«Αν και χρειάστηκε να περάσουν 4 μήνες για να δοθεί απάντηση στην ερώτησή μου για τις ελληνοποιήσεις γάλατος και κρέατος, είναι θετικό ότι υπήρξε κινητοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου. Πλέον οι ποινές είναι αυστηρότερες, φτάνοντας έως και τις 300 χιλιάδες ευρώ, ενώ προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις δημοσιοποίηση στοιχείων όσων παρανομούν, ακόμη και η αφαίρεση της άδειας ΠΟΠ για όσες επιχειρήσεις υποτροπιάζουν, συνεχίζοντας αθέμιτες πρακτικές νοθείας και εξαπάτησης των καταναλωτών. Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού και αναμένω σύντομα το αρμόδιο υπουργείο να είναι σε θέση να μας κοινοποιήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 28.02.20.
Στην απάντησή της η κ. Αραμπατζή μνημονεύει τις ρυθμίσεις που επέφερε η ψήφιση του Νόμου 4691/2020 ( ΦΕΚ 108 Α) για την αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου. Όπως σημειώνει «στόχος της Ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι οι αυστηροί και αδιάλειπτοι έλεγχοι να αποτελέσουν τη “νέα κανονικότητα” στη χώρα μας και να συνεχίζονται με τη δέουσα σχολαστικότητα και αυστηρότητα και τα επόμενα χρόνια».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας από το βήμα της βουλής στις 28.05.20 την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου είχε υπογραμμίσει ότι «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, αλλά δεν αρκεί αυτό. Ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι αυτό είναι μια σημαντική αρχή. Δεν αρκούν τα πρόστιμα, χρειάζεται ενίσχυση και ο ελεγκτικός μηχανισμός, γιατί κατά καιρούς πρόστιμα έχουν πέσει για τη ρύπανση των υδάτων, για τη μόλυνση του Τιταρήσιου ποταμού από τυρόγαλα στην επαρχία μας, αλλά δεν ξέρουμε εάν εισπράττονται τελικά και ποια η αποτρεπτική τους αξία. Άρα, λοιπόν, δεν αρκούν μόνο τα πρόστιμα και η αυστηροποίηση του πλαισίου. Σίγουρα, όμως, είναι ένα θετικό βήμα».
Στην απάντησή της η υφυπουργός αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη αναφέρει ότι «την αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, η απάλειψη αλληλοεπικαλύψεων, η χρήση νέων τεχνολογιών ιχνηλασιμότητας, η ενιαιοποίηση και διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με άλλα συναρμόδια Υπουργεία με σκοπό την αποτελεσματικότητα, τις διασταυρωτικές πληροφορίες των ελέγχων και την επιτάχυνση της επιβολής των προστίμων».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις