Το αρδευτικό έργο που ρημάζει στον κάμπο Κουκλιών του Δήμου Πωγωνίου λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων χαρακτηρισμού της έκτασης ως δασική αναδεικνύει ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή των 5.500 στρεμμάτων αποτελεί κληροτεμάχιο εκ των οποίων τα 1.500 στρέμματα αναγνωρίζονται ως γεωργικός κλήρος, ενώ τα υπόλοιπα είναι χαρακτηρισμένα ως δασική έκταση παρότι στο παρελθόν ήταν καλλιεργήσιμοι αγροί που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους λόγω των πολέμων ή λόγω μετανάστευσης.
Αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς χρήσης των εκτάσεων της περιοχής, είναι το αρδευτικό έργο να έχει απαξιωθεί και να μη λειτουργεί, καθώς κρίνεται ασύμφορο για άρδευση μόνο 1500 στρεμμάτων και ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης.
Ο Γιώργος Αμυράς ζητά τη συμβολή των αρμόδιων υπουργείων ώστε να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές της περιοχής που προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία και ανασχέουν την πληθυσμιακή ερήμωση της υπαίθρου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «Σε αχρηστία αρδευτικό έργο στον Δήμο Πωγωνίου εξαιτίας χαρακτηρισμού καλλιεργήσιμης έκτασης ως δασική»
Στον κάμπο Κουκλιών του Δήμου Πωγωνίου, το 1995, έγινε η κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε κληροτεμάχιο έκτασης 5.500 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 1.500 αναγνωρίζονται ως γεωργικός κλήρος, ενώ τα υπόλοιπα είναι χαρακτηρισμένα ως δασική έκταση.
Πολλές εκτάσεις στο παρελθόν ήταν καλλιεργήσιμοι αγροί που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους είτε λόγω των πολέμων, είτε λόγω μετανάστευσης. Με την πάροδο του χρόνου οι εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν δασικές και τώρα είναι αδύνατη η εκ νέου καλλιέργειά τους.
Η συγκεκριμένη περιοχή, κατά τον χάρτη διανομής του 1934 ανήκε στην επαρχία Παραμυθιάς και ήταν καλλιεργήσιμη έκταση που είχε παραχωρηθεί ως κληροτεμάχια για την επιβίωση των κατοίκων μέσω της γεωργικής παραγωγής.
Σήμερα και αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς χρήσης των εκτάσεων της περιοχής, είναι το αρδευτικό έργο να έχει απαξιωθεί και να μη λειτουργεί. Κρίνεται ασύμφορο για άρδευση μόνο 1500 στρεμμάτων και ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Προτίθεστε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες άρσης των όποιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που κρατάνε πίσω την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής;
- Θα προβείτε σε εκείνες τις ενέργειες που θα αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες δομές της περιοχής που προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία και ανασχέουν την πληθυσμιακή ερήμωση της υπαίθρου;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις