Σ. Φάμελλος: "Αδιάβαστη η Νέα Δημοκρατία στα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας"

Το γεγονός ότι κανένας από τους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έθεσε στη συζήτηση το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αποδεικνύει το μεγάλο και σοβαρό πολιτικό έλλειμμα απέναντι στα θέματα του περιβάλλοντος", ανέφερε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου "Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού", στη Βουλή.


Επίσης, σχολίασε τη στάση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος φάνηκε να μη γνωρίζει σε βάθος τις πτυχές τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μου έκανε εντύπωση που ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μας κατηγόρησε ότι η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται στο πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες απ' όταν ο Υπουργός κάλεσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σε συζήτηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό του 2030, ενώ διοργανώσαμε και συνάντηση με τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις ενέργειας στο ΥΠΕΝ. Το ότι δεν το γνώριζε και δεν τον ενημέρωσαν δείχνει πόσο ψηλά έχει στην ατζέντα του και το περιβάλλον και την ενέργεια και πόσο πολύ επιδιώκει να κάνει μικροπολιτική με ένα θέμα για το οποίο η Βουλή έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες".


Ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας έχει τεθεί στην κοινωνία, μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις  επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός ενεργειακός σχεδιασμός για το 2050 προβλέπει μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, σε ποσοστό άνω του 80%, το οποίο για την Ελλάδα πρακτικά σημαίνει σχεδόν μηδενικές εκπομπές για την ηλεκτροπαραγωγή, σε σχέση με τα ποσοστά του 1990. "Αυτός είναι ο λόγος που εκπονούμε ήδη έναν γεωγραφικά πλήρη σχεδιασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ετοιμάζουμε τη διασύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό ενεργειακό δίκτυο, κάτι που δεν είχαν καν σκεφθεί και διεκδικήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε στο δίκτυο αυτό να διακινείται ρεύμα από ΑΠΕ από και προς τα νησιά", είπε.


Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στις καινούργιες απαιτήσεις και θα εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρόσβαση των πολιτών στην ενέργεια. "Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεξαν να δημιουργήσουν μια "φούσκα" με τα φωτοβολταϊκά και να κατευθύνουν την οικονομία και την κοινωνία προς μία ελλειμματική και ζημιογόνο επιλογή. Παρέπεμπαν τους πολίτες στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις! Δεν ήξεραν τι σημαίνει ενεργειακός σχεδιασμός και επί της ουσίας υποθήκευσαν το κράτος σε έναν λογαριασμό που κάναμε τρία χρόνια να ισορροπήσουμε, ώστε να καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις και στους παραγωγούς ΑΠΕ και στις τοπικές κοινωνίες", σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.


Επιπλέον, η ευρωπαϊκή συζήτηση περιλαμβάνει την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θέση την οποία υποστήριξε σθεναρά η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά όργανα. "Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ότι στα επόμενα εργαλεία χρηματοδότησης θα περιληφθούν οι λιγνιτικές και μεταλιγνιτικές περιοχές. Επιπλέον, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει τη δημιουργία Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις μεταλιγνιτικές περιοχές, που θα στηρίζεται στα έσοδα από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή είναι η δικιά μας συνεισφορά που θα δώσει εργασία και πρόοδο σε αυτές τις περιοχές και σε πρώτη φάση εκτιμούμε ότι το ύψος αυτού του ποσού θα είναι 20 εκατομμύρια ευρώ για τον πρώτο χρόνο". Ωστόσο, "τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατό σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής να ακούγονται τόσα fake news από τους εκπρόσωπους των κομμάτων, οι οποίοι δηλώνουν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της δικής μας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, όταν η αποεπένδυση της ΔΕΗ οφείλεται σε χαμένες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επί των δικών τους κυβερνήσεων", αναρωτήθηκε ο Αν. ΥΠΕΝ.


Και κατέληξε: "Δεν έχουμε κανένα διχασμό ως προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ως κυβέρνηση είμαστε αντίθετοι στα ιδιωτικά μονοπώλια, όπως ήταν ο ΟΑΣΘ, στον οποίο διόριζαν οι δικοί σας βουλευτές εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη. Ούτε πιστεύουμε στις επιχειρήσεις-μονοπώλια που χρηματοδοτούνται κρυφά από off shore. Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα που δηλώνει στο πόθεν έσχες από πού προέρχονται τα κεφάλαιά της. Εμείς πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα με δάνεια για όλους, και όχι για τους μεγαλοεκδότες που είναι κολλητοί της κυβέρνησης. Και προφανώς είμαστε με την επιχειρηματικότητα που πληρώνει τα δάνειά της και όχι σαν τον Κήρυκα Χανίων, που δεν τα πλήρωσε ποτέ, παρ’ ότι ο μέτοχός του ήταν τότε κυβερνητικός αξιωματούχος. Αυτή είναι η ισότιμη, δίκαιη επιχειρηματικότητα που επιδιώκουμε, διότι ο πραγματικός ελεύθερος ανταγωνισμός είναι ισότιμος και στοιχείο μιας δίκαιης κοινωνίας. Αυτό έχει αναλάβει να κάνει αυτή η κυβέρνηση. Όπως και να βγάλει τη χώρα από το πρόγραμμα και τα μνημόνια. Και αυτό θα κάνει".
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις