«Το στέλεχος του κορωνοϊού στα μινκ της Δυτικής Μακεδονίας δεν σχετίζεται επ’ ουδενί με τη μετάλλαξη της Δανίας»
«Το στέλεχος του κορωνοϊού στα μινκ της Δυτικής Μακεδονίας δεν σχετίζεται επ’ ουδενί με τη μετάλλαξη της Δανίας»
 
«Κανένα κρούσμα από αυτά που εντοπίστηκαν στους εργαζόμενους σε εκτροφές μινκ στη χώρα μας δεν σχετίζονται με τη μετάλλαξη 1-5 του ιού SARS-COV-2 που ανιχνεύτηκε σε εκτροφεία μινκ της Δανίας» ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του ΜΕΡΑ 25, κ. Σοφίας Σακοράφα.
Η Υφυπουργός επικαλούμενη το σχετικό έγγραφο του ΕΟΔΥ με ημερομηνία 04/02/2021 διευκρίνισε επίσης ότι « Η μεμονωμένη μετάλλαξη Υ453F βρέθηκε σε έξι εργαζόμενους και στα μινκ τριών εκτροφών ενώ δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα δείγμα από τον γενικό πληθυσμό μέχρι τώρα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν προκαλεί βαρύτερη νόσο συγκριτικά με τα μη μεταλλαγμένα στελέχη του ιού: από τους έξι εργαζόμενους που την είχαν, οι τρεις εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα και οι τρεις ήταν ασυμπτωματικοί».
Μάλιστα υπογράμμισε εμφατικά ότι παρότι δεν πρόκειται για το επικίνδυνο στέλεχος, «εμείς σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με γνώμονα τα ισχυρά προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας, φροντίσαμε ώστε έκτοτε οι 450 εργαζόμενοι στις εκτροφές μινκ, να έχουν ήδη περάσει από 8 κύκλους τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, να έχουν διενεργηθεί έως τώρα 3600 τεστ» ενώ συμπλήρωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ληφθεί μέριμνα για την ένταξή τους στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των γουνοφόρων ζώων, που θανατώθηκαν, με βάση την αρχή της πρόληψης, στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Κοζάνη, στις 13/01/2020 η κ. Αραμπατζή υποστήριξε πως «Κανένα προϊόν εκδοράς από την εκτροφή μινκ, στην οποία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας δεν προωθήθηκε στο εμπόριο αλλά τα ζώα ενταφιάστηκαν σύμφωνα με τις αρχές της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, και τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας, με τη γούνα τους».
Η Υφυπουργός επισήμανε τα ισχυρά αντανακλαστικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που 6 μήνες πριν από την εμφάνιση του κρούσματος κορωνοϊού τόσο στη χώρα μας όσο και στη Δανία, προέβη αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος στην Ολλανδία (06/04/2020) στη σύνταξη και αποστολή ενημερωτικών εγγράφων ήδη από τις 04/05/2020 στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης και έδωσε  σαφείς οδηγίες για την ανάγκη τήρησης αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας. 
Αμέσως δε μετά την επιβεβαίωση της πρώτης εστίας της νόσου στη χώρα μας (13/011/21) η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής στις 16/11/2020,  ενημέρωσε με επιστολές της τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (αρ. πρωτ. 2770/320629) όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρ. πρωτ. 2769/320624), παρότι δεν αποτελούσε συμβατική υποχρέωση. 
Έκτοτε μάλιστα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, φροντίζει να επικαιροποιεί τα στοιχεία διαρκώς, γνωστοποιώντας έγκαιρα, με πλήρη διαφάνεια και με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο (επιστολές, ηλεκτρονικές αναφορές, ηλεκτρονική αλληλογραφία, ερωτηματολόγια, τηλεδιασκέψεις) όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες στους τομείς της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας. 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε: «συνεπώς, όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα αναζήτησης ευθυνών στη διαχείριση της κατάστασης, όπως κατήγγειλε η κ. Σακοράφα αλλά αντιθέτως επεδείχθησαν και επιδεικνύονται, ως οφείλουμε, άμεσα αντανακλαστικά, γνώση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων, επαφή με το πεδίο. Οι μόνες ευθύνες που θα πρέπει –φοβάμαι- να αναζητηθούν είναι αυτές της πολιτικής επένδυσης στην κινδυνολογία και στο φόβο!»
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις