αλλαγή έχει ήδη γίνει νόμος και παράλληλα εκπονούνται τα Περιφερειακά Σχέδια προσαρμογής, όπου υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την διάβρωση των ακτών.

 

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία αφορούσε η ερώτηση, παράλληλα με τις μελέτες που γίνονται ανά ακτή, ξεκίνησε πρόσφατα την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών, ενώ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα στην ΕΕ ένα πιλοτικό έργο Life για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, διεκδικώντας κι άλλη χρηματοδότηση. Ως προς το ζήτημα της χρηματοδότησης ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πηγές χρηματοδότησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που έχει αυτή τη στιγμή προϋπολογισμό 17,32 εκ. ευρώ και στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει δύο μέτρα προϋπολογισμού 12 και 3,5 εκ. ευρώ.

 

Τέλος, στο επίπεδο της πρόληψης ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει για το τρέχον έτος σχέδιο νόμου για τη διαχείριση του αιγιαλού και των επενδύσεων και των έργων υποδομής στον αιγιαλό. "Όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, οι χρήσεις γης, που ξεκαθαρίζουν τι μπορεί να γίνει πού, έτσι πρέπει και ο αιγιαλός να ξεκαθαριστεί, να οριοθετηθούν οι ζώνες των επενδύσεων, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος", είπε χαρακτηριστικά.

 

Τέλος για την προσέλκυση επενδύσεων και τη συσχέτισή τους με τα έργα περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε:

 

"Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι το 2017 είχαμε στη χώρα μας αύξηση 15.7% των ακαθάριστων επενδύσεων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρωζώνης κυμαινόταν στο 3,7% και οι επενδύσεις μαζί με τις εξαγωγές συνέβαλαν στην ανάπτυξη. Παράλληλα υπήρξε αύξηση και των ξένων και των τουριστικών επενδύσεων το 2017. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε όμως ολοκληρωμένο σχεδιασμό, πλάνο πρόληψης και δράσεις  προσαρμοσμένες και στην κλιματική αλλαγή. Αλλά και επενδύσεις καινοτόμες σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση, όπως το TeslaHub. Ως ΥΠΕΝ και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες θα επιταχύνουμε και θα εντείνουμε τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια των πολιτών και των ιδιοκτησιών τους στον παράκτιο χώρο και την ενίσχυση των επενδύσεων".  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις