Την επίσημη θέση της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για τη μη υποχρέωση σήμανσης γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι, κατόπιν σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.
Η συγκεκριμένη τροπολογία ανοίγει το δρόμο για την απρόσκοπτη εμπορία κατώτερων ποιοτικά μελιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των ελληνικών, ενώ στερεί και από τον πολίτη το δικαίωμα να γνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγει.
Παράλληλα, ο κ. Κασαπίδης ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου να αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλία για την τροποποίηση της εν λόγω απόφασης.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ,όπως αναφέρει ο κ. Κασαπίδης, ότι το συγκριτικό-ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας μας είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων και προς την κατεύθυνση αυτή οφείλει να τείνει η αγροτική μας πολιτική.
Όμως, πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε στον τομέα της μελισσοκομίας, με την υποστήριξη και Ελλήνων ευρωβουλευτών και παρά την προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως τόνισε ο βουλευτής,είναι αντίθετες με την επιδίωξη αυτή.
Συγκεκριμένα,όπως σημείωσε ο κ.Κασαπίδης, ενώ το 2011 ο Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επέβαλε την υποχρέωση χορήγησης έγκρισης για τη διάθεση μελιού με μεταλλαγμένη γύρη αραβοσίτου στις χώρες της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με απόφαση της Ολομέλειάς του, απέρριψε σχετική τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την απρόσκοπτη εμπορία κατώτερων ποιοτικά μελιών εντός Ε.Ε., ενώ παράλληλα στερείται ο πολίτης του δικαιώματος να γνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγει.
* Επειδή κάθε χώρα μέλος διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει τα του οίκου της αναφορικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς,
* Επειδή η απόφαση της Ε.Ε αντιστρατεύεται σφόδρα στα συμφέροντα των Ελλήνων μελισσοκόμων και παραγωγών μελιού,
* Επειδή με την απόφαση αυτή αδικείται το γνήσιο ελληνικό μέλι, το οποίο κατόπιν επιστημονικών ερευνών έχει καταξιωθεί ως το καλλίτερο παγκοσμίως
Ο κ. Κασαπίδης ρωτά τον κ. Υπουργό:
- Ποια η επίσημη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αναφορικά με τη συγκεκριμένη απόφαση; Τι προτίθεται να κάνει ώστε να προστατέψει το ελληνικό μέλι που είναι από τα αγνότερα και ποιοτικότερα στον κόσμο;
- Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τροποποίηση της εν λόγω απόφασης που βλάπτει και την Ε.Ε, καθώς εναντιώνεται στη βασική αρχή παραγωγής φυσικών ποιοτικών προϊόντων;