Ομιλία του Β.Αποστόλου για το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ

 

Ομιλία του Β.Αποστόλου, ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ/ν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»:

«Κύριε Υπουργέ, θετική η απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου του άρθρου 46. Βέβαια, επειδή έγινε κάποιος θόρυβος, εμείς θα περιμένουμε την τελική κατάληξη. Και επιτρέψτε μας να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί μετά την εικόνα που βιώσαμε πριν από λίγο. Όμως εγώ, χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τις προθέσεις, κύριε Υπουργέ, σας λέω ότι δεν μπορείτε να προστατεύσετε τον αγροτικό χώρο, όχι μόνο γιατί βιώνει μια μείωση του εισοδήματός του -που ουσιαστικά αυτή την περίοδο τη βιώνει όλος ο ελληνικός λαός- αλλά κυρίως γιατί έχει μπει πραγματικά, ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά, στο στόχαστρο.

Σας έδωσε πριν από λίγο ο Εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ένα αντίγραφο υπεύθυνης δήλωσης που καλούνται οι αγρότες να υποβάλλουν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, που αποτελεί μνημείο, θα έλεγα, τρομοκράτησης της συγκεκριμένης τάξης.

Ακούστε τι λέει: Ο κάθε αγρότης υποβάλλει στην αντίστοιχη ΔΟΥ -εδώ συγκεκριμένα στη ΔΟΥ Καρδίτσας- μια υπεύθυνη δήλωση που λέει: «Θα χρησιμοποιήσω την κατοικία μου και ως επαγγελματική στέγη, κάνοντας άρση του ασύλου της κατοικίας…» -με τονισμένα, μάλιστα, γράμματα- «…όσον αφορά τουλάχιστον τις ΔΟΥ και τις ελεγκτικές αρχές.»

Καταλαβαίνετε; Μέχρι σήμερα η άρση του ασύλου της κατοικίας ήταν απέναντι στις εισαγγελικές αρχές και με ιδιαίτερες ποινικές διαδικασίες κλπ.. Και σήμερα ουσιαστικά αυτό ζητεί μια εφαρμογή και είναι η συγκεκριμένη: Όταν θα φύγει ο αγρότης από την τράπεζα, όπου θα έχει πάρει κάποια επιδότηση, ενίσχυση, κάποια πληρωμή, θα τον ακολουθήσει αντίστοιχα υπάλληλος της ΔΟΥ, ο οποίος θα πάει πού; Θα πάει στο σεντούκι να του πάρει το ελάχιστο απόθεμα που θα έχει για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας, τις ανάγκες της επιβίωσης;

Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, κάντε την κίνηση και να συστήσετε στο Υπουργείο Οικονομικών να μην προσβάλλουν τη συγκεκριμένη τάξη με τέτοιες διαδικασίες.

Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να σας θέσω -γιατί αναφερθήκατε- είναι για τα «κόκκινα» δάνεια, αυτά τα ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Προσφύγαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μας δώσει την έγκριση για να είναι –λέτε- η διαδικασία συμβατή, για να μην έχουμε προβλήματα.

Εγώ θα σας καταθέσω δύο σελίδες της αντίστοιχης πρότασής σας του νομοσχεδίου που δώσατε για διαβούλευση τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο, όταν οι αγρότες βρισκόντουσαν σε κινητοποίηση. Τότε δεν υπήρχε αυτή η απειλή; Κι αν όντως υπάρχει αυτή η απειλή, εσείς πότε ζητήσατε τη συγκεκριμένη άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πότε στείλατε την αντίστοιχη επιστολή; Διότι την περασμένη Τρίτη μας λέγατε ότι θα το φέρετε την Παρασκευή, την Παρασκευή μας λέγατε ότι θα το φέρετε τη Δευτέρα, τη Δευτέρα ανακαλύφθηκε κάτι άλλο. Μήπως μπορείτε να μας καταθέσετε την αντίστοιχη συγκεκριμένη επιστολή, για να δούμε πότε και γιατί τόσον καιρό ουσιαστικά σερνόταν -και από πλευράς του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών στις επαφές που είχε με τις αντίστοιχες τάξεις κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων- και ότι όπου να ‘ναι έρχεται;

Τώρα ξαφνικά δημιουργήθηκε το πρόβλημα; Άρα, αυτό δεν αποτελεί εμπαιγμό;

Ένα άλλο ζήτημα είναι το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων:
Κύριε Υπουργέ, αν πηγαίνατε την περασμένη Παρασκευή σε οποιαδήποτε ΔΟΥ αγροτικής περιοχής θα βιώνατε την εικόνα ότι η χώρα μας είναι ένα μπάχαλο. Πήγαιναν οι αγρότες και ξέρετε τι τους έλεγαν: «Φέρτε μας μια βεβαίωση από το ΤΕΒΕ ότι είστε ασφαλισμένοι». Τους ζητούσαν τέτοια στοιχεία. Από τις απαντήσεις, λοιπόν, που έδιναν οι αρμόδιοι υπάλληλοι αποδείκνυαν ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, παρά μόνο ένας προχειρότατος, της τελευταίας στιγμής.

Μάλιστα, και εσείς ο ίδιος ήσασταν σε δισταγμό όταν την Παρασκευή σας λέγαμε ότι τελειώνει σήμερα η προθεσμία. Κι ο αρμόδιος Γραμματέας Εσόδων, ο κ. Θεοχάρης, εδέησε την τελευταία στιγμή να στείλει κι αυτήν την παράταση. Ακόμα απροετοίμαστοι είναι. Το τι τους ζητάνε όσον αφορά τις προϋποθέσεις, ακόμα δεν το έχουν ξεκαθαρίσει. Μην λέτε, λοιπόν, ότι εμείς κακώς σας εγκαλούμε.

Επίσης, μην λέτε ότι κακώς σας εγκαλούμε για τα «κόκκινα δάνεια» όταν εδώ και καιρό ο εκκαθαριστής της κακής ΑΤΕ έχει μπει σε μια διαδικασία που πραγματικά διαλύει τον αγροτικό χώρο. Είναι δυνατόν να στέλνει τα δάνεια και να πρωτοπορεί σε μια διαδικασία που δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη οικονομική, κοινωνική ομάδα; Έχει, ήδη, στείλει στις συγκεκριμένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Και επειδή είπατε πριν από λίγο ότι αυτό δεν αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, σας λέμε ότι βεβαίως και την αφορά, διότι προικίσατε την Τράπεζα Πειραιώς και με όλα τα δάνεια που είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Και όλα αυτά, πλέον, στέλνονται στις αντίστοιχες ΔΟΥ για να εισπραχθούν. Καταλαβαίνετε ποιες διαδικασίες περιμένουν τους αγρότες αν δεν εισπραχθούν.

Άρα, μην λέτε ότι εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι αναδεικνύουμε προβλήματα που δεν υπάρχουν.
Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρατε στην τοποθέτησή σας αφορά τους συνεταιρισμούς. Κύριε Υπουργέ, ξεχάσατε ότι η παράταση που δόθηκε το Δεκέμβρη ήταν η πέμπτη παράταση συμμόρφωσης των οργανώσεων; Να σας θυμίσω τι λέγατε στις προηγούμενες τοποθετήσεις σας όπου είχαμε τις αντίστοιχες παρατάσεις; Λέγατε ότι είναι η τελευταία και πως δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε άλλη παράταση. Άρα, λοιπόν, όταν έχουμε έναν συνεταιριστικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται υπό διάλυση -εμείς θεωρούμε αναγκαία τη λειτουργία του συνεταιριστικού χώρου- δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον συνεργατισμό για να λειτουργήσει αποδοτικά ο συγκεκριμένος χώρος.

Δυστυχώς, όμως, θα έλεγα ότι η όλη σας συμπεριφορά είναι συμπεριφορά απραξίας πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα.
Έρχομαι, βεβαίως, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο σερνόταν εδώ και καιρό. Ήρθε, αφού απαλείφθηκαν μερικές διατάξεις και τελικά απάντησε σε ένα προσωπικό σας άγχος, ότι μέχρι σήμερα δεν έχετε πάρει καμία νομοθετική πρωτοβουλία.

Στο πρώτο μέρος όντως αποπειράστε να κωδικοποιήσετε και να επικαιροποιήσετε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο στο χώρο των τροφίμων, των ζωοτροφών και της προστασίας των ζώων, ενώ στο δεύτερο προσπαθείτε πρόχειρα και αποσπασματικά να αντιμετωπίσετε προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή ή μη ενός μεγάλου μέρους της νομοθεσίας.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τον ΕΦΕΤ. Απλά θα σας πω ότι όντως όταν έγινε ο ΕΦΕΤ, παρότι ήταν προετοιμασμένο -κύριε Υπουργέ, το λέω αυτό προς πληροφόρησή σας, τα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας το γνωρίζουν- από τον αντίστοιχο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το 1998, 1999, αν θυμάμαι καλά -και, μάλιστα, για να δείξει ότι έχει και αντικείμενο τα τρόφιμα τότε έγινε η μετονομασία, η προσθήκη «Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»- και πήγε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο συγκεκριμένος φάκελος, δυστυχώς, δεν είχε την αντίστοιχη κομματική δύναμη μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, του πήραν τον φάκελο και πήγε στο Υπουργείο Βιομηχανίας.

Γι΄ αυτό και όλη η διαδικασία εδώ και χρόνια ουσιαστικά δεν απέδωσε και πραγματικά δεν ήταν αυτό που είχε ανάγκη ο χώρος. Αυτά, όμως, ανήκουν στην ιστορία. Το θέμα είναι ότι σήμερα γίνονται μερικές βελτιώσεις όσον αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα. Για εμάς, όμως, κυρίαρχο δεν είναι ο εσωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός.

Για εμάς, κυρίαρχο θέμα αυτή την ώρα είναι πώς θα μπορέσουμε παράλληλα, μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, να στηρίξουμε το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και βεβαίως για την στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Θα πούμε περισσότερα στην κατ’ άρθρο συζήτηση στις επόμενες συνεδριάσεις.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω, κύριε Υπουργέ -σας το είπα και στην Επιτροπή- ότι πρέπει να αποσύρετε το άρθρο 37. Πρέπει να το αποσύρετε γιατί το άρθρο 37 αναφέρεται στο ν. 4061/2012, ένα νόμο που είχε ως αντικείμενο την προστασία και τη διαχείριση της περιουσίας.

Επιτέλους, ενημερώστε μας, σε αυτά τα ενάμιση, δύο χρόνια τι έχει γίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα; Δεν είναι απλά τα θέματα, διότι όταν όλη αυτή την ώρα συζητάμε εδώ, παραδείγματος χάριν, για το πρόβλημα που έχουν οι κτηνοτρόφοι με τις εκτάσεις που έχουν βάλει στους βοσκοτόπους κλπ., αντιλαμβάνεστε ότι από την άλλη πλευρά, με το ν. 4061/2012, όπου όλες αυτές οι εποικιστικές εκτάσεις έχουν πλέον δασικό χαρακτήρα, αυτό σημαίνει πως η χρήση αυτή, από την ώρα που δεν λύθηκε με την προσέγγιση που σας έχω πει το θέμα των βοσκοτόπων, έχει πρόβλημα. Και ο αντίστοιχος υπάλληλος αν δεν πάει να κάνει αυτή τη διαδικασία, έχει πρόβλημα.

Αυτές οι ρυθμίσεις δεν έγιναν γιατί τις ήθελε ο τότε Υπουργός, αλλά επειδή υπήρχε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να προβεί στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Άρα, δεν πρέπει να τα δούμε αυτά;

Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση για τα συγκεκριμένα θέματα. Δεν χρειάζεται να την επαναλάβω. Δυστυχώς, όμως, από την ώρα που υπάρχει μια ασυνεννοησία μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα, αυτά δεν λύνονται.

Και επειδή λέτε ότι δεν συμφωνούμε, θέλω να πω ότι σας έχουμε αναφέρει και διατάξεις που πραγματικά κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, όπως η περίπτωση της αγοράς των αγροτών-παραγωγών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο το βάζαμε εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε τρίτη υπαναχώρηση, γιατί τις προηγούμενες δύο φορές αποσύρθηκε.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα στην αρχή: Κύριε Υπουργέ, αυτός είναι ένας δύσκολος χώρος. Παρ’ όλα αυτά, ενώ όλοι αποδεχόμαστε ότι αποτελεί το εργαλείο εκείνο που μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει το συγκεκριμένο χώρο, ούτε καν για τη χρηματοδότηση. Δεν είναι μόνο η ρύθμιση των δανείων. Είναι γενικό το θέμα. Ξέρετε ότι αυτή την ώρα έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις στον χώρο κατά 25% με 30%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα ως προς το κόστος παραγωγής. Δεν μας, όμως, επιτρέπει ο χρόνος για να τα αναλύσουμε.

Πάντως, ξέρετε ότι από τη δική μας πλευρά ετοιμαζόμαστε. Έχουμε ήδη ετοιμάσει ένα εθνικό σχέδιο για την γενικότερη ανασυγκρότηση του χώρου, το οποίο ουσιαστικά θα εντάξει την αγροτική δραστηριότητα μέσα στις παραγωγικές δραστηριότητες ιδιαίτερα της Περιφέρειας.

Βεβαίως, για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει όχι μόνο να καταδικαστεί η μνημονιακή πολιτική, αλλά κυρίως να υπάρξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ βασικό κορμό.».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις